Jeigu ir pas jus šaldytuve guli didžiausios palmės, t.y. jauni burokėliai su vešliais lapais, kepkite šituos paplotėlius. Bus skanu ir sveika, visi jus mylės ir girs.
Netikit? Pabandykit ir įsitikinsit! Niekas neliks abejingas skaniai paplotėlių tešlai ir įdomaus skonio įdarui. Man per savaitę teko kepti du kartus, nes buvo pageidaujančių pakartot.
Iš esmės nėra sunku juos išsikepti. Bet užtrunka truputį... Kol tešla pakyla, kol iškepa. Tačiau verta paskirti kelias valandas ir paragauti šviežiai iškeptų paplotėlių. Beje, šitie paplotėliai puikiai laikosi kelias dienas šaldytuve. Galima valgyti šaltus arba pašildyti keptuvėje ar mikrobangėje, patogu pasiimti į darbą pietums.
O kad neprailgtų tos valandos gaminant, mano
VIRTUVĖS KINO SALĖS rekomendacija: ilgas ir puikus ispanų filmas
"Apsnigtos palmės" ("Palmeras en la nieve" 2015)
Nuostabūs aktoriai, egzotiški vaizdai, įdomiai papasakota širdį verianti istorija - vienas iš geriausių šiemet mano matytų filmų.
Ši drama ne tik apie meilę, bet ir apie sudėtingus baltųjų ir juodaodžių santykius ispanų kolonijoje. Šeimos ir valstybių likimai, politika ir jausmai - viskas susipina į vieną kamuolį, kuris vadinasi gyvenimu. Tas gyvenimas dažnai būna žiaurus ir neteisingas. Bet nepaisant to, širdyje galima išsaugoti viltį, tikėjimą ir prisiminimus. Nes tai, ką nešiojame širdyje ir yra svarbiausia.
PAPLOTĖLIAI SU BUROKLAPIAIS
(Iš nurodyto kiekio gaunasi 5 paplotėliai. Argi verta dėl jų terliotis? Kaip aš, dvigubinkit normą, kepkit 10 paplotėlių ir bus jums LAIMĖ)
Tešlai:
250 ml kefyro arba pasukų
50 ml pieno
2 a.š. sausų mielių
1 kiaušinis
2 v.š. grietinės
1 a.š. cukraus
žiupsnelis druskos
∼ 500 g kvietinių miltų
Įdarui:
250 g pundelis buroklapių
250 g sūrio (maišiau kelių rūšių: mozarelos ir kietą fermentinį sūrį)
prieskoniai (naudojau šiuos: druska, pipirai, prieskonių mišiniai
"Mozarella Tomate" ir
"Tzatziki")
sviesto iškepusiems paplotėliams aptepti
- Sumaišyti 50 ml šilto pieno, 1 a.š. cukraus, 2 v.š. miltų ir 2 a.š. mielių. Palikti 10 min. kol suputos.
- Į didelį dubenį persijoti miltus, supilti kambario temperatūros kefyrą, grietinę, įmušti kiaušinį, suberti druską ir įpilti suputojusias mieles. Viską gerai išmaišyti ir minkyti, kol tešla taps elastinga ir nelips prie rankų. Tai užtruks maždaug 15 min., bet geriau pasistengti ir padirbėti, nei berti papildomai miltų. Be to, žiūrint įdomų filmą tešlos minkymas - vienas malonumas :)
- Išminkytą tešlą uždengti ir palikti šiltoje, be skersvėjų vietoje 1 - 1,5 val., kol paaugs dvigubai.
- Kol tešla ilsisi, paruošti įdarą. Nuplautus ir nusausintus buroklapius supjaustyti juostomis. Sūrį stambiai sutarkuoti. Suberti prieskonius ir viską gerai išmaišyti.
- Kad visuose paplotėliuose būtų vienodas kiekis įdaro, pasveriu jį ir padalinu iš būsimų paplotėlių skaičiaus. Taigi, vienam paplotėliui reikia apie 100 g įdaro. Imam tokį kiekį ir prisimenam žiemą ir sniegą - darom buroklapių ir sūrio gniūžtes. Tokias geras kietas gniūžtes. Ir dedam jas į šaldytuvą.
- Pakilusią tešlą lengvai perminkyti ir padalinti į 5 dalis, kiekvieną suformuoti į rutulį. Tešlos rutulį suploti, ant jo uždėti įdaro gniūžtę. Iš visų pusių įdarą apjuosti tešla ir viršuj sugnybti. (kairėje nuotraukoje matosi gniūžtė, kuri jau aptraukta tešla. Matote mazgelį viršuje?)
- Dabar labai atsakingas momentas - išploti rutulį į 25 cm skersmens paplotėlį. Pradžioj rankomis, vėliau galima kočėlu. Tik viską daryti atsargiai, kad tešla neplyštų ir kepant neišbėgtų įdaras. Centre įpjauti nedidelę skylutę garams išeiti.
- Orkaitę įkaitinti iki 200°C. Kepimo skardą iškloti kepimo popieriumi ir ant skardos dėti po du paplotėlius. Kepti apie 20 min. kol gražiai apskrus.
- Iškepusius paplotėlius aptepti sviestu ir dėti vieną ant kito. Kol kepa sekantys, paplotėlius geriau uždengti tinkamu dangčiu arba tiesiog didele lėkšte.
SKANAUS! IR LINKIU DAUG GERŲ FILMŲ!