Jeigu karas rytoj...su Smetona

Jul 13, 2012 23:13



Ta proga, kad darbe kurį laiką nebuvo elektros, paskaičiau nuspirkęs anadien kiek naują "Veido" "Istoriją" - skirtą smetoninės ir nūdienos Lietuvų sulyginimui (galėtų prenumeratoriams ir nemokamai kaip bonusą duot :).
Kol kas labiausiai patiko Audriaus Bačiulio "proto žaidimai": - alternatyviosios istorijos, kche, tekstas, kuriame jis į Lietuvos teritorijos dydžio "ringą" suleido smetoninius ir šių dienų kareivėlius. Ir be didesnių dvejonių prognozavo tarpukario Lietuvos pajėgų pergalę.*

Labiausiai nustebino-nuliūdino smetoninės aviacijos pranašumas ore: žvalgybiniai ANBO IV ar 41 (aukščio lubos - 8-9 km), pasirodo galėtų sukiotis viršum mūsiškių ir nieko labai nepadarytume nei raketinėmis zenitkėmis "stinger" ar "rbs-70" (efektyvus šaudymo aukštis 3-4 km), nei 40 mm Bofors L70 (efektyvus šaudymo aukštis - 3 km).Na, bent jau nuo smetoninių bombonešių-naikintuvų apsigintume. Gi savo vieninteliu reaktyviniu "Albatrosu" didelių kalnų nenuverstume, juolab, kad jis anksčiau-vėliau neišvengiamai užsirautų ant vieno iš 150 smetoninių zenitkių serijos.

Nors teko man kažkada skaityti "alternatyvkę" - ten 1988-ųjų amerikiečių naikintuvas, pakilęs iš bazės Vokietijoje, atsidūrė 1918-ųjų Prancūzijoje.
Ginkluotės dėl kažkokių fantastinių aplinkybių panaudoti jis negalėjo, bet šiaip ne taip sukrapštęs kuro išblaškė ir ištaškė vokiečių lėktuviukus paprasčiausiai praskridęs greta jų. Va, radau - vadinasi "Vanagas tarp žvirblių" (Hawk Among the Sparrows).
Tiesa, kažin ar tai suveiktų su ANBO - vis dėlto tai ne 1918-ųjų lėktuviukas. Na, ir "Albatrosas", švelniai tariant, ne amerikiečių naikintuvas.

Artilerija... Anot Bačiulio :
Galiausiai būtent artilerija nulemtų mūšio eigą. Keli šimtai "smetoniškos kariuomenės lauko patrankų ir haubicų.... pirmiausia nutildytų dabartinės kariuomenės artilerijos batalioną, ginkluotą pusantros dešimties 1941 m. pavyzdžio 105 mm haubicų M101, kurios nei šūvio nuotoliu, nei sviedinio galia niekuo nesiskiaria nuo "smetoniškos" 105 mm "Schneider" 1934 m. haubicos.
...
Šiek tiek bėdos būtų su savaeigiais, į šarvuočius M113 įstatytais 120 mm minosvaidžiais, bet ir juos susektų "smetoniška" žvalgybinė aviacija, kuri būtų tiesiog košmaras dabartinei kariuomenei."

Beje, dėl artilerijos - mano žiniom, turime tikrai kur kas daugiau tų amerikietiškų haubicų - keliasdešimt, o rusiškoji vikipedija rašo - kad 72. Bet kažin ar tai labai pakeistų paveikslėlį.
Ai va, paties Bačiulio lentelėje tiksliau surašyta - 54 105 mm haubicos+42 savaeigiai minosvaidžiai+67 nesavaeigiai..:) Nea, vaizdas nesikeičia.

Pranašumą turime šarvuotėje - 300 amerikietiškų šarvuočių. su kuriais galima surengti kokią žaibišką "tankų ataką", bet smetoniškos artilerijos gausa ( apie 500 pabūklų - haubicos+110 75 mm+kiti pabūklai+150 zenitinių 20 mm oerlikonų), jei nepavyktų išnaudoti netikėtumo, paverstų juos metalo laužu.
Juolab ir kad nedidelį "tankų mūšį" įmanoma surengti: aišku smetoniškus "vickersus" šių dienų šarvuočiai būtų sumaitoję, bet va (berods šešeri) švediški, pabūklais ginkluoti šarvuočiai "Landsverk" būtų gerai pataršę kailį ir dabartinėms mašinoms.

Apie rezervą.
Smetoniškasis - dėl privalomos tarnybos, gerų mobilizacijos planų, apmokytų rezervo karininkų per tris dienas teoriškai buvo galima pašaukti nuo 30 iki 150 tūkst. karių. O kur dar šauliai (berods apie 60 tūkst.) ginkluote ir kovingumu (jokie tarpukario banditėlių sulaikymai neapsieidavo be šaulių, galų gale - ir Klaipėdos sukilimas) pranokstantys šių dienų..eee..Ką? Net nėra ko pranokti.

Žvelgiant į statistiką bendrai, smetoninė kariuomenė (rikiuotės): - 27 tūkst. karių +120 tūkst. rezervas
Dabartinė - 13,9 tūkst.+profesinių tarnybos tarnautojų - 7,7+savanorių 5 tūkst

Bačiulis kaip vienintelį pranašumą pažymi šių dienų žvalgybos veiklą, bet, imho, šio dvidešimtmečio garsiausias pasiekimas - Burokevičiaus-Jarmalavičiaus parvežimas namolio net nelygintinas, pvz, su tuo pačiu Klaipėdos sukilimu ir Jono Budrio asmenybe.

Imho, daugiausia problemų "smetonams" pridarytų mūsų šiandieniniai "žaliukai" - t.y. jėgerių batalionas, garsusis "Aitvaras".Sutrikdyti "smetonus" kuriam laikui būtų galima netikėtu staigiu specpajėgų smūgiu į kokį štabą. Pvz., suderinta šarvuočių, į kuriuos susodintume jėgerius+sraigtasparnių (surinkus į kumštį (jei tebeskraido) tuos devynetą sovietinių Mi-8+ kelis (ar kelioliką) pasieniečių eurocopterių) ataka. Bet matyt tai būtų trumpalaikė epizodinė sėkmė...

Vienintelė prošvaistė - laivynas. Šių dienų Lietuva turi 4 mokomuosius, 4 mininkus, 1 vadovavimo laivą, 4 pagalbinius.
Smetoninė turėjo 1 mokomąjį (čia "Smetona" taip užvadintas, hm?) + 6 pasienio katerius.
Taigi, reziumė:
...žvalgomieji aviacijos skrydžiai ir jų teikiamas informacinis pranašumas kartu su artilerijos galia ir milžiniška kiekybine persvara netrukus lemtų "smetoniškos" kariuomenės pergalę. Dabartinės kariuomenės vadovybei teliktų skubiai trauktis į Klaipėdą ir evakuotis vienu iš Karinių jūrų pajėgų laivų - tam menkas tarpukario laivynas...negalėtų sukliudyti."

------------------------
*Aišku, jei žvelgiam grynai karine prasme, t.y. vienas prieš vieną - be jokių ten NATO ir kt. Deus ex machina.

fantastika, padūmojimai, straipsniai, įdomybės, istorija, karo istorija

Previous post Next post
Up