Рецепт: картопля по-французьки

May 26, 2010 15:55

Я не знаю, як правильно назвати це блюдо, бо воно сильно відрізняється від оригінального рецепту. Але ідеологічно - найближче все ж до картоплі по-французьки.

Кількість продуктів не скажу, бо завжди все роблю на око.

Але приблизно розклад сил такий:
- 150 гр свіжого (не соленого!) сала
- 500 гр м'якої свинини (ідеально - вирізка)
- 2 цибулини
- 250 гр печериць
- 5 середніх картоплин
- 200 гр сиру
- майонез
- сіль, перець, паприка, базилік, оливкова олія.

На сухе деко в один шар викладаємо тонесенько нарізане сало. Між шматочками можна робити проміжки, суцільно вкривати дно не обов'язково, головне - рівномірно. Дуже зручно нарізати сало, гарно заморожене в морозилці. Хто не любить сало - може змастити олією, але виходить зовсім не так.

М'ясо нарізаємо як на битки, товщиною до 1,5 см. Після чого не сильно відбиваємо, просто зробивши його рівномірним, без вузликів і жировичків. Можна і не відбивати, але тоді є ризик що картопля почне пригорати - а м'ясо ще буде сирим. То ж - глядіть самі.


Зверху сипемо перець і паприку. Не солимо!

Цибулю нарізаємо кільцями товщною до 5 мм і викладаємо зверху



Викладаємо почищені і нарізані печериці, після чого солимо так, як ми зазвичай солимо звичайні смажені гриби, а не з розрахунку на все блюдо.



Картоплю нарізаємо кільцями, не товстіше 3-4, солимо (як картоплю, не враховуючи решту), додаємо столову ложку молодого оливкового масла (можна трішки більше, воно не зіпсує) і базилік. Ретельно перемішуємо і лише після цього викладаємо на деко поверх грибів.



Присипаємо натертим сиром. Я використовую для цього сири, типу сметанкового, або недорогий голандський, але підійде будь-який, головне щоб гарно плавився.



Після чого змащуємо майонезом і ставимо в духовку при температурі 160-170 градусів на 40 хв.



Слідкуємо, щоб не горіло. Бажано перші 20-25 хв пекти тільки знизу (якщо духовка дозволяє по-одинці вмикати/вимикати нагрівні елементи).
Дуже важливо, щоб гарно випаровувався сік, що виділяється с процесі приготування. Інакше все буде не печене, а варене. Тому, якщо ви бачите, що рідина булькає, але не випаровується - сміливо підігрівайте духовку на зайві 10-15 градусів.

Наостанок, кілька "секретів" цієї страви:
1. Цибуля обов'язковий інгредієнт і порядок шарів бажано зберігати. При нагріванні цибуля почне виділяти сік, у якому надалі готуватиметься м'ясо. Без нього страва буже суха, або навіть може пригоріти.
2. Майонез - додавати обов'язково! Інашке сир дуже швидко згорить, а страва так і не буде доведена до готовності.
3. Тертий сир дуже важко намастити майонезом - він починає збиватись. Тому спочатку майонез вичавлюється "сіточкою", а потім розмащується ножем. Ложкою не вийде. Перевірено не раз.
4. Як дістанете страву із духовки - акуратно злийте рештки соку та жиру і лише потім розрізайте.
5. Смакує тільки гарячим.




Смачного!

поради Івасика, їжа, як я це роблю, я це люблю, рецепти, кулінарія, фото

Previous post Next post
Up