ЗНЯТТЯ САНКЦІЙ З ІРАНУ: НАСЛІДКИ ДЛЯ СВІТУ ТА УКРАЇНИ

Jan 27, 2016 18:57



Важливою подією в світі міжнародної політики стало зняття санкцій з Ісламської республіки Іран. Треба зазначити, що воно не було великою несподіванкою. Іран давно шукав можливості повернутися до нормального співіснування з Заходом. Президент Ірану Хасан Рухані прийшов до влади під гаслом «розсудливості та надії», як він визначив фундаментальний принцип політики, що він збирається проводити.
На рівні стосунків з Заходом Рухані обрав шлях «конструктивної взаємодії» (як він його теж особисто визначив). З іншого боку, лідери Заходу також розуміють, що Іран - це далеко не головна проблема як в ісламському світі, так і світі в цілому. Фактично головним бажанням сучасного іранського керівництва є збереження і укріплення державності Ісламської республіки в її сучасному розумінні. «Світова ісламська революція» та тотальний джихад їх абсолютно не цікавлять.
Отже, включення в «цивілізований світ» Ірану було для них актом, передусім, здорового глузду. Важливим фактором, що буде визначати поведінку Ірану на ринку енергоносіїв буде його боротьба за здобуття місця на цьому ринку. Іншими словами, прибуток буде для іранців питанням другорядним, якщо не третьорядним. Цілком вірогідно, що вони будуть знижувати ціну навіть усупереч фінансовому інтересу. На цьому етапі покупці для них важливіші за гроші.
Це повністю змінить ринок енергоносіїв і, в першу чергу, вдарить по «країні-бензоколонці» - РФ. З іншого боку, не варто очікувати, що ворог обвалиться винятково через фінансові проблеми. Ускладнення у супротивника в війні - це лише шанс, яким можна скористуватися, а можна й ганебно його проґавити, як вже не раз траплялося в нещодавній історії України..

http://vk.com/id40985756?w=wall40985756_8525%2Fall

геополітика, іслам, сучасність, Іран

Previous post Next post
Up