1 кг муки
8 жовтків
2 яйця
200 г цукру
150 г маргарину
0,5 л молока
100 г дріжджів
100 г родзинок
сіль, лимонна цедра, ванільний цукор
![](https://lh6.googleusercontent.com/-5kH_r6mOE3g/U0FRn9R_idI/AAAAAAAABac/ygwVNcympd0/w796-h1198-no/13.jpg)
All images © Miya Slanda
Розкришити дріжджі, посипати цукром, відставити в тепле місце, щоб розтопилися.
![](https://lh3.googleusercontent.com/-w7wRs6xEMQ0/U0FRznkra0I/AAAAAAAABbU/FvNqXI7X-Mw/w796-h1198-no/2.jpg)
Тим часом, пересіяти муку, розділити жовтки від білків.
![](https://lh3.googleusercontent.com/-ZEsOvxlzZ_c/U0FRkMKpG2I/AAAAAAAABaA/N2oFNt05lTE/w796-h1198-no/1.jpg)
Коли дріжджі розтанули,
![](https://lh4.googleusercontent.com/-Fkk1sQlInNE/U0FSBYdnFZI/AAAAAAAABcU/drmSk_laz3k/w796-h1198-no/8.jpg)
влити ледве тепле молоко і додати стільки муки, щоб опара по консистенції була, як сепараторна сметана і відставити в тепле місце, щоб підростала. Розтопити маргарин.
8 жовтків і 2 цілих яйця додати до решти муки в миску, додати цукор, ванільний цукор, лимонну цедру, щіпку солі.
![](https://lh4.googleusercontent.com/-iJIJOJFkcFg/U0FR-YP9-hI/AAAAAAAABcM/gKyZdAxQ5Rs/w796-h1198-no/7.jpg)
![](https://lh5.googleusercontent.com/-8szB-x-Higs/U0FSCEUN4OI/AAAAAAAABcc/VoHsJfHlVEI/w796-h1198-no/9.jpg)
Додати підійшовшу опару і вимішати в однорідне тісто. Додати родзинки (не дивуйтеся, коли вони будуть вилазити на поверхню - вони страшенно не слухняні). Мішати потрібно до тих пір, поки тісто не почне відставати від рук. По часу це приблизно 30-40 хв.
![](https://lh6.googleusercontent.com/-swcKeorw95M/U0FRlWdb8iI/AAAAAAAABaM/fJpYUCbJdwU/w796-h1198-no/10.jpg)
![](https://lh6.googleusercontent.com/-jBxpaiX85VE/U0FRkpyMeeI/AAAAAAAABaE/X02xU8XdGLk/w796-h1198-no/11.jpg)
Вливаючи по трохи маргарин продовжувати мішати ще хвилин 20. Готове тісто накрити і залишити і теплому місці. Важливо, щоб місце було спокійне від перетягів, і не надто жарким, бо тісто повинно рости повільно, тоді пуска буде пухка і не впаде (духовку теж відчиняти не можна як мінімум перші 20 хвилин, а найкраще аж через 35-40).
![](https://lh6.googleusercontent.com/-zjUySuZpASQ/U0FRmSMPt1I/AAAAAAAABaU/Siw-KArC39Y/w796-h1198-no/12.jpg)
Коли тісто підросло, змазати руки олією і розкласти тісто в підготований (на дно вирізати кружечки з пергаменту, посмарувати олією або маргарином) посуд для випікання в розмірі 1/3 висоти посудини. Беріть тісто обережно, двома руками сягаючи дна.
Залишіть на певний час, щоб підросло. (на половину воно підростає на зовні, а потім ще на половину в духовці)
![](https://lh6.googleusercontent.com/-u3r3f9yO9HA/U0FRq1izRAI/AAAAAAAABas/ZGLETD3nZmA/w796-h1198-no/15.jpg)
![](https://lh3.googleusercontent.com/-jYlvaJdkS_M/U0FRsSfGbRI/AAAAAAAABa0/5DEnj-0S4mU/w796-h1198-no/16.jpg)
Тим часом розігріти духовку до 220 градусів і розбити пару білків виделкою.
Коли паски попідростали посмарувати їх білком і випікати близько 40 хв.
Через 35-40 хв перевірити проткнувши довгим патичком чи пропеклися. Патичок повинен бути сухим. Після того як паски були витягнуті з духовки, потрібно накрити їх рушником до повного вистигання. Бабця витягала паски одразу, і я так роблю. Але це не обов'язково. Можна залишати в формі, поки не вистигнуть. Минулого року(так, так, фотографії чекали рік) я використовувала 2 кг муки, подвоюючи всі інгрідієнти.
![](https://lh5.googleusercontent.com/-FJShHRzT9n0/U0FRx0_7i_I/AAAAAAAABbM/458PcINZG5g/w795-h1198-no/19.jpg)
P.S. Бабця навчила мене пекти паску в 11 років і з тих пір дріжджове тісто для мене це жива істота. Воно відчуває ваші руки, любов, силу, і вбирає в себе всю вашу суть. Тому справа ця дуже відповідальна - диво яке ви творите своїми руками - собою. А ще, казала, що як вдасться паска, так пройде рік. Тому я хочу побажати всім цього року, щоб паска в Вас вдалася на славу! Я вірю що в жіночих руках багато любові, а в душі українського народу - сили! І суть наша чиста і правдива, а воля - не переможна! Слава Україні!