Zupa ze szczawiem

Jun 06, 2012 10:05


1 buraczek
1/4 selera
1 cebulka (średniej wielkości)
3 ziemniaki
3 jajka
kilka ząbków czosnku
liście świeżego szczawiu (ilość wg uznania)
przyprawy (pieprz, liść laurowy)

Buraczek i seler kroimy w paski i podsmażamy na patelni do momentu, aż staną się miękkie. Cebulkę podsmażamy osobno z uwagi na to, że szybciej mięknie. Przygotowujemy garnek z wodą (wody nalewamy do wysokości 3/4 garnka średniej wielkości, powstanie ilość zupy dla 4 osób). Obieramy ziemniaki i kroimy w większą kostkę. Wkładamy je do garnka i zagotowujemy wodę. W tym czasie gotujemy jajka na twardo. Podsmażone warzywa przekładamy do garnka z ziemniakami, mieszamy i gotujemy. Szczaw myjemy i odcinamy ogonki. W trakcie gotowania dodajemy przyprawy; majeranek, pieprz, liść laurowy, bazylię, pieprz w kulkach, sól (po szczypcie). Pod koniec gotowania dodajemy pokrojony w drobniutką kosteczkę czosnek. W ostatnich kilku minutach gotowania dodajemy licie szczawiu. Podajemy z jajkiem przekrojonym wzdłuż i odrobiną jogurtu. 
Danie można przygotować w pół godziny.
Jest smaczne i niskokaloryczne.




Previous post Next post
Up