Карти героїв України

Sep 15, 2012 17:44

Звання Геро́й Украї́ни - найвищий ступінь відзнаки в Україні, що присвоюється громадянам України за здійснення визначного геройського вчинку або визначного трудового досягнення. (с) Wikipedia


Звання з’явилось в 1998 році і його стабільно видавали Кучма, Ющенко та Янукович. Кому видати це звання по суті приймає рішення президент України одноосібно.
Я вирішив дослідити географію людей, що удостоїлись цієї честі. Ця географія говорить не так багато про героїв, скільки про самих президентів.
Об’єктом дослідження стали:
1. місце праці героя на момент нагородження є для усіх кандидатів, окрім померлих до незалежності. Для померлих до нагородження але після незалежності бралось місце праці перед смертю. В деяких випадках це не відповідає місцю проживання(наприклад, є товариші які проживали в Києві, а героїчних досягнень досягли на підприємствах поза Києвом. Тому можна сказати що Київ трохи "недополучив" героїв. Є випадки, як то міліціонер Француз, родом з Тернопільщини, вчився в Львові, працював переважно в Франківську, геройський вчинок здійснив в Волинській області, зараз взагалі непонятно де але точно не на Рівненщині, де числився працюючим на момент здійснення геройського вчинку.
Все зводиться до того що місце праці легкодоступне і є по усіх, а інша інформація ні.
2. місце народження є не по усіх кандидатах. Я не робив припущень що людина народилась там де й працювала/жила на момент отримання нагороди, якщо даних не було. Як показує практика, подавляюча більшість героїв понаїхавші(і далеко не тільки ті що понаїхали в Київ!), тому це припущення переважно було б неправильним. Герої, що померли до незалежності, тут враховані!! При цьому мають завищений вплив, оскільки по них усіх є дані про місце народження.

Коефіцієнти героїв та уроженців рахувались так:
k = кількість героїв у регіоні / населення регіону / загальну кількість героїв * мільярд.
Тобто коефіцієнти:
- пропорційні кількості населення і дозволяють порівнювати регіони один з одним враховуючи поправку на населення;
- пропорційні відсотку героїв регіону від усіх героїв і дозволяють порівнювати за преференціям різних президентів;
- мільярд присутній суто для людського вигляду коефіцієнтів, інакше вони будуть виглядати так: 0.00000000245.

ПЕРЕЛІК КАРТ1. Кількість героїв. Загальна кількість героїв.
2. Коефіцієнт героїв. Кількість героїв враховуючи кількість населення регіону.
3. Коефіцієнт Героїв (КУЧМА). Видно серйозний перекос в сторону Києва, друге місце посідає рідня для Кучми Дніпропетровщина. Західна та цетнральна Україна(окрім Києва) - обділена увагою.
4. Коефіцієнт героїв (ЮЩЕНКО). Перекос в сторону Києва зростає і досягає апогею доповнюючись Київською областю, яка посідає друге місце. Третє місце посідає Львівська область. Якщо заплющити очі на Київ, то найбільш рівномірно розподіляються герої по Україні. Регіоном Ющенка є Київ, Сумській області товариш не видав жодної медалі.
5. Коефіцієнт героїв (ЯНУКОВИЧ) Тут перекос Києва сильно падає. Київ і Донецьк отримали по однаковій кількості нагород, Київ вириває перше місце лише за рахунок меншого населення. По суті усі нагороди дістались Києву, Донбасу або Дніпропетровську. Кілька регіонів отримали по 1 герою, Тернопільська і Хмельницька можуть здаватись червоними, але це по 1 герою на їхнє невелике населення враховуючи що вага 1 героя велика, так як всього героїв мало.
6. Кількість героїв (КУЧМА). Кучма активніше всіх дає нагороди спортсменам та політикам(як то Литвину чи Плющу), після Кучми живі політики де факто нагород не отримували. Партійні люди серед героїв звичайно були, але геройські досягнення офіційно не пов’язані з політичною діяльністю, як це легко могло бути при Кучмі.
7. Кількість героїв (ЮЩЕНКО) Ющенко роздавав нагороди найактивніше і усім, і батьку Порошенка дав, і представникам ворожих політичних сил, і людям що померли до незалежності. Зробив героєм навіть Пасічника Ігора Демидовича.
8. Кількість героїв (ЯНУКОВИЧ) Янукович роздає нагороди дуже скупо, попередники роздавали значно більше. І лише своїм. Будем надіятись, що Яник ще розкриє свій талант до кінця президентства. Хоча... може це герої в Україні перевелися?:)
9. Кількість уроженців Лідером тут є Донецька область, пояснюється це багатьма чинниками, в першу чергу тим, що це понад 10% населення України станом на час народження більшості майбутніх героїв.
10. Коефіцієнт уроженців. Тут видно, що якщо пропорційно населенню - то Донбас не так і виділяється. Лідером тут є батьківщина понаїхавших в Київ.
11. Коефіцієнт уроженців (КУЧМА) При Кучмі та Ющенку, коли є сильний перекос в сторону Києва, чітко виділяється батьківщина понаїхавших в столицю.
12. Коефіцієнт уроженців (ЮЩЕНКО) Тут ще виділяється Прикарпаття, цей регіон просто переважна батьківщина померлих до незалежності, яким активно роздавав нагороди Ющенко.
13. Коефіцієнт уроженців (ЯНУКОВИЧ) Мала вибірка.
14. Кількість уроженців (КУЧМА)
15. Кількість уроженців (ЮЩЕНКО)
16. Кількість уроженців (ЯНУКОВИЧ)
17-21. Відношення уроженців до героїв. Відношення коефіцієнту уроженців до коефіцієнту героїв. Показує які регіони виступали донорами(червоні) і в які герої понаїхали перш ніж стати героями(зелені).

Власне карти:


Табличні дані(клік для якіснішого зображення):




Головний висновок - кожен президент(з різною мірою похабності) простував в герої представників свого регіону.

Найцікавіше(мені) дивитись зміну коефіцієнтів зі зміною президента.
Так, наприклад, Донецька область розпочинає з чималим коефіцієнтом 20.59, при Ющенку він трохи падає до 16.22, а при Януковичу досягає захмарних 62.02. Подібна ситуація й в Луганській області, яка за загальним коефіцієнтом героїв посідає друге місце після Києва.
Особливо цікаво це порівняти з коефіцієнтами уроженців! Видно, що Ющенко не обділивши геройствами жителів Донбасу, практично не давав геройств корінним донбасянам, все це геройства понаїхавших в Донбас(і мабуть сповідуючих ющенківський світогляд, а не донбаський середньостатистичний).

Також варто відмітити(це ніяк не видно на картах), що пізній Ющенко має особливо неймовірний перекос на Київ. Переглядаючи список героїв, добре видно, що нагороду він використовував, як подяку людям що його не покинули, коли вже було ясно, що він політичний труп.

Щодо відміни геройства Бандери та Шухевича, причиною якої стала відсутність у них громадянства України. Героїв, що померли до незалежності доволі багато: Бандера, Івасюк, Китастий, Івчук, Шухевич, Дерев’янко, Гірник, Маркус, Василишин, Тишура, Титенок, Лелеченко, Ігнатенко, Ващук, Стус, Берест, Волошин. Тут як діячі українського національного руху, так і учасники 2 світової війни на стороні Червоної Армії чи чувак що спалив себе в знак протесту проти русифікації в УРСР. При цьому одиному з цих людей нагорода дісталась від Кучми(Волошину).
Якщо нагороду справді не можна видавати не громадянам України - то усіх цих людей теж слід було позбавити геройства.

Чимало героїв народилось за межами України. Є тут як і корінні вихідці з тих земель(наприклад, Гонгадзе), так і етнічні українці, чиї батьки на той час перебували в тих краях(наприклад, лідер партії УДАР, Кличко).
Росія - 13(Кучма), 6(Ющенко), 3(Янукович).
Казахстан - 2, 1, 0.
Білорусь - 2(Ющенко).
Азербайджан - 1(Янукович).
Молдова та Грузія - по одному від Ющенка.
Киргизстан - 1(Кучма).

Один герой(учасник визволення концентраційного табору Аушвіц) виїхав в США в 1992-му(не зовсім ясно чи з України взагалі), чи побував він громадянином України хоч колись незрозуміло. Це єдиний випадок коли герой України добровільно відмовився бути її громадянином.

колоритненьке, україна, лицарі круглого лиця, карта

Previous post Next post
Up