Отакі плакати продаються в стамбульських книгарнях.

Jul 22, 2013 13:12

Отакі плакати продаються в стамбульських книгарнях.



Це портрети всіх валіде-султанш (матерів султанів) у хронологічному порядку. Цікаво, що Роксолана була там далеко не єдиною українкою.



От наприклад ще одна султанша, наша співвітчизниця. І ця теж з України не остання. Там на зображеннях, здається, ще є декілька.

Але цікаво, що хоча всі ці 35 повелительниць гарему походять з різних країн і частин світу, на цьому плакаті їхнє походження зазначено лише в українок.

Але воно й не дивно. Бо "наш" вплив через ліжко на Осьманську імперію був цілком очевидний.

Наприклад саме після початку правління Селіма II, сина Роксолани, тобто фактично наполовину українця по крові, розпочалася "епоха початоку занепаду величної імперії".

З вікіпедії:

Селім народився 28 травня 1524 року в Стамбулі. Він був четвертим сином османського султана Сулеймана І від його фаворитки-українки Роксолани. Через світлий колір волосся він отримав прізвисько «Блондин».



Селім здійшов на трон 7 вересня 1566 року в результаті інтриг його матері. Став першим султаном з династії Османів, що не виявляв інтересу до політики і військових справ: переклавши державні справи на плечі міністрів, Селім проводив свій час переважно в насолодах з наложницями та бенкетуваннях. Через нерозсудливість і зловживання алкоголем його прозвали «Селімом П'яницею».
 

цікаве

Previous post Next post
Up