sleepy.ab - Mother Goose

Oct 08, 2011 19:34

Gondolom eléggé nyilvánvaló a sleepy.ab mániám... :'D Meg az is észrevehető, hogy széles e határon csak én vagyok értük ennyire megőrülve (mások vagy nem ismerik a bandát, vagy nem szeretik azt a fajta lassúságot, amit ők is produkálnak), de azt hiszem, bátran kijelenthetem, hogy ők az egyik kedvenc japán együttesem. Megvan bennük majdnem minden, amit én a zenében keresek. Az albumaik érzelmi töltése valami hatalmas, minden egyes számuk olyan érzéseket képes kiváltani belőlem, amit más zenéknél nem annyira tapasztaltam eddig. Gyönyörűen megkomponált, aprólékos majd' minden daluk, minden egyes másodpercben van valami új, valami érdekes, valami, ami kizökkenti a számot az egyszerűségből, és ez az egész összead egy csodálatos, harmonikusan kaotikus szerzeményt. Na és most elég az érzelgésből meg a hülye zeneelemzésből, az a lényeg, hogy imádom őket, és a dalaik egyszerűen gyönyörűek. Éppen ezért nem értem, hogy nekem úgy konkrétan miért is nem tetszett a Mother Goose albumuk még anno február végén, amikor megjelent. Most újra meghallgatva elaléltam a gyönyörűségtől. :'DDD *elmebeteg sleepy-fanbitch* De most komolyan. Úgy emlékszem, hogy az előző albumaikhoz képest valahogy túl populárisnak éreztem ezt a lemezt. Az tény, hogy most nem lett majdnem mindegyik szám az albumon 5-6 perc hosszúságú. Magyarul most nem bontják ki annyira a dalaikat, nem álmodoznak fél évet egy dallam felett, az eredmény viszont egy sokkal tömörebb szerkezet: megvan a dallam, eljátszadoznak vele úgy kb négy percig a szokásos sleepy-s stílusban, aztán már jön is a következő szám. Szokás szerint minőségi album lett, bár tény, hogy egészen más, mint amit eddig megszokhattunk tőlük. Íme a borító:



Hát bizony nem hazudtolták meg magukat... XD Hogy Anyácskát idézzem: "Ugyanolyan elvontak a borítóik, mint a zenéik..." Nagyon igaza van. :D De mondjuk valaki elmagyarázhatná, hogy miért pont Mother Goose, azaz Kacsamama lett az album címe... XD (Tudom, hogy a "goose" az liba, de a magyarban akkor sem használjuk túlzottan azt, hogy Libamama, igazam van?) Tracklist:
01. 街 (Machi)
02. ドングリ (Donguri)
03. 君と背景 (Kimi to Haikei)
04. マザーグース (Mother Goose)
05. かくれんぼ (Kakurenbo)
06. Maggot Brain
07. エトピリカ (Etupirka)
08. シエスタ (Siesta)
09. way home
10. トラベラー (Traveler)
11. 夢織り唄 (Yume Oriuta)
12. アルフヘイム (Alfheim)

A számokba bele lehet hallgatni, ha a leírásuknál a címükre kattintasz. :)
Machi (Város): Ez egy kifejezetten lényegre törőbb számuk. Nagyon agyalós, gondolkozó stílusú, és ha valaki engem kérdez, albumkezdésnek tökéletes.
Donguri (Makk): Már játékosabb, mint a Machi. Tipikusan az a kedves, "részletezős" sleepy-féle szám fájdalmasan szépen hajladozó vokállal. Egyik kedvencem az albumról.
Kimi to Haikei (Te és a táj): Ezt a dalt már jól ismerhették a rajongók, mire az album kijött, mivel kislemezen is megjelent. :D Hömpölygős, valahogy boldog érzetű szám, és az a gitárpötyögős rész, ami pl az elején is van, és még kétszer megismétlődik, nagyon jellegzetessé teszi az egész számot. Íme a klip, igazán nagyszerű preview képpel... XD; Érdekes megfigyelni, hogy ebben a klipben Nariyamának (az énekes) milyen szép arca van. :o (Nem kérek kommentárt. :'D)

image Click to view



Mother Goose: Na valószínűleg ez a szám lenne az egész lemez címének a titka, de sajnos nem tudom, miről szól. XDDD; Kicsit furcsa szám, nem nagyon tudom, hogy jellemezhetném, a refrénje nagyon meglepő, érdekes.
Kakurenbo (Bújócska): Íme a másik előre kiadott kislemezes dal, amit leginkább a Dongurihoz hasonlíthatnék stílusra. Csavaros dallam, meg valahogy monumentális érzetű szám. :D A klip meg annyira sleepy-s hogy nem igaz, azzal a mesevilággal, az itt-ott előbukkanó állatkákkal, baglyokkal, legelésző őzikékkel... XDDD (És ismét nagyszerű a preview kép... o_O X'D)

image Click to view



Maggot Brain: Meg kell hagyni, hogy igencsak meglepő a dal címe... De minden sleepy.ab albumon van egy-két sötétebb, zaklatottabb jellegű, cseppet sem idillikus, kétségbeesett szám. Na ez pont egy ilyen.
Etupirka (Lunda): Ahogy minden sleepy-lemezen van pár sötétebb szám, ugyanígy van egy-egy rendhagyó dal is, ami vagy gyors, vagy a szokásosnál jóval játékosabb. Itt ez az egyébként igen rövid Etupirka, ami annyira bájos azokkal a gyors, rövid kis ide-oda ugráló hangokkal, hogy egyik kedvencem lett. :DSiesta: Ez az album Sims-es dala... XD; Hogy miért? Az egész zenéje teljesen olyan, mintha a Sims 2 egy elveszett dallama lenne... XDDD Egyébként ez egy gyorsabb szám, és ha már Sims-es dal, naná hogy kis jókedvű. :D
way home: Nagyon kellemes, elgondolkodtató, nyugodt, kiegyensúlyozott szám. Kitűnő altatódal lehetne egyébként. XD
Traveler: Valahogy a Siestához tudnám hasonlítani, boldogsággal telített elmélkedésként lehetne leginkább jellemezni. Ehhez is készült klip, de nekem nem nagyon tetszik. :')

image Click to view



Yume Oriuta (ami nem tudom, mit jelent pontosan... XD valami álom meg valami dal. XD): Olyasmi, mint a Kimi to Haikei. Gyönyörűszép, ha engem kérdeztek. Az ilyen daloknál szoktam csak hátradőlni, lehunyni a szemem és élvezni, ahogy a zene betölti az elmém. :)
Alfheim: Már megszoktuk sleepy-éknél, hogy minden album legvégére odabiggyesztenek egy még a szokásosnál is absztraktabb instrumentális darabot. :D Ezen dalok közül talán ez lett az egyik kedvencem. Nagyon komplikált, nagyon érdekes. Kb. mint a mori.

Na ennyit belőlem, túl sokat dumáltam már minden hülyeségről. :') Végezetül itt egy élő felvétel, a Yume Oriuta című dalt adják elő... Erről az albumról... Kissé elfolytam, ahogy végighallgattam, nagyon ajánlom nektek is, totálisan pro az egész. :)

image Click to view

album review, sleepy.ab

Previous post Next post
Up