Найбільші українські міста вКонтакті

Aug 13, 2012 20:29

ВКонтакті - найпопулярніша в Україні соціальна мережа. 24 163 947 українців мають акаунт у цій мережі, що трохи більше половини населення нашої держави. Я вирішив поцікавитись як саме розподіляється ця аудиторія по 200 найбільших українських містах.

Як не дивно, населення міста вКонтакті може бути більшим за населення самого міста :)) Це характерно кільком найбільшим українським містам, а саме Києву(146%), Одесі(125%), Львову(118%), Донецьку(107%) та Дніпропетровську(107%).



Повний перелік міст. В обох списках тіж дані, але перший відсортований за кількістю населення вКонтакті, а другий за відношенням населення вКонтакті до населення міста на 2011 рік.


Стовпчик "Зміна № 2011-VK" - це зміна позиції міста в списку найбільших міст України. Так Макіївка, являючись 13 найбільшим містом України являється 31 за населенням вКонтакті, тому зміна позиції -18. А Тернопіль є 30 в списку найбільших міст України та 18м в списку найбільших українських міст вКонтакті, отже він піднявся аж на 12 сходинок.

Також зробив отаку карту України з містами, населення яких вКонтакті більше 30 тисяч чоловік. Позначка міста відповідає кількості населення, колір - відношенню населення вКонтакті до офіційного населення.



На цій карті, окрім вищезазначених даних додана зміна позицій в списку найбільших міст України.


Що впливає на представлення вКонтакті1. Привабливість для приїзду і наявність де черпати понаїхавших. Тут все очевидно, понаїхавші переважно не мають приписки(якщо це не студенти), а вКонтакті ставлять місто де проживають. Варто зазначити що масовий виїзд з міста позначається слабо, вКонтакті є графа "рідне місто" і такі люди числяться і там і там.
2. Наявність численних і якісних освітніх закладів.
3. Наявність грошей в місті та сам імідж та статус міста. Нажаль постійне користування інтернетом у нас досі є признаком елітності, тому там де люди бідні представлення сильно слабшає.
4. Освідченість. Як виявляється аудиторія вКонтакті - це зовсім не бидло, а мудріша половина нашої нації. Справжнє бидло до комп’ютерів ще не добралось. Будемо чекати.
5. Люди з передмість схильні масово писати вКонтакті що вони з центру мегаполісу. Це грає наруку Києву, Донецьку і т.д., а от всілякі Макіївки, Люботини, Бровари, Вишневе мають понижене представництво.
Все вищезазначене грає на руку олцентрам, вони переважно на голову представлеші. Здається єдині випадки коли місто з найвищим відсотком представництва вКонтакті не є центром регіону це Калуш та Хуст. Пояснюється це мабуть популярністю Фейсбуку в Ужгороді та Франику.
6. Помаранчевість та місцева популярність Фейсбуку. Серед людей з західним світоглядом фейсбук має значно більшу популярність, ніж на сході країни. Це відповідно негативно проявляється на кількості акаунтів вКонтакті. Часто це має місцеве значення, тобто одне західноукраїнське місто може бути добре представлене вКонтакті(наприклад, Калуш, Долина, Хуст), а інше, нічим не гірше за перше, може бути представлене дуже погано(наприклад, Трускавець). Це скоріше за все викликано широкою популярністю фейсбуку серед жителів цих населених пунктів.
7. Молодість населення має не критичне значення. Я думав впливати буде серйозно, а впливає слабо. Міста з дуже молодим населенням не показали очікуваного посиленого представництва вКонтакті.

ПОЛІТИЧНІ ВИСНОВКИ
Донбас - то неймовірна глуш. Макіївка представлена вКонтакті на рівні Ужгорода, який за неї в понад 3 рази менший. Менші міста взагалі незрозуміло чи живі, чи там окрім як побухати ні про що не думають, а акаунти звідти - то "рідне місто" в виїхавших звідти донеччан, луганчан та жителів інших мегаполісів. Аналогічна картина в деяких інших східноукраїнських глубинках.
Якщо ці люди не з’являються навіть вКонтакті, то думати що вони читають якісь інформаційні інтернет-портали було б дуже наївно. Нічого вони не читають, нічого вони не знають, живуть кумедними стереотипами. І голосувати будуть за хазяїна. Логіка приблизно така: буде добре власнику заводу на якому я працюю - буде добре й мені.
ІМХО Донбас, окрім можливо Донецька, треба здавати на виборах. Тобто слати туди мінімальну кількість спостерігачів, вкладати мінімально грошей з бюджетів партій та кандидатів. Гроші і сили впусту.
Є Придніпров’я, Херсонщина, Миколаївщина, Харків, навіть Крим. Там реально навіть якщо не перемогти - то підняти результат на 15-20, а то й 30%. Домогтися відсутності карусель, вбросів та інших фальсифікацій. Це реально вплине на всеукраїнський результат виборів.
Важливо опозиції й не втратити центр, це стереотип що він помаранчевий, на ділі ПР там буде намагатись сфальсифікувати й провести своїх мажоритарників. І без нагляду з боку опозиції місцевому населенню проголосувавшому за помаранчів цілком може виявитись пофіг, що результат внєзапно получився голубим. Або й поразка ПР, чи 20% чи 10% - є різниця.
А на Донбасі гарантовано буде 90х90, що б опозиція не робила. Ну подекуди 85%. Так буде море правопорушень, можливо вдасться зафіксувати якісь фальсифікації, але вплив на реальний результат виборів буде мінімальний. А місцеве населення буде на то все дивитись і казати: "му-у-у".
Вони то може й непроти щоб ПР пішла, але мало що нічого для цього не зроблять, так ще й будуть протидіяти.

ДЕМОГРАФІЧНІ ВИСНОВКИНайбільша зміна позицій в кримських та західноукраїнських містах(попри меншу представленість вКонтакті із-за Фейсбуку): Саки(+79 позицій), Хуст та Бахчисарай(+70), Долина(+60), Генічеськ(+56), Кременець(+52).
Хороша представленість Криму пояснюється тим що татари приписані переважно по селах, а живуть і працюють в містах. Самозахватчики звичайно ж офіційно не приписані.
Найгірші падіння на Донбасі та в передмістських містах: Вишневе під Києвом(-70 позицій), Брянка(-63), Орджонікідзе(-52), Авдіївка(-48), Кіровськ(-47), Новий Розділ(-46), Кіровське(-43), Ясинувата(-41), Костянтинівка(-37). Поміж подальшого списку міст Донбасу трапляється й наймолодше місто України Южне (-33), мабуть там надають перевагу Фейсбуку.
Слід пам’ятати що цим менше місто тим більша можливість в нього обігнати інші міста, адже є маса міст приблизно рівних йому по населенню, тоді як великим містам важко когось обігнати навіть маючи суттюво більший відсоток вконтактизації.

Взагалі, можна зробити висновок що населення міст вКонтакті непогано показує куди люди схильні переїзджати. І зовсім не дивно, що це західна Україна та Південь. Це відповідає еволюції розселення населення.
Спочатку населення тяжіло до укріплених забезпечених їжею та водою місць. Власне тому найбільшими містами середньовіччя в Україні були Львів, Кам’янець та Київ - вони мали природні укріплення, що допомагало містам не бути знищеними.
Пізніше основними чинниками стали природні ресурси та розміщення на перетині транспортних шляхів. З цих причин розрослися Одеса, Донбас, Харків, Придніпров’я і т.д.
Зараз же основними являються туристична привабливість, екологія. Як тільки людина має достатньо грошей вона вже не хоче їздити на курорт два рази на рік, вона хоче жити на курорті. Відповідно й населення України буде рухатись в напрямку приморських та гірських місцевостей, а якщо бабла й можливостей не хватає - то хоча б в лісисте передмістя.
Найбільшими мегаполісами України, відповідно, можуть стати Карпатське передгір’я(Львів-Франківськ), Крим(трикутник Сімферополь-Севастополь-Євпаторія) та Одеса.
Ну і усі прибережні та пригірські лінії активно збільшать густоту населення.
А на Донбасі третина(молодше покоління) виїде, третина(старше покоління) вимре, а третина перетворить терикони в лісисті гірські національні парки.

україна, вКонтакті, міста, список

Previous post Next post
Up