Будинок контрольної палати по вул. Шевченка

Jun 14, 2017 00:28



Контрольна палата - місцева установа державного контролю в Російській імперії, яке займалося документальною ревізією рахунків всіх державних установ губернії.

Будинок знаходиться за сучасною адресою по вул. Шевченка, 27


За довгий час свого існування будинок кардинально змінив свій вигляд, хоча в об'ємі салишився такий самий. Це ми можемо судити по картах 1927 року і сучасній.


карта 1927 року


сучасна карта.
На архівному фото видно, що будинок продовжує розбудовуватись в правий бік. З іншого боку, з вул. Данила Галицького видно поруч одноповерховий будинок. Між двома будинками видно ворота. Згодом одноповерховий будинок замінить двоповерховий, а ворота перетворяться на арку.




Судячи по напису із заднього боку, арку звели у 1905. На користь цього вказує і форма замкового каменю, що збігається з тогочасним обрамленням вікон. З цього можемо припустити, що архівна поштівка випущена десь в період 1903 року.


Через підняття рівня землі, підвальний поверх будинку перестає бути житловим




Дах втратив свій декор у вигляді огорожі і декорованих слухових вікон




Будинок також мав два входи зі сторони вулиці. На сьогодні залишився один. Інший замурували і за рахунок нього розширили внутрішні приміщення




Один із головних входів зберігся до наших днів майже без суттєвих змін


Також втратилась мілка архітектура обрамлення вікон




Зі сторони двору будинок має дещо інший об'єм, ніж на плані 1927 р.. Можливо, після війни 1939-1945 рр. ця частина бдинку також зазнала змін


На архівному фото видно складене каміння при дорозі. Це говорить про те, що будівництво на той час ще тривало.


І на останок по фігурі, яка стоїть на дорозі. Якість фото не найкраще, але блискіт плечового ременя дозволяє припустити, що це городовий (поліцейський тих часів). Судячи з того, що він одягнений у форму не літнього зразка (літом носили білий мундир), можемо сказати, що це або пізня весна, або рання осінь.

городовий, Кам’янець-Подільський, Дмитро Бабюк, вул. Шевченка, 1905, контрольна палата, будинок

Previous post Next post
Up