Avižinė duona norintiems sulieknėti

Jan 25, 2020 00:13



       

Labai pasiilgau savo blogo.

Ruošdama duonelės nuotraukas galvojau, kaip pradėti šitą įrašą. Gabūt nuo atsiprašymų, kad taip ilgai nerašiau? O gal nuo pažadų, kad šiemet tai jau tikrai tikrai, dažnai dažnai ir daug daug receptų bus? Ne, ne tas.

Gal tiesiog - pasiilgau. Pasiilgau vietos, kur galiu dėstyti savo mintis. Kur galiu būti pikta arba nerimta. Galiu rašyt arba nerašyt ir dėl to nesiteisint. Va taip.

Ir dar vienas dalykas. Labai pavargau nuo socialinių tinklų: nuo postų gausybės, nuo informacijos, kuri lyg audringa jūra talžo iš visų didelių ir mažų ekranų. Todėl vėl noriu ramiai, neskubėdama rašyti savo receptus ir fotografuoti ne telefonu, o tikru fotoaparatu. Ir kalbėti ne apie naujausius filmus, o apie tuos, kurie labiausiai mane užkabina.

Gerai, užtenka bambėti, reikia palikti ir kitiems kartams.

Apie receptą. Taip, aš ir vėl po švenčių bandau grįžti į doros kelią (o jei tiksliau - tilpti į mėgstamus džinsus). O paprasčiausia tai daryti kapojant sumuštinius! Tik vienas niuansas - reikia pasirinkti teisingą duoną.

Duona pagal šitą receptą gaunasi labai skani - minkšta, netrupanti, skoniu kažkodėl priminė Palangos duoną. Kepti paprasta, susidoros ir pradedanti(s) kepėja(s).

Kas dar? Pieno milteliai ir  balkšvojo gysločio luobelės: neklauskit, ar galima be jų. Negalima! Einat į www.delona.lt ir nusiperkat. Ir dar salyklo prigriebkit, ruginio, skrudinto. Be jo galima apsieiti, bet su juo skaniau.

AVIŽINĖ DUONA NORINTIEMS SULIEKNĖTI

200 ml kefyro
1 a.š. sausų mielių
2 kiaušiniai
10 g balkšvojo gysločio luobelių
5 - 6 v.š. avižinių miltų
60 g sauso nugriebto pieno miltelių
0,5 a.š. druskos
0,5 a.š. kepimo miltelių
0,5 a.š. cukraus (taip, žinau, duona skirta dietai, bet mielėms suaktyvinti reikia)
1 a.š. ruginio fermentuoto salyklo
1 a.š. kmynų

- Kefyrą šiek tiek pašildyti ir ištirpinti jame mieles, cukrų ir salyklą. Palikti 5 min., kol suputos.

- Suberti gysločio luobeles, įmušti kiaušinius, išmaišyti. Tada neskubant sudėti likusius produktus. Kodėl neskubant? Kad gysločių luobelės spėtų išbrinkti.

- Sudėti tešlą į kepimo formą. Jei forma ne silikoninė, rekomenduoju iškloti kepimo popieriumi. Aš kepiau savo mėgstamose medinėse formelėse, išklojus kepimo popieriumi. (Kepimo formelės štai iš čia - https://www.delona.lt/medine-kepimo-formele-5vnt , tas pačias formeles jau naudoju kokiu trečius metus.)

- Kepimo formą su tešla pridengti ir pastatyti šiltai kokiai valandai.

- Orkaitę įkaitinti iki 180 - 190°C ir kepti duonelę 35 - 40 minučių. Kepimo laikas priklauso nuo kepalėlių dydžio ir orkaitės savybių. Jos (orkaitės) visos skirtingos ir su savo kaprizais, todėl orientuokitės pagal tai, kaip apskrunda duonelė ir prieš išimant iš orkaitės reikėtų patikrinti mediniu pagaliuku.

- Iškepusią duoną išimti iš kepimo formų, padėti ant grotelių ir apdengus rankšluosčiu ataušinti.

SKANAUS! KOKIUS SUMUŠTINIUS DARYSITE SU ŠITA DUONA?




nesaldūs kepiniai, pusryčiai, plepu-plepu, receptas, dietinis receptas, duona

Previous post Next post
Up