"Qu'ils mangent de la brioche!" Dat zou Marie-Antoinette gezegd hebben, het word vaak foutief vertaald naar "Let them eat cake!". Het was het antwoord op de mededeling dat het brood op was. Althans zo is het populaire verhaal. De geschiedkundigen zijn het er niet zo mee eens.
Al sinds ik van deze broodsoort heb gehoord is het iets wat me intrigeerd. Het woord alleen al, brioche. Het klinkt warm en luxe. Dat is het ook, verrijkt luxe brood. Ik heb nu de moeite genomen het zelf eens te bakken en weer eens gelijk wat kookfoto's te maken.Twee hobby's gecombineerd met een volle maag. Wat kan je nog meer wensen?
Ingrdiënten
Brioche is een verrijkt brood wat behalve de basis ingrediënten bloem, water, zout en gist ook nog ei, boter en honing bevat. Deze combinatie geeft een zacht fijn brood met een structuur die lijkt op suikerspin
Magimix
Met dit recept wilde ik gelijk eens de deegkwaliteiten van onze foodprocessor testen. Volgens de fabrikant kan het, maar fabrikanten zeggen wel meer.
Boter
Boter dient gesmotlen te worden, anders is het resultaat meer kruimeldeeg dan de natte beslagachtige consistentie die ik beoog te creëren. Komt gelijk zo'n ander keukengereedschap van pas.
Nat en droog
Links de bloem, rechts de overige ingrediënten. Eieren, water, en gesmolten boter zijn losgeklopt met zout en gist.
Actie!
Zo'n keukenmachine bewijst zijn nut wel mit dit soort dingen, dat deeg is best stug en taai. Dat is ook te merken het licht in de keuken is net een oude gevangenisfilm. Het flikkerde onder invloed van het stroomgebruik van mijn keukenmachine.
Emmer
Voor mijn brood gebruik ik een techniek uit een amerikaans kookboek (dat zijn soms goede): nat deeg maken en het een nachtje in de koelkast laten staan. Het deeg heeft de consistentie van een dik beslag of stroop het is ook net zo kleverig. Eerst een uurtje laten rijzen op kamer temperatuur en dan een nacht in de koelkast. Dat geeft een veel smaakvoller brood en een heel fijne gluten structuur omdat de gist langzaam zijn werk doet op lage temperaturen. Het duurt alleen veel langer, dat maakt het impopulair bij bakkers. Overigens hoort briochedeeg ook als je het op de traditionele manier maakt een nacht in de koelkast te rusten.
Die emmer is een oude emmer waar ooit van die kant en klare popcorn ingezeten heeft. Past in de koelkast en heeft een sluitende deksel. Ideaal voor dit soort deegbereidingen want hij is ook een stuk groter dan al onze beslagkommen.
Tot zover deel één. Het deeg mag nu overnachten in de koelkast. Morgen is het tijd voor het bakken, dan volgen er ook wel meer foto's. Hopelijk van een smakelijk en geslaagd eindresultaat.