про Екс.уа та ін.

Feb 01, 2012 20:53

Перший мій досвід-попандосвід із файлообмінниками датується десь кінцем 2008 року, коли Rapidshare внаслідок "оптимізації" позакривав неплатні облікові записи і мій у тому числі. Треба віддати їм належне, закриття було проанонсовано місяць наперед і було декілька нагадувань на пошту. Найцінніше я зберіг, менш цінне лишив. Але збереглася впевненість, що ніщо не є вічне.

Два тижні тому закрили Megaupload і декілька моїх досить часто використовуваних закачок перейшли в користування ФБР США.

Кілька днів після Megaupload інший файлообмінник - Filesonic - перейшов у режим "користування виключно з приватною метою, без функції публічного обміну посиланнями". Це по суті переводить його в клас "приватних віддалених жорстких дисків". Як варіант, можна хіба поділитися лоґіном і паролем, але то тільки зі знайомими, напевно. Внаслідок такої "реорганізації" Filesonic втратив цілу купу клієнтів, але як превентивний засіб проти арешту майна і тіла така дія зрозуміла.

19 січня 2012 року уряд Польщі, без консультацій з парламентом чи народом, оголосив де факто про підписання угоди ACTA - найагресивнішого з усіх, що їх бачила історія, правових документів, які стосуються авторських прав. Наступного дня Польща вибухнула в демонстраціях.
Стилізований символ польського підпілля часів Другої Світової став уособленням новітнього протесту проти контролю над інформацією.



На відміну від SOPA/PIPA, які прославилися внаслідок вікіпедійного протесту, ACTA є угодою глобальною і значно небезпечнішою. Але як завжди зациклені на путіні-мєдвєдєві-газі-межигір'ї українські мас-медіа здебільшого проіґнорували ці протести - незважаючи на те, що відбувалися вони у дуже сусідній державі. То не про нас, мовляв, то в них - в Європах.

Аж тут вчора закрили Ex.ua. Я на ньому нічого не тримав - не знаю чому, просто звички не було. Хто постраждав, прийміть мої співчуття. Але пам'ятайте також, що світ став тепер дуже маленький, і турбулентні події навіть на сусідньому континенті все одно можуть вас зачепити. Бережіть себе і свої файли.

poland, ex.ua, filesonic, megaupload, acta

Previous post Next post
Up