Žalář v Letní dobročinnosti

Aug 18, 2015 21:01

Můj příspěvek k letošní Letní dobročinnosti je

Žalář
Fandom: Hobit (mix knihy a filmu)
Přístupnost: 12+
Shrnutí: Z žaláře lesních elfů vyjde alespoň jeden trpaslík svobodnější, než tam vešel.
Upozornění: Genderswap (skoro) se vším, co k tomu patří. Povídka dějově vychází z knižního kánonu (Thranduil neví, kam mají trpaslíci namířeno), ovšem vizuálně je zásadně ovlivněna Jacksonovou adaptací.
Povídka se účastní Klišé binga v kategorii genderswap, ve verzi Always been a Girl.
Povídka podporuje Rosa o. s., centrum pro týrané ženy.


Tohle je povídka, která by bez binga nikdy nevznikla, protože by mě ani nenapadlo genderswap psát a protože si nejsem jistá, zda bych si vůbec do Tolkienova světa troufla šlápnout. A byla to hodně zvláštní zkušenost. V mnoha ohledech jsem narážela na hranice - hranice vlastních psacích schopností, hranice osobních zkušeností, hranice toho, nakolik smím, mám právo a umím psát o skrývání té nejniternější identity, ať už jakékoliv, a o hranicích genderu. I dějově se mi povídka kroutila v ruce jako úhoř. Jako zajíci na mezi vyskakovaly dobré, ale nefunkční nápady, které jsem nakonec hodně ořezávala - a třeba ještě někdy použiju. Zároveň mě fascinovalo, že mi v určitých ohledech kánon vycházel vstříc. Že příběh by zřejmě fungoval i s tímhle genderswapem, i když není jisté, zda by stejně skončil. Rozhodně to není to nejlepší, co jsem kdy napsala. Ale během psaní jsem přemýšlela o spoustě věcí, které by mi k mozku možná jinak nedolehly. Ničeho nelituju, stálo to za to ;)

Nemiňte také povídky spoludobročinících. Iantovu tragicky neidylickou silmarillionovou (mám ji právě rozečtenou), dvě Neviiny vyšehradsko-budečské, obě zcela výjimečné, Ryin překvapivý pohled na život z druhé strany a další čtyřkapitolovou Budeč od ef77, na kterou už se moc těším. Všechny je najdete na http://sosaci.net/dmd/.
Previous post Next post
Up