Вул. Шевченка у 1918 році

May 27, 2017 08:30




старе фото, зроблене 24 червня 1918 року допомагає зрозуміти, як саме виглядала вулиця у той час. Одразу видно, що озеленення йшло повним ходом, так як місця в Старому місті катастрофічно не вистачало. Це й спричинило те, що при розбудові Нового плану влаштовувались широкі вулиці з численними зеленими насадженнями.
Зворотня сторона фотографії містить дату і місце зйомки. Очевидно у датуванні є помилка, адже на кінець червня дерева мали б вкривати густе листя. На фото дерева ж лисі, що наштовхує на думки або про початок березня, або листопада. коріш за все знімали саме у березні-квітні.



На фото видно будівлі, які збереглись до нашого часу. В центрі будинок бувшої Маріїнської гімназії (1), далеко позаду будинок бувшої казеної палати (3). По правому боці знаходиться міський парк (2). Квартал з лівого боку зазнав сильних перебудов. Зараз там знаходиться будинок Будівельного технікуму (4). Окраса вулиці - декоративні зелені насадження (5).


На сучасній карті показана приблизна точка зйомки і напрям:


Орієнтовно фото було зроблене з другого або третього поверху будівлі сучасної поліції.
Сучасний вигляд вулиці з GoogleMaps:


Можливо ряд дерев, що ближче до дороги, ще зберігся ще з тих часів. Ширина вулиці і дороги не змінилась, дерев'яну огорожу міського парку замінила металева. Декоративні зелені насадження замінив звичайний газон

Кам’янець-Подільський, Дмитро Бабюк, Міський парк, вул. Шевченка, 1918

Previous post Next post
Up