3 papryki
3 marchewki
1 cebula
1 pomidor
orzechy włoskie (garść)
suszone pomidory (garść)
ryż (2 woreczki)
czosnek (kilka ząbków)
Ryż gotować z dodatkiem przypraw: kminku rzymskiego i goździków (4-5szt) przez około 15 minut.
Papryki umyć i wycinając otwór na górze usunąć gniazda nasienne.
Suszone pomidory pociąć w wąskie paski, zalać odrobiną oleju, skropić sokiem z cytryny. Odstawić na kilka minut. Następnie wymieszać je z gotowym już ryżem, dodając do tego orzechy (średnie kawałki), czosnek pokrojony w drobne plasterki oraz kminek rzymski. Tak przygotowanym farszem wypełnić papryczki i włożyć je do garnka z małą ilością wody. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut.
Cebulę pokroić w półksiężyce, marchewki w słupki. Podsmażyć na patelni. Przełożyć na płaski talerz. Ustawić na niej papryki. Podawać na ciepło.
Do tego można przygotować sałatkę z kapusty pekińskiej pokrojonej w grubsze kawałki, wymieszanej z oliwkami i kawałkami białego sera oraz cebulą i marchewką pociętą w długie wąskie paski.
Smacznego.