Des barmen, vêtus de blanc et graves comme des diplomates, faisaient circuler, sur des plateaux d’argent au chiffre du club, toute la redoutable pharmacie des boissons américaines, les mintjulep parfumés comme un bouquet de fleurs sauvages, le traîtreux milkmother (lait maternel), le prairy-oister (huître de prairie), providence des ivrognes, et l’infaillible et définitif night-cap (bonnet de nuit).
Степенные, словно дипломаты, бармены в белых костюмах разносили на серебряных подносах с монограммой клуба всю эту чудовищную фармакопею американских коктейлей - мятный джулеп, пахнущий точно букет диких трав, коварное "материнское молоко", "устрицу прерий" - утешение пьяниц и неизбежный завершающий "ночной колпак".
Мятный джулеп (
англ. Mint julep) - алкогольный
коктейль на основе
бурбона (или другого крепкого спиртного напитка), воды, дроблёного льда и свежей мяты. В качестве коктейля на основе бурбона он ассоциируется с
Югом США и кухней южных штатов в целом и Кентуккским дерби в частности. Классифицируется как
лонг дринк. Входит в число
официальных коктейлей Международной ассоциации барменов (IBA), категория «Современная классика» (
англ. Contemporary classics)
Источник Mother's milk Cocktail - Mix the ice cream with the milk in a large bowl. Stir and allow the ice cream to melt. Next add the alcohol and stir. Add the sugar and the whip cream and stir again. More sugar and whip cream will be needed if grain alcohol is used. Chill and serve.
источник Коктейль "Материнское молоко" - в большом бокале смешать молоко и мороженое. Взболтать и дать мороженому растаять. Добавить алкоголь, взболтать. Добавить сахар и взбитые сливки, взболтать. Если добавлен спирт, сахара и сливок положить больше. Подавать охлажденным.
Устрица прерий - традиционное средство от похмелья. Состав: сырое яйцо (или желток), соль, перец,
вустерширский соус, специи
While the prairie oyster's exact origin is unknown, the hangover remedy became popular in New England around the late 19th century. Rumors about its genesis swirled, but one of the most thorough comes from The "Queen" Cookery Books, a series that was published in 1903 London by S. Beaty-Pownall, the departmental editor of the column "Housewife and Cuisine" for Queen Newspaper, a British society publication. In a section about oyster cocktails, Beaty-Pownall writes:
To this class belongs the well-known "prairie oyster," said to have been invented by a plainsman of the Wild West for the benefit of a sick comrade, who believed that only an oyster would enable him to shake off the fever that was killing him. This "oyster" is prepared by putting a tablespoon of good vinegar, or Worcester sauce at the bottom of a wineglass, and slipping into this very carefully the broken yolk of a raw egg, dusting this with salt and a little freshly-ground pepper. It must be added that this may be varied to taste, some persons adding a drop or two of Tabasco or a little cayenne to the vinegar whilst others, ‘horresco referens!’ [I shudder as I tell the story], sophisticate this temperance "pick-me-up" by using old rye whiskey, instead of vinegar or sauce; but this is not approved by connoisseurs.
Источник A nightcap is a drink taken shortly before bedtime. For example, a small
alcoholic drink or glass of
warm milk can supposedly promote a good night's
sleep.
Traditional nightcaps include
brandy,
bourbon, and cream-based
liqueurs such as
Irish cream.
Wine and
beer can also function as nightcaps
"Ночной колпак" - напиток, употребляемый перед сном.
Источник