Swinging London и бунт немецких гимназистов

Mar 27, 2014 23:42




В данном отрывке из романа «Даниэла» рассказывается, как новая молодёжная мода (так называемый Swinging London) повлияла на умы западногерманской молодёжи середины 60-х годов прошлого века, что послужило одной из предпосылок «Великой Культурной Революции» конца 60-х годов.






Минали роки. У старших класах вже розпочиналася спеціалізація. Томас обрав собі інженерно-технічний профіль, натомість Даніелу до техніки не тягнуло взагалі. В усіх природничих науках вона була дуже слабенькою. Томас її навіть завжди підтягував з математики та фізики, адже в ґімназіях вчителі не вельми охоче пояснювали учням навчальний матеріал - тільки вимагали. Проте в усіх гуманітарних науках Даніела була поза конкуренцією й так само підтягувала свого брата - попри той факт, що той був на півтора роки старшим за неї. Через це Даніела вирішила обрати собі загальногуманітарний, тобто історико-юридичний профіль. Їй хотілося бути або юристом, або політологом, або соціологом.
Ну, а літній відпочинок родина Касперів тепер реґулярно проводила десь на середземноморському узбережжі, звідки Даніела з Томасом завжди приїздили з дуже гарною бронзовою засмагою. Довго ще після цього Томас ходив до школи в коротких шортах, демонструючи цю засмагу. Та й Даніела зовсім іще не поспішала ховатися в осінні одежини.
Ішов 1964 рік. Даніела вже була сімнадцятирічною дівчиною. Як і завжди, в серпні розпочався новий навчальний рік. Для Томаса він був вже останнім, випускним, адже через рік він мав вже закінчити ґімназію. А Даніела пішла до передостаннього, дванадцятого класу. У перший день нового навчального року вона одяглася в молочно-білу сукню до колін, без рукавів, але з повністю закритими плечима та з широким шкіряним поясом, після чого взулася в білі балетні капці. Приблизно в такому вигляді прийшла до ґімназії й переважна більшість дівчат. А ось Марта Брайтман, одна з найкращих подруг Даніели, буквально шокувала всіх своїм зовнішнім виглядом - тільки-но вона перетнула шкільний поріг. На Марті була біла блузка зі смугастою краваткою як у чоловіків, чорні лакові бальні черевики на масивних підборах та дуже коротка картата твідова спідниця - перша міні-спідниця в ґімназії.
- Я щойно з Лондона, - пояснила вона, коментуючи своє не вельми звичне вбрання. - Майже всі лондонські дівчата тепер ходять у таких коротких спідницях. Це зараз дуже модно!
- Йой, цей Swinging London! - вигукнула Луїза Ковальскі, ще одна подруга Даніели. - Як тобі пасує ця спідниця! Ти, напевно, побачила це на Carnaby Street155.
- Саме там, - підтвердила Марта. - Й не лише там. Зараз практично всі англійські дівчата перейшли на такий короткий стиль.




- Дуже елеґантно! - вигукнула Даніела. - Я теж хочу дотримуватися такого стилю!
- Там, у Лондоні, є така дизайнерка Мері Квант, - повідомила Марта, витягши зі свого портфеля кілька чисел британського модного часопису «Queen». - Дивіться, що зараз у Лондоні пропонують. Тепер саме Лондон, а не Париж, стає провідним центром світової моди. Саме звідти йдуть усі нові модні тенденції - особливо це стосується молодіжної моди.
Зачаровані дівчата миттєво порозбирали часописи та почали з великою цікавістю дивитися на світлини з британськими фотомоделями. Особливу увагу дівчат притягала Джін Шрімптон - найпопулярніша тодішня фотомодель, котру численні засоби масової інформації називали «обличчям шістдесятих років». Тодішніх дівчат із багатьох країн світу вона буквально заворожувала - вони намагалися наслідувати свого кумира буквально в усьому: одягатися як Джін Шрімптон, носити зачіски як у Джін Шрімптон… Ось і Даніела, подивившись на ті світлини, одразу ж дійшла висновку: це саме її стиль.
Не меншу цікавість викликала й Твіґґі з її «хлопчачим» іміджем та короткою зачіскою. І хоча Даніела була у великому захопленні від вбрання цієї акторки та фотомоделі, проте обрізати своє довге волосся, аби зробити собі зачіску «під Твіґґі» Даніела зовсім не збиралася.
Пролунав дзвоник. Перший урок у навчальному році - за традицією - проводили класні керівники, аби привітати учнів із початком нового навчального року та вирішити водночас цілу низку організаційних питань.




Побачивши Марту, Фрау Ауербах, класний керівник у класі, в котрому навчалися Даніела та Марта, буквально вибухнула гнівом.
- А це що за цирк такий? - суворо запитала вона. - Брайтман, хто Вам дав право влаштовувати у школі такий стриптиз?
- Це не стриптиз, - намагалася виправдатися Марта. - То є цілком нормальний стиль одягу. Зараз такі короткі спідниці є дуже модними. Покажіть нам усім, будь ласка, той документ, котрий реґламентує довжину спідниці у школі.
- Не смійте наслідувати цих англійців! - гнівно вигукнула Фрау Ауербах, демонструючи водночас власну обізнаність у сучасних модних віяннях. - Вони двадцять років тому наше місто з землею зрівняли - як і сотні інших німецьких міст! Я забороняю вам усім поширювати у школі шкідливу англійську моду!
- Ми ліпше приходитимемо з червоно-білими пов’язками! - викрикнув хтось із хлопців на задніх рядах. - А також у брунатних сорочках із чорними краватками та в чорних шортах156!
- Чуєте, Брайтман! - звернулася Фрау Ауербах до Марти. - Щоб завтра Ви прийшли у спідниці нормальної довжини. Інакше Ви ризикуєте вилетіти з ґімназії неначе пробка з шампанської пляшки! Тоді Ви до жодного вишу не вступите!
На перерві хлопці та дівчата почали підходити до Марти та підбадьорювати її.
- Не звертай увагу на цю нацистку! - промовив Арнольд, погладивши Марту по спині. - Вона розпочинала свою вчительську кар’єру ще у тридцяті роки. Їй просто важко перебудуватися.
- А що, якщо завтра ми всі прийдемо до школи в коротких спідницях? - підкинула ідею Даніела. - Усе одно, всіх вони не виключать із ґімназії. Та й взагалі, нема жодного закону, жодних розпоряджень, котрі б забороняли приходити до школи в коротких спідницях!
Прийшовши додому, Даніела почала шукати в своєму ґардеробі якісь старі спідниці, різати котрі було не шкода. Відшукавши одну таку чорну спідницю, вона взяла ножиці та обрізала її наполовину. Підшивши її поділ, вона наділа її на себе, а потім встала перед дзеркалом. Обрізана спідниця прикривала тепер стегна Даніели менш ніж на чверть. Із літньою засмагою поєднання короткої спідниці та білої блузки виглядало особливо елеґантно та сексуально.
- Те що треба! - вигукнула Даніела. - Так завтра й піду до ґімназії - на злість цій Фрау Ауербах.




Наступного дня до ґімназії в міні-спідницях прийшли всі дівчата з класу, в котрому навчалися Даніела та Марта.
- Це що таке робиться? - обурено закричала Фрау Ауербах, побачивши зовнішній вигляд усіх дівчат у класі. - Це, що, бунт? Чи, може, колективна змова проти шкільного порядку?
- А Ви покажіть нам, будь ласка, закони чи розпорядження, в котрих реґламентується довжина спідниць у школярок, - заступився за дівчат Міхаель Штраус, котрий перебував із Мартою в дуже тісних стосунках. - Ми будуємо правову державу. Якщо закон щось забороняє, тоді ми всі цій забороні підкоримося. А ні - так у нас дозволено все, що не заборонено.
- Який Ви розумний, Штраус! - пробуркотіла Фрау Ауербах. - Я відчуваю, що ґімназію в цьому класі закінчать лише хлопці - та й то, не всі. А дівчата нехай котяться до Hauptschule! … Що я кажу, в Hauptschule лише дев’ять класів… Нехай ідуть працювати простими робітницями, якщо вони звикли так вимагати собі права!
- А Ви свій членський квиток НСДАП спалили, чи надійно заховали, чекаючи на кращі часи? - вигукнув іще хтось із хлопців.
- А за такі слова Ви вже просто зараз ризикуєте вилетіти зі школи! - роздратовано вигукнула Фрау Ауербах. - Я вже зараз іду за директором!
Через кілька хвилин Фрау Ауербах повернулася до класу разом з директором ґімназії.
- Ось, - заявила Фрау Ауербах, показуючи на Марту, - ця учениця вчора спричинила хаос в усьому нашому класі, з’явившись до школи в міні-спідниці. Уся ця зараза йде з Лондона та з-за океану! Я вимагаю негайно це заборонити! Адже сьогодні вже всі дівчата з’явилися в таких коротких спідницях! Ця епідемія поширюється зі швидкістю пожежі в евкаліптовому лісі! Треба негайно це припинити!
- Поясніть, будь ласка, - вступився за всіх дівчат Міхаель, - на якій підставі Ви збираєтеся заборонити дівчатам проявляти свою індивідуальність? Чи, може, ми знову повернемося до казармових порядків у школі.
- Заспокойтеся, будь ласка! - сказав директор. - Дозвольте мені все пояснити.
Проте ніхто в класі вже не бажав слухати ані директора, ані, тим більш, Фрау Ауербах. Ситуація виходила з-під контролю.
- Геть прусські порядки! - кричали як хлопці, так і дівчата. - Геть казармовий лад! Геть вчителів-нацистів!




Урок було зірвано. А наступного дня майже всі старшокласниці з’явилися до ґімназії в міні-спідницях чи міні-сукнях. В декого з дівчат оті спідниці та сукні були настільки короткими, що вони зовсім не прикривали стегна та навіть демонстрували спідню білизну. У стінах школи назрівали справжні заворушення.
Упродовж якихось лічених днів у ґімназії було створено страйковий комітет. Серед вимог страйкарів було, по-перше, скасування прусських порядків у школі; по-друге - усунення всіх учителів, що починали свою педагогічну кар’єру за часів Третього Рейху; по-третє - скасування будь-яких обмежень у зовнішньому вигляді. Протягом наступних трьох днів ніхто занять не відвідував - усі страйкували.
- Ці хамелеони, - заявляли юні оратори, - за часів Гітлера звеличували арійську расу та прищеплювали школярам звірячу ненависть до євреїв. Тепер вони пристосувалися до сучасних умов та навчають нас демократичним цінностям. Геть хамелеонів! Геть учорашніх нацистів!
- Геть! - підтримував їх натовп.
Відділ освіти мусив піти з ґімназистами на компроміс. Звичайно ж, звільнити всіх «нацистських» вчителів було неможливо, проте чиновники пообіцяли скасувати нічим не обґрунтовані обмеження щодо зовнішнього вигляду та етики взагалі. То була хоч і скромна, але, все-таки, перемога.
Оскільки ніякої заборони щодо міні-спідниць та міні-суконь вже не було, кількість дівчат, одягнених у такі короткі одежини, різко знизилася, адже той плід вже не був таким солодким. Натомість усе частіше дівчата починали приходити на заняття у штанях. Вчителям та шкільній адміністрації такий стиль одягу був, звичайно ж, зовсім не до вподоби, проте ніхто тепер ніякого опору тим новим віянням у моді не чинив - аби не нариватися на нові учнівські заворушення.
А тим часом Західною Німеччиною, як і Західною Європою в цілому, поширювалася перші молодіжні субкультури - Youthquake та Mod, - котрі, знову-таки, походили з Лондона. Усе більше ґімназистів приєднувалися до тих субкультур. Даніела так само прийняла ті стилі з величезним ентузіазмом. Непомітно модним ставало все те, що ще кілька років тому молоддю рішуче відкидалося як атрибути дитинства: короткі спідниці, короткі сукні, гольфи, чоловічі шорти. Тепер усе це ставало модним і після конфірмації. З іншого боку, підлітки до конфірмації все частіше починали в одязі наслідувати дорослих. Межа, що відокремлювала дитячий та дорослий стилі одягу, поступово зникала.
Аби не виглядати аж надто роздягненими в суперкоротких спідницях та сукнях, дівчата все частіше взувалися у високі чоботи до колін. Саме так почала робити й Даніела: все частіше вона приходила до ґімназії в міні-спідницях чи в міні-сукнях та в чоботях.
А коли школярам виповнювалося вісімнадцять років, усе частіше вони проводили суботні вечори в нічних клубах та дансинґах, звідки поверталися допіру під ранок. Західна молодь ставала все розкутішою. А на горизонті вже підіймалася Велика Сексуальна революція - з вільною любов’ю, з відвертою еротикою. Молода ґенерація без жалю ламала всі усталені стереотипи та нічим не обґрунтовані табу. Західне суспільство поступово змінювалося, ставало зовсім іншим.




Даниэла (роман), Литературное творчество

Previous post Next post
Up