Tilžės dragūnams eit pėstiems į bažnyčią - gėdinga

Aug 31, 2014 20:00

Kai tūlas lietuvis statosi automobilį kone prie parduotuvės/mokyklos/namo durų - nepykite ant jo - gal jis Mėlynųjų Tilžės dragūnų palikuonis. Tų apie kuriuos net Brockhauso enciklopedijoje surašyta:
"Lietuvis su aukštuoju išsilavinimu tampa kone vokiečiu. Žinomi Tilžės dragūnai, beveik vien lietuviai. Lietuvių aistra jodinėjimui peržengia blaivaus proto ribas, jie nejaučia jokio saiko prižiūrėdami arklius. Eiti pėsčiam pas kaimyną, į bažnyčią ar į pačią artimiausią vietą savo kaime lietuviui gėdinga. Nuo mažų dienų vaikai sukiojasi prie arklių. Prūsijos lietuvis gimsta su pavadžiais rankose. Kai Frydrichas Vilhelmas IV buvo Memelyje, jį pasitiko 24 raitų lietuvaičių tautiniais kostiumais kortežas, kuris nulydėjo jį į miestą."

image Click to view


Telieka pridurti, kad būtent Tilžės dragūnai, Mėlynieji Tilžės dragūnai, (drauge su kirasyrų 3-iuoju pulku) 1914 m. rugpjūčio 4-ąją atakavo Eitkūnus užėmusius rusų pėstininkus (109-ojo Volgos pulko porą batalionų) ir patiesė du iš jų (šie, tiesą sakant, buvo prie pulko "prikomandiruoti" pasieniečiai nuo Tauragės). Tai buvo pirmi oficialūs Rusijos armijos žuvusieji Didžiajame kare.
Na, o pulko daina "Die blauen Dragoner..." Vokietijoje seniai tapo karine liaudies...eee...dainele.

šiaip sau, tataigi, iliustruotoji istorija, pirmas pasaulinis, įdomybės, istorija, karo istorija

Previous post Next post
Up