Долина

Jun 29, 2017 18:49

Долина село в Теребовлянському районі Тернопільської області. Тут є що подивитись та й взагалі відрізок дороги Теребовля - Буданів дуже цікавий, тут і Підгорянський монастир, і палацик в Підгайцях, і Буданів з фортецею-божевільнею.



В 1577 році шляхтич Ян Гольський купує село Довге і вирішує почати стартап по будівництву міста Янів ( "скромна" назва). Ясно що в хорошому місті мав бути замок, ось і пан Гольський на місці старих укріплень вирішив будувати новий кам’яний замок на пагорбі. Товщина стін замка місцями сягала трьох метрів. Пізніше в ході козацьких повстань, татарських набігів його неодноразово руйнували:




Останній гвіздок в труну замку вбив загін Сулименка (Сулими), який в 1685 захопив і зруйнував його. Після цього його вже не відновлювали. В XVIII столітті на території працював завод з виробництва селітри. Ну а зараз, те що залишилось і те що не розібрали місцеві на будівельні матеріали, впевнено заростає деревами:



Троїцький костел був побудований на території замку в 1611-1634 роках:



Колись тут ще і ліхтарі горіли:



А з замкового пагорбу видно національне свято - копають картоплю):



Поруч з костелом стоїть церква Архістратига Михаїла  (1725)



ДО 1960 село називалось Янів Теребовельський, а потім Долина. Хоча яка нафіг Долина якщо село на пагорбі, ну принаймні його центральна частина :)

подорожі, Долина, Івано-Франківська обл

Previous post Next post
Up