Indeks cen żywności na świecie w kwietniu spadł o 3,5 proc. w ujęciu rocznym, a w ujęciu miesięcznym spadł o 1,6 proc. - podała w czwartek na stronie internetowej Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).
Jak podała FAO, indeks cen żywności na świecie w kwietniu wyniósł 209,3 pkt., wobec 212,8 pkt. w poprzednim miesiącu po rewizji w dół i wobec 216,9 pkt. w kwietniu 2013 r.
"Spadek w ubiegłym miesiącu w głównej mierze był spowodowany przez znaczny spadek cen nabiału, choć ceny cukrów i olejów roślinnych również spadły" - napisano w komunikacie FAO. "Z drugiej strony, ceny zbóż i mięs nieznacznie wzrosły" - dodano.
Indeks cen żywności (Food Price Index) to średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-04.