Paminklas Alui Jolsonui Seredžiuje

Oct 13, 2016 18:46



 
 


Seredžiuje tuoj bus vienu paminklu daugiau* - šeštadienį (spalio 15 d.), 12 val. buvusios Seredžiaus sinagogos vietoje bus atidengtas paminklas bene žymiausiam šio krašto žydui - garsiajam Alui Jolsonui. Kas apie jį negirdėjo - galite pasiskaityti čia:https://lt.wikipedia.org/wiki/Al_Jolson
Kaip gyvenimas pavėtė šį žmogų, galima spręsti, kad ir iš šio biografijos momento: 1894 m. kartu su motina Nome Eta Cantor emigravo į JAV ir įsikūrė Vašingtone, kur jo tėvas jau dirbo rabinu Talmud Torah sinagogoje, tačiau motina mirė tais pačiais metais. Jaunasis Asa ir jo brolis Hiršas buvo septyniems mėnesiams atiduotas valstybės globon, kur vaikų namuose jie susipažino su Al Reeves, kuris juos supažindino su šou bizniu. 1897 m. abu broliai pradėjo elgetauti ir dainuoti gatvėse. Didžiąją dali uždirbtų pinigų išleisdavo bilietams į Vašingtono nacionalinį teatrą. 1898 metais, Ispanijos-JAV karo metu, dainininkas su savo broliu pirmąsyk pasirodė muzikiniame reviu kareiviams Niujorke.




Truputis apie sinagogą - ji statyta 1930-aisiais, tad dar 1894 m. į Ameriką emigravęs Alas taip ir neperžengė jos slenksčio. Seredžiaus sinagogos atvaizdų nelabai žinau - tematęs vieną labai prastos kokybės fotografiją, tad - štai kaip ji atrodė brėžiniuose. Ir - galbūt būtų visai neblogai, nuo jos pastatymo žymeklio ("1930") pašalinti, hm, kadais privirintą kaimyninio pastato vartų laikiklį. Nekaip atrodo.





Bet vis dėlto labai gražu, kad A. Jolsono atminimas pagerbtas šioje simbolinėje vietoje - dabar miestelyje pagaliau bus paminklas ir žydams, kadaise sudariusiems nemažą (o kai kada ir didesnę) jo gyventojų dalį. Nes šiaip - tėra akmuo senųjų miestelio žydų kapinių vietoje, na o kitas akmuo - jau anapus Dubysos, Kauno rajone, prie Skrebenų miško težymi apytikslę Seredžiaus žydų sušaudymo vietą 1941-aisiais.

*greitosiomis suskaičiavau 4 paminklus miestelyje: 1) kryžius partizanams, 2) paminklas Palemonui, 3) Stasiui Šimkui 4) sovietų kariams + 2 koplytėlės

gimtinė, mūsų miesteliai, ieškojimai, žydai, įdomybės, istorija

Previous post Next post
Up