arba APIE INSTRUKCIJAS
Instrukcijos būna įvairios: paprastos ir sudėtingos, naudingos ir visiškai bevertės. Dar būna dviejų tipų žmonės: tie, kurie skaito instrukcijas ir tie, kurie jų neskaito. Aš prie tų, kurie skaito. O mano mama, geriausiu atveju, pavarto (esminis žodis "geriausiu atveju"). Todėl į visus klausimus, kodėl neveikia ar blogai veikia vienas ar kitas prietaisas (telefonas, skalbyklė, televizorius...) gauna tą patį mano vyro atsakymą "Instrukciją skaitėte?" Ir taip 20 metų :) (Aš tai gudri, prieš klausinėdama pasiskaitau, tai nors turiu ką atsakyt.)
Bet yra instrukcijų, kurių net mano vyras nežino. Pavyzdžiui, kaip iškepti teisingus keksiukus. Instrukcija labai paprasta ir jos laikantis gaunasi labai skanūs ir tobuli keksiukai.
Pirma: visi produktai turi būti vienodos, kambario temperatūros. T.y. kiaušinius ir sviestą iš šaldytuvo reikia išimti iš anksto ir bent valandą palaikyti kambario temperatūroje. Tuomet plakant sviestą su kiaušiniais gausis vienalytė, lygi masė.
Antra: miltus ir kepimo miltelius reikia būtinai persijoti. Galima ir ne vieną kartą. Persijoti miltai būna puresni, juose tolygiai pasiskirsto kepimo milteliai (kad kepinys tolygiai iškiltų) ir tešla gauna daugiau deguonies.
KEKSIUKAI
Išeiga: 12 standartinių keksiukų
130 g minkšto sviesto
150 g cukraus
3 kiaušiniai
130 g kvietinių miltų
20 g kukurūzų miltų (galima nedėti, tik tuomet kvietinių imti 150 g)
1 a.š. kepimo miltelių
vanilės esencijos
- Viename inde gerai išmaišyti miltus (kvietinius ir kukurūzų) su kepimo milteliais, po to persijoti. (Žr. instrukcijoje apie miltų sijojimą.)
- Minkštą sviestą mikseriu išplakti su cukrumi. Po vieną įmušti kiaušinius, kiekvieną kartą gerai išmaišant iki vientisos masės (prisiminti instrukcijos punktą apie produktų temperatūrą!)
- Maišant dalimis supilti miltus į sviesto ir kiaušinių plakinį. Mikseriu arba šluotele išmaišyti iki vientisos masės.
- Paruoštą tešlą sudėti į kepimo formeles ir kepti 25-30 min. iki 180°C įkaitintoje orkaitėje.
Tai bazinis receptas, kurį galima papildyti pagal savo skonį: pridėti šokolado lašiukų, citrinos žievelių, marcipanų masės ir kitų gėrių. Tik reikėtų išlaikyti skystų ir sausų ingredientų santykį.
Papuošimai taip pat pagal skonį ir fantaziją. Mano keksiukus šiandien puošė Ugnė: purškiama plakta grietinėlė ir kakaviniai pabarstukai. Kaip šešiametei, sakyčiau visai neblogai :)