Вибори 2002: помаранчеві vs голубі

Dec 17, 2014 21:19

Поки наші сусіди прискореними темпами стають самостійним кредитно-емісійним центром, саме час взятися за вибори 2002.
Вибори 2002 були перехідними і їм характерні ознаки як першої епохи української політики так і другої.
Проте ознаки першої епохи все-таки суттєво сильніші, партійні вибори на більшості території виглядали тоді приблизно як зараз мажоритарні: вдала кампанія в регіоні приносила не просто підвищення відсотків, а перемогу. З приходом другої епохи це стало неможливим, "ворожа" партія перестала мати шанси на успіх і могла лише трохи підвищити чи понизити рейтинг.
Хоча центриські партії у 2002 уже чітко зафейлили, більшість населення обширної території України залишались центристами, готовими проголосувати хоч за Нашу Україну, хоч за СПУ, хоч за ЗаЄдУ, хоч за КПУ. Проявлялось це зрозуміло у центральних регіонах, при чому значною мірою хаотично.
Народ, навіть зовсім ватний, відійшовши від КПУ, ще не знав куди податись і голосував не особливо морочачись.

Водночас, вибори 2002 показують передісторію багатьох речей другої епохи, як то добре відомої голубизни півночі Житомирської.

Цікавий випадок успішності БЮТ в околицях Павлограду, де вона обігнала усіх конкурентів. Найбільших успіх був у місті Тернівка на Дніпропетровщині, де перемога просто зашкалювала. Цікавість полягає в тому, що більшість населення цього "помаранчевого" на 2002 рік міста є етнічні росіяни. Уже на виборах 2004 Тернівка з найпомаранчевішого стала найголубішим місцем у Дніпропетровській області й залишається таким по сей день. Якщо у 2002му це була єдина адмінодиниця Дніпровської області де перемогли помаранчі, то у 2014 це була ледь не єдина адмінодиниця де перемогли голубі.
Подібну люту перемогу БЮТ мав у Теплодарі на Одещині.

Все це суттєво ускладнює поділ українців на помаранчів та голубих, оскільки як не крути а у 2002 все ще було не 2, а 3 основних фракції. Карти з поділом на 3 ще будуть, але тема цього посту таки поділ на 2.
Явно скоріше помаранчеві партії: НУ, БЮТ.
Явно скоріше голубі партії: КПУ, ЗаЄдУ, СДПУ(о), БНВ.
Неявно скоріше голуба партія: СПУ.

Варіанти розподілів:

1. Явні помаранчі VS явні голубі + СПУ.





2. Явні помаранчі VS явні голубі (СПУ невраховано ті тим ні іншим як нейтральну силу).





3. Явні помаранчі + СПУ VS явні голубі.




Те що СПУ паслася переважно в регіонах які принято називати помаранчевими і той факт що більшість прихильників СПУ у 2004 проголосувало за Ющенка переважно слугують аргументом віднести СПУ до помаранчевих. Хоча незрозуміло, яким боком будівники соціалізму можуть відноситись до помаранчів.
Не слід забувати, що на виборах 1999 більшість виборців СПУ голосувало за Симоненка проти Кучми. Найбільше Симоненко набрав не в Криму і не в рідному Донецьку, а у Вінницькій та Полтавській областях, де він здобув найупевненішу перемогу. Саме там пікувало і СПУ у 2002. Ну і після 2004 власне "повернення" цих совкосоціалістів з центральноукраїнських сіл у голубий табір й забезпечило значну частину росту підтримки ПР та Януковича у другій половині нульових.
Себто слід розуміти, що якщо у 1999-му на Вінничині перемагав Симоненко, то у 2002му вона аж ніяк не могла бути фортецею помаранчевих. На відміну від західної України, де народ був вже визначений, у центрі навіть ті хто проголосував за НУ, мали дуже розпливчату ідеологію.

Проте все-таки вважання виборців НУ визначеними помаранчами, а виборців КПУ визначеними голубими, є доволі вдалим підходом. Карта НУ VS КПУ виглядає отак:




Як бачимо ця версія протистояння помаранчів з голубими чи не найадекватніша.

Отже підсумуємо...


На південному сході та у Кіровоградській голубі перемогли у 2002му як не рахуй.
В Сумській та Житомирській НУ набрала більше КПУ, але голубі сумарно набрали більше помаранчевих навіть якщо до помаранчевих кинути СПУ. Себто у 2004 помаранчі відвоювали в голубих мінімум 3 області.
В Чернігівській і Полтавській помаранчі перемогли якщо рахувати СПУ за помаранчеву, але якщо СПУ бодай відкинути, то голубих тут трішки більше. Можна назвати це нейтральними регіонами станом на 2002й.
Черкаська та Київська виходять голубими якщо рахувати СПУ як голубу, у всіх інших випадках тут перемагають помаранчі.
В західних областях по Вінницьку та Києві абсолютна перемога помаранчів уже у 2002му.

україна, українізація, вибори 2002, Батьківщина

Previous post Next post
Up