Obuolių pyragas Nr. XXX

Mar 12, 2020 21:26


 

Dar vienas skanus obuolių pyragas. Kadangi jis labai paprastas ir neturi kažkokių ypatingų ingredientų, pavadinkim jį tiesiog OBUOLIŲ PYRAGU Nr. XXX.

Pagrindiniai privalumai: daug obuolių, mažai miltų (tobula, tiesa?)

Trūkumas: greit dingsta. (Lyrinis nukrypimas: neįsivaizduoju situacijos, kai iškepu pyragą ar ką nors panašaus, ir jo lieka kitai dienai. Ar čia su mūsų šeima kažkas ne taip, ar taip ir turi būti? Pasidalinkit savo patirtim, nuraminkit mane, kad pas visus taip :))

OBUOLIŲ PYRAGAS Nr. XXX

60 g kvietinių miltų
1 v.š. geros kakavos
2 - 3 dideli obuoliai (0,7 - 1 kg)
120 g cukraus: 60 g į tešlą + 60 g užpilui (naudojau rudąjį cukrų, bet galima keisti ir įprastu baltu)
3 kiaušiniai: 2 į tešlą + 1 užpilui
2 a.š. kepimo miltelių
90 ml pieno
2 v.š. aliejaus
2 v.š. sviesto
1 a.š. cinamono (pyragams naudoju Indonezijos cinamoną - jis ryškesnio skonio)
3 v.š. migdolų drožlių

- Dubenyje sumaišyti miltus, kakavą, kepimo miltelius ir 60 g cukraus (beje, jei mėgstate saldžiai arba obuoliai labai rūgštūs, cukraus kiekį galima šiek tiek padidinti).

- Atskirai išplakti 2 kiaušinius ir sumaišyti su miltų mišiniu.

- Į tešlą įpilti pieną, aliejų, išmaišyti. Tešla turi gautis panaši į tirštą blynų tešlą.

- Obuolius nulupti ir labai plonai supjaustyti. Aš naudojau specialią pjaustyklę, kuri pjausto plonais griežinėliais.

- Obuolių griežinėlius sudėti į tešlą ir permaišyti. Atrodys, kad dubenyje vien obuoliai ir tešlos neliko, bet nesijaudinkite, taip ir turi būti.

- Kepimo formą iškloti kepimo popieriumi. (Geriau rinktis mažesnę formą aukštesniais kraštais, tuomet pyragas turės daugiau sluoksnių ir bus skanesnis. Aš naudojau  19x25 cm dydžio kepimo formą.) Sukrėsti paruoštą pyrago masę į kepimo formą, šiek tiek išlyginti būsimo pyrago paviršių. Nebūtina stengtis, kad visi griežinėliai sugultų horizontaliai, kepant jie patys gražiai ir lygiai pasiskirsto. Įkaitinti orkaitę iki 200°C ir kepti pyragą 25-30 min.

- Kol pyragas kepa, paruošti užpilą: išplakti 1 kiaušinį ir 60 g cukraus, supilti išlydytą sviestą.

- Ištraukti pyragą iš orkaitės, supilti užpilą, apibarstyti migdolų drožlėmis. Tada vėl įstatyti į orkaitę kepti dar 10 - 15 minučių,  kol pyragas gražiai apskrus.

- Iškepęs pyragas labai trapus, todėl prieš valgant jį reikia ataušinti: iš pradžių formoje, vėliau išimti. O jeigu sugebėsite išlaikyti kelias valandas šaldytuve, skonis tik dar labiau atsiskleis.

SKANAUS!



obuoliai, saldūs kepiniai, plepu-plepu, receptas

Previous post Next post
Up