Lietuviai kare su filipiniečiais. ir ispanais. ir kinais.

May 15, 2015 12:21


Kur šausi - ten lietuvis. Apie mūsų tautiečius emigrantus "mažuosiuose JAV karuose" - su Ispanija, Filipinais, taip pat - Opiumo kare (su Kinija) skaitykite šviežiam "Iliustruotosios istorijos" numeryje (šiom dienom numeris jau bus parduotuvėse).
„Amerikonai czionais, tai kaip piemenukas su savo banda miszke paklydes... Amerikoniszki laikraszciai... garsina, kad dideles daugybes pilipinieczių amerikonai iszmuszę, bet mą ir visiems kareiviams žinoma, kad eina viskas lygioms jei ne su amerikonų priedais.“ - karčią karo tiesą liejo vienas lietuvių karys, atsidūręs (savo noru) mažajame XIX a - XX a. "Vietnamo kare" - Filipinų džiunglėse.
Lietuvių emigrantai, stoję savanoriais, pirmiausia spėjo sudalyvauti nedideliam JAV - ispanijos kare (1898 m. balandis - rugpjūtis), į kurį iš pradžių žiūrėjo nepalankiai ir linkėjo, kad "pagonis amerikonus", išsilaipinusius į Kubą katalikai ispanai kuo greičiau sumuštų. Po karo, amerikiečiams susipešus su Nepriklausomybės reikalavusiais Filipinais lietuviai atsidūrė ir ten, kur pažino partizaninio karo troškiose džiunglėse baisybes. O ypač kentėjo nuo neįprasto klimato:
O tų visokių vabalų! Lekiojanczių ir rėpliojanczių. Užmigus jie tuojaus taisosi prie vakarienės ir įkandus nenoroms turi pabusti; isz ryto reikia kiszenius iszkraustyti, nes pilni prilenda vabalų.“ - dejavo lietuvis Juozas Jakas. - O jau tas lytus! Kaip prasidėjo 24 balandžio tai dar nenustojo, net tamsu nuo debesų.
Filipinuose mūsų tautiečius stebino daugelis dalykų. „Czionai auga kokos rieszutai, bananai, pomeranczei, citrinai, pineapple, cukrinės nendrės, medvilnė ir kitoki vaisiai, kokių nebuvau matęs nei žinojau kaip vadinasi. Ryžiai czion labai dera.“ - vardijo namiškiams Filipnų gamtos gėrybes vienas lietuvis.
Negana Kubos ir Filipinų - amerikiečių (ir carinės) kariuomenės gretose lietuviai buvo nusidanginę ir iki Kinijos, išmėginti ginklų vadinamuosiuose Opijaus karuose.

iliustruotoji istorija, straipsniai, įdomybės, istorija, karo istorija

Previous post Next post
Up