Дрогобич-столиця нафтової Галичини. Ч.2

Oct 02, 2016 11:47

Оригинал взят у neo7777vitaha в Дрогобич-столиця нафтової Галичини. Ч.2
 Про історію,архітектуру та більшість памяток Дрогобича я вже писав тут,а зараз лише про окремі цікавинки,а саме про дві (з трьох) деревяних церков міста.


Церква Воздвиження Чесного Хреста з дзвіницею


Паскудна сіро-хмарна погода добавилась "до повного щастя" дрібним холодним дощиком,та на горизонті вималювались деревяні куполи одного з чудових деревяних храмів міста.Який там дощ,-головне щоб ракурс нормально обрати та підійти поближче.
Залишки розписів на стіні храму


А ще - аби пропустили.Впустили.
Дерев`яна церква Воздвиження знаходиться на території пожежної частини. Вперше храм  згадується у документах 1496 р. Під час татарського нападу на місто у 1499 р.будівля згоріла.
Храм.Фасад


Сучасна церква збудована у 1613 р. (датується згідно напису на бантині нави). Первісно була тризрубною одноверхою. В 1661 р.споруджено на емпорі над бабинцем каплицю Св. Івана Хрестителя в результаті чого стала двоверхою. Деякі зміни внесені при ремонті 1715 р.
Церква Воздвиження Чесного Хреста.Профіль


На південно-східній стороні від святині возвишається триярусна стовпова дзвінниця оборонного типу, вкрита високим шатром.
Дзвіниця


В 1961 р. церкву закривають. Реставраційні роботи у храмі проводять протягом 1970-1971 рр. (арх. І.Могитич, худ. А.Ерко, Н.Сліпченко, П.Лінинський),а у 1823 р. споруда ставилася на новий фундамент.З 1987 р. храм відноситься до музейного комплексу відділу пам'яток дерев'яної архітектури музею «Дрогобиччина».
Фото


Воздвиженська церква була приходською церквою солеварів.
Храм у теперішній час здебільшого стоїть закритим,винятком є лише день 27 вересня-храмове свято,саме тоді у деревяній памятці проходить богослужіння...
Церква.Тил


Наступна насправді унікальна(тут більше в плані інтерєру) памятка міста знаходиться буквально в кількасот метрах ходьби від церква Воздвиження Чесного Хреста. Храм Святого Юрія..
Церква Св.Юрія на реставрації


Отож рухаємось від пожежної частини в сторону солеварень(центру міста),заодно оглядаючи їх,якби там не було,а солеварні-то є головний символ Дрогобича,тож варто їм (або тому що від них залишилось) приділити трохи часу.
Дзвіниця храму


Дерев`яна церква Св.Юра - пам'ятка архітектури національного значення, розташована на колишньому передмісті Горішня Брама, неподалік центру.
Храм Св.Юрія та дзвіниця


Церква святого Юра- пам'ятка галицької дерев'яної архітектури кін. XV - поч. XVI ст., одна з найкраще збережених і відноситься до числа найкращих пам’яток давньої української сакральної архітектури. Вона збудована у XV ст., кілька разів перебудовувалася і остаточного архітектурних форм їй надав талановитий український будівничий Григорій Тесля з Дрогобича.
Розпис бабинця


Про "привезення церкви", є чимало поширених відомостей: одна з них мовить про те, що, буцімто, церкву привезли з-під Москви. А в дилогії дрогобичанина Анджея Хцюка ми можемо прочитати і те, що її було розібрано і привезено із Києва.
Вид з Введенської каплиці


В туристичних описах і в путівниках найчастіше пишуть, що в 1656(1657?) р.храм був перенесений у Дрогобич з карпатського с. Надіїва, що поблизу міста Долини. Церкву обміняли на сіль, розібрали та перевезли до Дрогобича на волах. Встановили на місці попередньої церкви, яка згоріла, а у 1678 р. За іншою версією існуючий храм лише добудували з привезених матеріалів,звівши з вівтарного зрубу бабинець, а вівтар зробили з нового матеріалу.
Іконостас


У 1670р. збудували поруч дзвіницю,яка спершу мала(як і храм) шатровий дах.Протягом кількох наступних десятиліть вона була перебудована і в такому вигляді  й дійшла до наших днів.Барокова чотириярусна, із галереєю та банею на верху,дзвіниця поєднала риси оборонних та культових споруд.Висота дзвіниці з хрестом складає 11м.
Богородиця з Сином(з рани останнього проростає виноградна лоза,спускаючись в чашу)


Церкву святого Юра декілька разів ремонтували.Грунтовної перебудови храм зазнав після пожежі 1692 р.,-бані перебудовують у стилі бароко,замінюють опаясання.Храм стає подібним до того,яким він є зараз.
Георгій Побідоносець


Нині храм в плані є тричастинним (загальна довжина 18 м), з центральним квадратним зрубом і двома гранованими конхами з боків, з такими ж гранованими п’ятистінними вівтарем і притвором-бабинцем. Над бабинцем розташовані хори, де знаходиться Введенська каплиця.
Розписи


Храм увінчано трьома барочними куполами на восьмериках (по суті церква є п’ятиглавою, але бічні прируби є дуже малими). По всьому периметру стін тягнеться крита галерея-опасання. Схожу галерею було створено і навколо другого ярусу бабинця. На карнизах і стінах цієї галереї збереглися сліди розписів. Прекрасні розписи збереглися також і в інтер’єрі. Виконані під керівництвом дрогобицького майстра Стефана з Медики, вони суцільним килимом покривають стіни церкви.
Стінні храмові розписи


Відомо, що центральний зруб розписувався в 1657-1659 рр. Тоді ж були виготовлені новий різьблений позолочений іконостас та ікони. У 1678 р. був розписаний восьмерик середнього верху і сам верх, в 1691 р. - хори, в 1711-1714 рр. - Введенська каплиця, в 1714 р. - бабинець.
Обличчя персонажа загубилось у часі...


Фарби розписів неяскраві, в них переважають охристо - коричневий, оливково - зелений тони, головні теми - «Акафісти» Христу і Богоматері, «Пристрасті», «Страшний суд», «Мучеництво апостолів». Мальовниче й стримане різьблення іконостасу чудово гармонує з живописом, який покриває стіни церкви. Різьблення на колонках іконостасу дуже близьке до манери різьблення по каменю.
Бородатий Онуфрій


Розпис бані


Крім релігійних композицій на стінах також багатий декоративний орнамент переважно рослинного характеру.
Під куполом церкви


Храм був закритим,але побачивши відвідувачів(нас),які лазять під дощем навколо споруди,з сусіднього будинку вийшла жіночка і запропонувала нам відвідати святиню.Якщо не помиляюсь вартість вхідного квитка(станом на березень 2014р.) 10 грн. з особи + 10 грн.за підняття до Введенської каплиці + 10(або15) грн. з одного фотоапарата(не залежно від кількості зроблених фото).Воно того варте!
"Гієна огнена"


Згодом зайшли ще двоє відвідувачів.Жіночка-екскурсовод переключила свою увагу на них,так як ми вже вислухали її розповіді про розписи,історію та "огненну гієну"...
Інтерєр храму Св.Юра


Храм закрили у 1961р.,та вже у 1974-75 рр.тут провели реставрацію під керівництвом Івана Могитича.
Фото


У червні 2013 р. до Списку світової спадщини ЮНЕСКО було внесено 16 дерев’яних церков Карпатського регіону: 8 - в Україні і 8 - у Польщі.Однією з цих споруд являється храм Св.Юра у Дрогобичі.
"Древо від кореня Ієсеєва".Розпис хорів


Після грози із градом був досить пошкоджений гонт, яким покрита церква. Тому на даний час триває зовнішній ремонт церкви.
Храм на ремонті


Сьогодні церква є частиною відділу дерев'яної архітектури музею "Дрогобиччина".
Дзвіниця


Також тривають  роботи над заміною огорожі храмової території та вхідних воріт.Риштовка правда не додає особливого шарму фоткам і не надто прикрашає храм,але нехай вже краще щось робиться,аніж стоїть "таке собі все красиве",аж поки не розвалюється без проведення потрібних робіт).
Церква Св.Юрія


Тильна сторона храму


Власні рекомендації-обовязково при нагоді відвідайте даний храм(і це зовсім не реклама..ну.хіба трішки)),ви реально не розчаруєтесь!
Фото


храмы Украины, деревянные церкви, мандри Україною

Previous post Next post
Up