Як часто ви викидаєте їжу? Як багато їжі ви купуєте? Чи ви споживаєте її всю, чи частина все ж потрапляє на смітник? Британець Трістрам Стюарт збирає факти, які, можливо, змусять вас переглянути своє ставлення до споживання
- У світі сьогодні голодує близько одного мільярда людей, але 40 мільйон тонн їжі, що щорічно викидаються на смітник американськими родинами, магазинами та закладами харчування, було би достатньо, щоб задовольнити потреби кожного голодуючого;
- Вода, витрачена на виробництво викинутої їжі, могла би задовольнити щоденні потреби (200 літрів на день) 9 мільярдів людей - така кількість землян буде населяти планету в 2050 році;
- Якщо ми засадимо деревами поля, які сьогодні використовуються під вирощення надлишку їжі, це компенсує 100% викидів парникового газу, що виділяються в атмосферу внаслідок людської діяльності;
- 10 % парникового газу багатих країн виділяється з виробництва їжі, що ніколи не споживається;
- Великобританія, Сполучені Штати та Європа мають приблизно вдвічі більше їжі, аніж потребується для задоволення потреб їхнього населення. Майже половина всієї їжі марнується на шляху від ферми до виделки. Якщо врахувати змарнований врожай, то вийде, що європейські країни мають в три рази більше їжі, аніж вони потребують, а Сполучені Штати - в чотири рази, причому три чверті харчової вартості втрачається навіть не досягнувши голодних ротів населення;
- Родини Великобританії викидають 25% всієї їжі, яку вони купують;
- Потреби близько мільярда людей, що голодують у всьому світі можна задовольнити менш аніж четвертою частиною продуктів, що викидаються в Сполучених Штатах, Великобританії та Європі;
- Третина обсягу запасу їжі може бути врятована за рахунок зменшення її викидання або ж його вистачить на те, щоб нагодувати 3 мільярди людей. А того що залишиться буде достатньо щоб з надлишком забезпечити потреби населення країн на 130 % $
- Викиди двоокису вуглицю можна скоротити від 2 до 500 разів, якщо використовувати відходи їжі на підгодування свиней, а не спалювати їх на полігонах (уряд ВБ обирає останнє). Але європейські закони забороняють годувати свиней харчовими рештками. В Японії, Південній Кореї та Тайвані, для контрасту, свиней годують, переважно, залишками їжі.
- 2,3 мільйони тон риби викидається у Північну частину Атлантичного океану і у Північне море; від 40 до 60 відсотків з вилову риби у Європі викидається або через недостатній розмір тіл, або через перебільшення європейської квоти;
- По різним оцінкам від 20 до 40 відсотків британських фруктів й овочів повертаються до виробника, навіть не дійшовши до магазинів, в основному через те, що вони не задовольняють строгим «косметичним» вимогам супермаркетів
- 8.3 мільйони гектар пасовищ використовується намарно для отримання м’яса і інших продуктів в основному через британські та американські сім’ї, ресторани і крамниці. Це дорівнює сімом площам щорічної вирубки амазонських дощових лісів у Бразилії, в основному для випасу худобу чи вирощування сої, що йдуть на експорт;
- Хліба та інших зернових продуктів, що викидаються самими британськими домогосподарствами, вистачило би, щоб позбавити 30 мільйонів людей, що страждають від хронічного недоїдання.
- 4600 кілокалорій їжі збирається в перерахуванні на одну особу планети щодня; з них у середньому з’їдається тільки 2000. Більше половини з них втрачається під час транспортування;
- 4 мільйони людей у Великобританії, 43 мільйони у Євросоюзі і приблизно 35 мільйонів у США страждає від нестачі їжі;
- По оцінках до 20 мільйонів тонн їжі пропадає у Британії по дорозі з поля до тарілки.
Ось посилання на сайт Трістама:
http://www.tristramstuart.co.uk/ А чи знаєте ви подібну статистику по Україні чи іншим країнам Східної Європи?