Колись у дитинстві дивилась серіал "Район Мелроуз" (правда ж, я не одна така), і саме від того часу мене цікавила одна гастрономічна загадка: а що таке ця лазанья, яку вони гріють у мікрохвильовці. А потім кіт Гарфілд загострив мою жагу до розгадки практичним шляхом. А потім я спробувала її в чернігівській піццерії... Яким же було моє розчарування! Макарони в якості коржів (я маю на увазі саме пасту для лазаньї, макаронне тісто, а не те, що там були справжні макарони) мене дуже розчарували. Але, як часом зі мною буває, попри негативний досвід я таки даю другий шанс собі. Коротше, до діла, я тепер дуже люблю лазанью - саме після того, як сама почала її робити (і борщ так само полюбила). Робила і з м*ясом, і з рибою, і з баклажанами... Смачно все!
полягає в кількох пунктах:
- листи лазаньї мають бути в один шар;
- сама начинка має бути неодмінно соковитою;
-ну і, як будь-яка страва, має бути достатньо солі, не забагато спецій та приправ і душа, куди ж без неї.
Для лазаньї з соусом Больньєзе:
- листи лазаньї (я їх і варила, і просто ошпарювала окропом, і сирі клала - результат мені подобався завжди, а от мороки в останньому випадку менше. Єдине - якщо немає прямокутної форми, то з сирими листами не дуже наготуєшся.)
- соус Бешамель (я використовую готовий в пачці), але можна приготувати і самим
отак- м*ясний фарш
- 1 цибулина, 1 зубчик часнику
- олія
- твердий сир, пармезан
- свіжі помідори (3-4 шт.) або консервовані у власному соці (1 банка), або томатне пюре
- сіль, перець, сушений базилік.
Отже, на олії підсмажити подрібнені цибулю і часник до прозорості. Додати фарш і готувати, добре помішуючи, щоб не було грудочок. Посолити, поперчити. Влити півсклянки білого вина (я не вливала, бо ще не обзавелась винним льохом, а все, що є, завжди випивається). Почекати, щоб випарувалось. Влити томатне пюре або подрібнені помідори. Зменшити вогонь і готувати до тої кондиції, коли м*ясо буде готовим, рідина випарується, але не повністю. Начинка має бути соковитою!
Тепер підготувати листи лазаньї - зварити кожен окремо (марудно, тому я їх ошпарюю або сирими кладу). Викласти в один шар у змащену олію форму. Помастити бешамеллю. Викласти частину начинки - без фанатизму. Посипати тертим сиром. В ідеалі має бути пармезан і моцарелла. Але згодиться і звичайни твердий. Потім знову шар лазаньї, бешамелі, начинки і сиру. І так робити, поки не закінчиться начинка. Останній шар - листи лазаньї, змастити бешамеллю і притрусити сиром. Запікати до рум*яності і готовності листів.
*Примітка. На італійських сайтах всюди пишуть, що рагу болоньєзе (наша начинка) має тушкуватися 2-3 години, але я не знаю, то ж можна слиною вдавитися, ну і взагалі - якщо зробите, як я роблю, не пошкодуєте) Бо смачно.
Buon appetito!