Паска бабці Віри

Apr 06, 2014 22:40

1 кг муки
8 жовтків
2 яйця
200 г цукру
150 г маргарину
0,5 л молока
100 г дріжджів
100 г родзинок
сіль, лимонна цедра, ванільний цукор




All images © Miya Slanda
Розкришити дріжджі, посипати цукром, відставити в тепле місце, щоб розтопилися.



Тим часом, пересіяти муку, розділити жовтки від білків.



Коли дріжджі розтанули,

влити ледве тепле молоко і додати стільки муки, щоб опара по консистенції була, як сепараторна сметана і відставити в тепле місце, щоб підростала. Розтопити маргарин.
8 жовтків і 2 цілих яйця додати до решти муки в миску, додати цукор, ванільний цукор, лимонну цедру, щіпку солі.


Додати підійшовшу опару і вимішати в однорідне тісто. Додати родзинки (не дивуйтеся, коли вони будуть вилазити на поверхню - вони страшенно не слухняні).  Мішати потрібно до тих пір, поки тісто не почне відставати від рук. По часу це приблизно 30-40 хв.


Вливаючи по трохи маргарин продовжувати мішати ще хвилин 20. Готове тісто накрити і залишити і теплому місці. Важливо, щоб місце було спокійне від перетягів, і не надто жарким, бо тісто повинно рости повільно, тоді пуска буде пухка і не впаде (духовку теж відчиняти не можна як мінімум перші 20 хвилин, а найкраще аж через 35-40).



Коли тісто підросло,  змазати руки олією і розкласти тісто в підготований (на дно вирізати кружечки з пергаменту, посмарувати олією або маргарином) посуд для випікання в розмірі 1/3 висоти посудини. Беріть тісто обережно, двома руками сягаючи дна.
Залишіть на певний час, щоб підросло. (на половину воно підростає на зовні, а потім ще на половину в духовці)


Тим часом розігріти духовку до 220 градусів і розбити пару білків виделкою.
Коли паски попідростали посмарувати їх білком і випікати близько 40 хв.
Через 35-40 хв перевірити проткнувши довгим патичком чи пропеклися. Патичок повинен бути сухим. Після того як паски були витягнуті з духовки, потрібно накрити їх рушником до повного вистигання. Бабця витягала паски одразу, і я так роблю. Але це не обов'язково.  Можна залишати в формі, поки не вистигнуть. Минулого року(так, так, фотографії чекали рік) я використовувала 2 кг муки, подвоюючи всі інгрідієнти.



P.S. Бабця навчила мене пекти паску в 11 років і з тих пір дріжджове тісто для мене це жива істота. Воно відчуває ваші руки, любов, силу, і вбирає в себе всю вашу суть. Тому справа ця дуже відповідальна - диво яке ви творите своїми руками - собою. А ще, казала, що як вдасться паска, так пройде рік. Тому я хочу побажати всім цього року, щоб паска в Вас вдалася на славу! Я вірю що в жіночих руках багато любові, а в душі українського народу - сили! І суть наша чиста і правдива, а воля - не переможна! Слава Україні!

Паска, здоба, дріжджове тісто

Previous post Next post
Up