Kur buvo Vilkaviškio žydų gimnazija?

Apr 26, 2019 13:14

Klausimas atrodo elementarus . Žydų gimnazija buvo dabartinės Savivaldybės patalpose nuo 1919 m. iki 1940 m. Tą byloja ir ant Savivaldybės sienos pritvirtinta lentelė.



Nors ir ant šiaurinės pastato pusės pritvirtinta ta lentelė, tačiau senojo pastato vaizdas jau gerokai pablukęs.




Akivaizdu, kad pokario metais pastatas buvo perstatytas, jis tapo kiek didesnis. Bet tai esmės nekeičia.

Tačiau visas kortas sumaišė dabartinės Vytauto g. 75 pastato (jis yra priešais „mažąją“ bažnyčią)  prieškarinio vaizdo analizė.





Taigi senoje nuotraukoje labai aiškiai matomas ant balkono esantis užrašas lietuvių ir jidiš kalbomis - Vilkaviškio žydų gimnazija.

Tai kaip čia išeina? Vilkaviškyje vienu metu buvo dvi žydų gimnazijos? Vargu. Tad lieka vienintelis variantas - iš pradžių ta gimnazija buvo pastate prieš bažnytėlę ir tik vėliau persikėlė į dabartinės Savivaldybės patalpas. Lieka atsakyti į klausimą - kuriais metais ta gimnazija persikėlė.

Atsakymas į šį atrodo sudėtingą klausimą galima surasti „paviršiuje“, t.y. internete, portale jewishvilkaviskis.org, kuriame yra gimnazijos 1924 - 1933 metų laidų taip vadinamos vinjetės. Mums reikalingą informaciją suteikia tose vinjetėse esantis gimnazijos nuotrauka. Taigi nuo 1924 iki 1929 metų dabartinėje Vytauto gatvėje esančio pastato nuotrauka.



Labai įdomi 1930 metų vinjetė, kurioje yra ... dviejų pastatų nuotraukos, t.y. ir Vytauto gatvės pastato ir dab.Savivaldybės vietoje stovėjusio pastato.



O nuo 1931 iki 1934 vinjetėse vėl tik vienas - dab.Savivaldybės vietoje - buvęs pastatas.



Tad remiantis vinjetėse esančių pastatų analize, galime daryti vienareikšmišką išvadą - Vilkaviškio žydų gimnazija iki 1929 metų buvo pastate dabartinėje Vytauto g.75, 1929/1930 mokslo metais gimnazija persikėlė į naujas, dabartinės Savivaldybės vietoje buvusias patalpas.

Ko gero reiks keisti lentelę, kabančią ant Savivaldybės sienos? O gal ir ant Vytauto g. 75 lentelę reiktų pakabinti?

© Arvydas Žardinskas
Žiniasklaidos priemonese skelbti šį tekstą be autoriaus leidimo draudžiama

Previous post Next post
Up