![](http://pics.livejournal.com/gengrish/pic/0003c5sh/s640x480)
Більшість бактерій під час життєдіяльності синтезують антибіотичні речовини білково-пептидної природи, що вбивають споріднені ним види чи штами, гальмують їх зростання, або мають більш широкий спектр антибактеріального впливу. Ці антибіотичні речовини з вельми специфічною дією отримали назву бактеріоцинів, біосинтез яких кодується особливими плазмідами і відбувається в більшості випадків на рибосомах.
Бактеріоціногенія - біологічний феномен, що широко поширений в природі і пов'язаний з антагонізмом бактерій. Дослідження останніх років дозволили виділити в самостійну категорію «антагоністичну активність мікроорганізмів», що характеризується синтезом белковоподібних антибактеріальних речовин з обмеженим діапазоном активності. Більшість дослідників вважають, що з практичної точки зору, антибактеріальні препарати, що діють на мікрофлору вибірково, можуть використовуватися для нормалізації мікробіоценозу при дисбіозах у людей [1].
Деякі автори вважають, що бактеріоціногенія - явище закономірне для більшості, якщо не для всіх видів бактерій, а відсутність інформації пояснюється недолугістю досліджень. На відміну від антибіотиків, що відомі, бактеріоцинам притаманно порівняно вузький спектр дії, тому згадані речовини активні проти бактерій того ж або філогенетично спорідненого виду.
Особливо це характерно для бактеріоцинів, що виділені з грамнегативних бактерій. Бактеріоцинам грампозитивних бактерій притаманний більш широкий спектр дії [1].
Бактеріоцини це найбільш високомолекулярні антибіотики. Бактеріоцини, що утворені грампозитивними бактеріями
Утворення бактеріоцинів встановлено у наступних родів грампозитивних бактерій:
Bacillus, Clostridium, Strеptococcus, Leuconostoc, Lactobacillus, Staphylococcus, Micrococcus, Corynebacterium, Mycobacterium, Sarcina, а також у Streptomyces, які синтезують бактеріоціноподобні сполуки [2].
Молочнокислі бактерії утворюють доволі широкий спектр бактеріоцинів, а самє: курвацін, діацетін, лактококцін, ацідоцін, лактоцін, плантацін, плантаріцін та інш. Бактеріоцини, що утворюють молочнокислі бактерій поділяють на дві групи. Представники першої групи характеризуються вузьким спектром антибактеріальної дії - викликають загибель організмів, близьких до організму-продуценту. У цю групу входять лактоцін В і F-27, аміловорін, педіоцін N5P, теpмофілін А, курвацін А, аміловорін L471, ентерококцін. Бактеріоцини, відносяться до другої групи, інгібують зростання багатьох видів грампозитивних мікроорганізмів, у тому числі Listeria monocytogenes, Clostridium botulinum, Clostridium sporogenes, Staphylococcus aureus, Pediococcus acidilactici, Bacillus spp., Enterococcus faecalis [3]. До бактеріоцини другої групи відносяться: педіоцін А, ацідоцін В, діацетін В-1, курвацін FS47, лактіцін 3147, плантаріцін С, ентерококціни, саліварцін, низин, саркацін 674, мутацін. Показано, що велика частина цих бактеріоцинів не токсична і не імуногенна. Низка властивостей, що притаманна бактеріоцинам, самє: інактивація протеїназ та стійкість до нагрівання, підтверджують їх білкову або пептидний природу.
Вивчення умов утворення бактеріоцинів представниками деяких молочнокислих бактерій Lactococcus lactis, Pediococcus acidilactici, Leuconostoc carnosum, Leuconostoc mesenteroides довело, що умови, що сприяють накопиченню клітинної маси цих бактерій, забезпечують найбільше продукування бактеріоцинів.
На біосинтез бактеріоцинів, як і в інших біологічно активних речовин, впливають умови культивування продуцента: склад живильного середовища, рН, температура, а також термін часу інкубації продуцента [4].
Штам Lactobacillus plantarum продукує плантаріцін, якому притаманний широкий спектр впливу, максимальний біосинтез якого відбувається на м'ясному бульйоні з 0,6% глюкози [5]. Бактеріоцин термостабільний, має мовляв. масу 3500 Так, встановлено його амінокислотна послідовність.
Казеіцін, виділений з Lactobacillus casei, утворюється при зростанні продуцента як у природному, так і в синтетичної середовищах [6].
Ряд бактеріоцинів, що продуковані молочнокислими бактеріями, вивчено доволі докладно. Так, з Lactococcus lactis виділено і очищено бактеріоцини діацетін В-1, встановлено його мовляв. маса, рівна 4300 Так, визначена первинна структура, що включає 37 амінокислотних залишків [7]. Бактеріоцини (в тому числі діацетін В-1), утворені 14 штамами L.lactis, виділеними з молока і молочних продуктів, володіли широким спектром дії, вони ингібував зростання як Listeria innocua, так і інших видів лістерій, а також P.acidilactici, S . aureus, L.plantarum.
Мутацін, що є продуцентом Strept. mutans термостабільний, чутливий до протеолітичних ферментів, активний проти низки грампозитивних бактерій, мовляв. маса становить 3500 Так [8].
Бактеріоцини аміловорін 471 утворюється Lactobacillus amylovorus DCE 471. Вивчено умови культивування продуцента. Отриманий препарат може бути використаний як біоконсервант харчових продуктів і кормів [9].
Лістерії, що розвиваються у харчових продуктах і призводять до псування, придушуються наступними бактеріоцини: курваціном FS47, діацетіном В-1, педіоціном, сакаціном, ентерококцінамі. Здатність до інгібування росту Listeria виявлена у низки молочнокислих бактерій, що утворюють бактеріоцини: Lactobacillus hetveticus, L.sake, Leuconostoc gelidum. Інгібуючий ефект визначали в бульйоні, у стерильній їжі, в процесі приготування сосисок [10, 11].
Для зняття змазаного шару ми використовували розчин не розчин фосфорної кислоти , а бактеріоцин Хілак форте, (НУLАК® FОRТЕ) , що містить такі діючі речовини: у 100 мл крапель - беззародковий водний субстрат продуктів обміну речовин Escherichia соіі DSМ 4087 - 24,9481 г, Stretoсоссиs fаесiаlis DSМ 4086 - 12,4741 г, Lасtоbасillиs асidophiІиs DSМ 4149 - 12,4741 г, LactоbасіІІиs hеlvеticиs DSМ 4183 -49,8960 г. Допоміжні речовини: калію моногідрофосфат, натрію моногідрофосфат семиводний, кислота молочна, кислота фосфорна, калію сорбат, кислоти лимонної моногідрат, лактоза. 1 мл містить 25-30 крапель. Виробник: Меркле ГмбХ, Німеччина.
Заявник: Ратіофарм ГмбХ, Німеччина.
Застосування Хілак форте для видалення змазаного шару з кукс зубів нормалізує мікрофлору, рН та водно-електролітний баланс порожнини рота, та водночас таким, що стимулює синтез епітеліальних клітин у випадках ушкодження під час препарування, слизової оболонки.
Розчин Хілака форте містить біосинтетичну молочну кислоту та її буферні солі. Наявність у складі розчину Хілак форте численних продуктів обміну непатогенних кишкових мікробів, виробників молочної кислоти, а також грампозитивних і грамнегативних симбіонтів тонкого та товстого кишечнику, тому сприяє відновленню нормальної мікрофлори у біотопі порожнини рота. Летючі кислоти жирного ряду; які містяться в розчині Хілак форте, роблять можливими не тільки профілактику, а й відновлення ушкодженого середовища біотопу порожнини рота після наслідків ускладнень карієсу та захворювань пародонту.