Сніг

Jan 31, 2014 13:46

Карта кількості днів у році, у які в обласному центрі регіону лежить сніг. По 4 облцентрах інформації не було.


Зрозуміло, що принципіальне значення має північність облцентру, проте доволі серйозно впливають і місцеві фактори.
З цікавих моментів:
1. Найхолоднішим є найпівнічніший обласний центр - Чернігів, де сніг лежить три з половиною місяці на рік. Хоча якщо говорити про найхолодніше місце в Україні - то таким буде північна сторона хребта Чорногора в Карпатах. Сніг там переважно лежить з жовтня по червень.
2. Найменш засніженим облцентром є Одеса, де сніг затримується трохи більше одного місяця. Сімферополю, хоча він і знаходиться суттєво південніше, шкодить розташування на північному схилі Кримських гір, тоді як Одесі дуже допомагає те, що це єдиний центр регіону розташований безпосередньо на березі моря. Найтеплішим ж містом в Україні є Ялта.
3. Ужгород дуже ефективно схований від холодних північних вітрів Карпатами й має суттєво тепліший клімат, ніж більшість території Закарпатської області, яка вкрита горами й сніг там затримується довго. Значні частини Закарпатської, Львівської, Франківської та Чернівецької областей, там де є високі гори, вкриті снігом суттєво більше часу ніж Чернігів.
4. Наявність морського побережжя, як відомо, дуже сильно впливає на клімат. До прикладу, у Маріуполі днів з снігом всього 53.6, себто ледь не на місяць менше ніж в Донецьку.
5. Цікаві випадки Хмельницького та Полтави, які мають неочікувані результати, не знаю якими місцевими факторами вони викликані.

Слід також зазначити, що глобальне потепління наступає. З кожним роком сніг затримується в Україні все менше й менше.
Взагалі, Україні глобальне потепління вигідно, оскільки усі його серйозні мінуси нашу державу оминають стороною, на відміну від більшості країн світу.

україна, погода, міста

Previous post Next post
Up