Ar gali miltai, vanduo, truputis mielių, cukraus ir druskos pakelti nuotaiką? Gali, ir dar kaip! Tereikia iš tų kelių išvardintų produktų iškepti labai smagius bokštelius.
Šituos pirmuosius iškepiau visai paprastučius, tiesiog norėjau pažiūrėti kaip atrodo bandelės. O jau skanaujant gimė daugiau idėjų: galima "pagerinti" pačią tešlą (pienu, sviestu, kiaušiniu) arba vietoj vandens pertepimui naudoti ryškesnio skonio aliejų su česnakais, žolelėmis ir prieskoniais. Taip pat galima iškepti saldų variantą: saldžią tešlą pertepti sviestu su cukrumi ir cinamonu.
Žodžiu, variantų begalė, čia tik bazinis receptas. Bet ir jis tikrai geras! Tokius mielus bokštelius galima patiekti prie šaltų užkandžių, paštetų, šviežių arba keptų daržovių. Arba tiesiog plėšyti sluoksniais ir valgyti su arbata, kaip darėm mes :)
P.S. recepto autorius Richard Bertinet
SLUOKSNIUOTOS MIELINĖS BANDELĖS
apie 25 vnt
350 ml šilto vandens
500 g kvietinių miltų
2 a.š. druskos
2 a.š. cukraus
2 a.š.
sausų mieliųpo žiupsnelį
baltojo ir
juodojo sezamo bandelėms apibarstyti
- Sumaišyti visus produktus (išskyrus sezamą) ir užminkyti tešlą (kaip visada, naudojausi duonkepės paslaugomis - viską subėriau į kibirėlį ir paspaudžiau mygtuką). Paruoštą tešlą kildinti apie valandą arba kol padidės dvigubai.
- Pakilusią tešlą ant miltais pabarstyto pavišiaus lengvai perminkyti ir iškočioti 0,5 cm storio lakštą. Tuomet apvalia formele išspausti apskritimus (aš naudojau 5,5 cm skersmens taurę). Likusią tešlą vėl iškočioti, išspausti apskritimus ir t.t.
- Apskritimus sudėlioti ant kepimo popieriumi išklotos skardos (tešla mielinė, bandelės augs, reikia palikti pakankamai vietos tarp apskritimų!). Tada aptepti vandeniu, ant viršaus uždėti dar po vieną apskritimą, vėl aptepti ir dar po apskritimą (aš dariau 3 aukštų bandeles, bet galima bandyti ir 4 aukštus lipdyti). Bokštelius paskutinį kartą aptepti vandeniu ir pabarstyti sezamais.
- Paruoštas bandeles apdengti ir dar pakildinti 40 min.
- Kepti 15-20 min. iki 220°C iš anksto įkaitintoje orkaitėje.
SKANAUS! JUK PAPRASTA, A NE? O KIEK DŽIAUGSMO :)