Quo vadis

Nov 24, 2013 17:07

З огляду на останні події в Україні, до яких я долучитися, на жаль, не можу я вирішив що треба залишити десь в доступному місці свої думки.

Отже, я зараз перебуваю в Лодзі, а тим часом Україною і світом ширяться євромайдани (в Лодзі занадто мало українців щоб організувати якусь подію, треба би їхати в Варшаву чи Краків, але такої можливості в мене нема). Я дуже тішуся з того що люди виходять на вулиці і відстоюють свою думку, але мені не подобається вираз "ЄВРОМАЙДАН", воно викликає в мене асоціації з популярним колись євроремонтом (слава Богу це відійшло вже з моди і наші люди зрозуміли що нема чогось такого як "євроремонт" бо це просто звичайний нормальний людський спосіб оздобити інтер'єр і нічого євро-супер-пупер в цьому немає попри те, що різниця з рагульською совковою санпобілкою котра вважалась стандартом ремонту більш ніж відчутна) Але то таке, суть важливіша від будь-якої назви.
Мені нема тут кого переконувати, більшість з тих людей які прочитають мій пост уже чули від мене більшість тез в усній формі, ті хто не чули і захочуть прочитати не потребують того щоб їх переконували йти до Європи, ті кого треба переконати просто сприймуть це як пропаганду "западєнца-бандеровца живущєго на польскіх подачках". Сумно.

ПОЛЬЩА VS УКРАЇНА
Я дуже багато часу провів за цей і попередній рік в Польщі, більше як в Україні і вже призвичаївся до тутешнього життя, побачив його практично з усіх сторін, мав нагоду поспілкуватися і з правоохоронними органами, і з податковою та іншими органами влади, і польською поштовою системою (котра далеко не втекла від вітчизняної), і побувати в закладах медицини, і пізнати всі недоліки транспортної системи, і побачити як тут вирішують/не вирішують проблеми з вивозом сміття, вдалося почути розмови про те, як тут розкрадають і профукують гроші виділені Євросоюзом... Постараюсь розказати про це все детальніше щоб ви зробили свої висновки.
Може я когось здивую, але Польща (як і 70% інших країн членів Євросоюзу це не рай і тут не видають кожному машину квартиру і канапку з чорною ікрою на сніданок). В Польщі повно проблем і Польща не виглядає так як відкритка з площею ринок у Кракові чи Вроцлаві. Як доказ ось вам фотки типового Лодзя
















Так, тут крадуть велосипеди, розруха, погані дороги, валяться будинки і безліч алкозалежних бездомних (і не тільки алкозалежних). Тут повно проблем які залишилися від соціалістичної Польщі, люди тут довго жили за комунізму і чудово до нього пристосувалися, навчилися обкрадати державу, пити багато вудкі і не працювати, бо так як то кажуть "при колгоспі добре жить - один робитить, сім лежить" працювати на себе не вигідно а не залежно від того як ти працюєш, держава якийсь мінімум тобі дасть, то навіщо ж працювати більше? Я час від часу тут дивлюся новини і вже встиг зрозуміти, що в своїй більшості своїй тутешні політики такі самі корумповані недоумки як і наші, Польща теж пройшла 90ті з своїми бандюками і рекетирами котрі потім стали місцевими олігархами. Тут люди не задоволені тим, що середня заробітна плата тут далеко не така як в розвиненіших країнах Європи, вчителі, працівники культури та інші бюджетники заробляють насправді мізер, молоді досить складно знайти нормальну роботу бо більшість з молодих людей як і в нас вчиться на юристів, менеджерів, економістів і подібні "престижні" професії, а потім не мають роботи, бо на одного працівника по 9 менеджерів, банкірів, адвокатів з яких компетентні менше половини. Багато старших людей котрі ще пам'ятають Пілсудського, вважають Бандеру терористом і вбивцею а Галичину і Львів (та всю західну Україну) одвічною Польською територією не задоволені зі вступу Польщі до ЄС і кажуть що "тераз ту єст дойчлянд а нє польска...", це не заважає ім отримувати пенсію з Європейських фондів. До речі, якщо на фразу "Львув єст польскім мястем" відповісти що "Ґданьск і Вроцлав це німецькі міста" то запал польських псевдо-патріотів різко знижується. Молоді люди тут більш космополітичні і віддалені від політики, вони бідкаються що процентна ставка іпотеки в Польщі 2-5% тоді як в Ірландії (країні далеко не багатій і постраждалій від економічної кризи) можна купити житло під 0,5-1%, але вони перестають плакати коли повідомити що в Україні це 15-20%. Також тут повно гопніків яких називають "дресами" (дрес = спортивний костюм)


А клієнтів дресів яких в расєї називають "лохами" тут іменують "куянами"




А тих кого в нас називають, за перепрошенням, "бидлом", "биками" і "рагулями" тут кличуть "бураками".
Так що все тут як у нас, поляки далеко не втекли, всі їхні великі здобутки в основному фінансовані Євросоюзом і як на мене, це ЄС це єдина різниця між Україною і Польщею. Під страхом того що фінансування від Європи в подальшому не буде, поляки стараються використати транші з максимальною користю і таки змінити свою країну на краще. І у них виходить.

Добре, бачу що тексту стало дуже багато, тому все те що не встиг розказати зараз напишу в наступному пості.
Можливо мій пост нікого до нічого не спонукає і не покращить суспільних настроїв, але весь цей час сидіння за ноутом я думав над фразою Шевченка: Борітеся -поборете!
І нехай так воно і буде!


ОК, було багато різного негативу але малувато конкретики, постараюся в цій частині наводити приклади і однозначно формувати свою думку :)
Думаю багато хто вже зміг переконатися що в Польщі все набагато дешевше, доказом цьому є величезна кількість шопінг віз та ціла купа магазинчиків "продукти з Європи" де 125 грамовий сир "брі" коштує 11 гривень, сир цей зроблений для торгової мережі "Бєдронка" і коштує в цій мережі 3.29 злотих що приблизно = 9 гривень (ну і плюс дві гривні підприємцям які перевезли товар через кордон взяли гривню собі за витрати і роботу і дали ще гривню на лапу нашій любій митниці[всі обрахунки дуже абстрактні, реальні тільки ціни]). А от Український сир брі від "добряни" чомусь коштує 23-25 грн за 115 грам. Звичайно Бєдронка не показник бо це мережа дуже дешевих супермаркетів, от наприклад в Теско 125грамів брі торгової марки президент коштує 4.29 а вже в фуршеті вже 26,74 цілком співмірних з добряною. Може я чогось не знаю в технології виробництва сиру або маркетингу, але ціни є ціни і на смак мені і один і другий сир подобається.
Хоча не абсолютно все дешевше тут в Польщі, якщо хочете дізнатися які саме продукти варто купувати приїхавши до поляндії, то перейдіться Добробутом чи Краківським і подивіться що продають "товари з Європи". Для тих людей що продають ці продукти це їхній хліб і вони точно знають що варто купувати. Алкоголь і цигарки в нас звичайно дешевші, але не весь алкоголь, бо якщо хочете купити щось дуже круте типу віскі 12ти чи більше років витримки то краще це зробити в Польщі де за 0,7 заплатиться ~100-110 злотих а в Україні за аналогічну пляшку 400-500 грн (правда на кордоні в дюті-фрі можна знайти ще дешевше, але я попередньо порівнював ціни в супермаркетах).
Також я мав можливість подивитись зблизька на ціни в Словаччині, Іспанії і Греції. Так от якщо ви збираєтесь відвідати Словаччину, то там ціни можуть стати неприємною несподіванкою :( вони вищі за Українські і Польські практично по всіх показниках. Саме тому Словаки часто їздять закуповуватись в прикордонні Польські містечка і до Ужгорода. Словаччина це майже повністю покрита горами маленька аграрна країна, їхній економічний потенціал набагато менший від України багатої на різні ресурси, але попри свої проблеми живуть Словаки точно не гірше ніж ми. В Іспанії та Греції ціни на продукти трохи вищі від наших але їх цілком можна порівняти з нашими.
Смішною мені видавалися заклики під час торгової війни з росією бойкотувати російські товари, звичайно це була досить природна реакція, але якщо задуматись то не купувати на полицях супермаркетів товари за які російському виробнику вже заплатили щоб в майбутньому попит на цей товар впав це трохи наївно. Маю особистий приклад, є в мене шалик який я дуже люблю він з якісний і ціна була прийнятна і я купив би ще один такий бо він класний, можливо якби навіть трохи ціна піднялась певної межі то може теж би його купив, якісні продукти не будуть страждати через їх походження.
Мене одного разу зловила місцева поліція, через те, що я перейшов порожню ранкову вулицю бо спішив на роботу. Мене попросили показати документи і пояснили чітко за що мене затримали, в машині був реєстратор на якому напевно було чітко видно як ми з колегою переходимо вулицю на червоне світло. Але все обійшлося, нам зробили попередження і відпустили. Ви уявляєте таку ситуацію в нас, щоб оті істоти в синіх формах упустили можливість здерти штраф? Не думаю. За час перебування в Польщі я не помітив жодного пузатого поліцая всі стрункі і підтягнуті, приємні в спілкуванні. Звичайно, і серед наших міліціонерів і даїшників є порядні люди а польські поліцаї далеко не ідеальні бо теж шукають легкої наживи і попри те, що ліплять водіям штрафи на ліво і на право і надалі в Польщі на дорогах гине найбільше людей серед країн Євросоюзу. Поляки спромоглися з репресивної структури, котра у 80тих тут теж називалась міліцією, викоренити по трохи корупцію і дебілізм. Наші урядовці останні кілька років мали тенденцію мавпувати закони що приймаються в росії (наприклад, про зміну не перехід на зимовий час і інші) і слава Богу що вони не догадалися перейменувати нашу міліцію в поліцію так як це у старшої мавпи, я дуже хочу щоб наша основна правоохоронна структура позбулася свого мілітарного клейма в назві і стала справді службою захисту держави, але це має статися тільки тоді коли в середині цієї структури настануть зміни.
Залізниця в Польщі кошмарна, потяги постійно запізнаються, ламаються, подекуди стан колій гірший ніж в Україні а вокзали пошарпані обпльовані, але вони мають чіткий план розвитку своєї залізниці, результати тільки ледь-ледь починають проявлятися, хоча працюють над цією проблемою вже давно. Дороги теж не ідеальні, але стають кращими. Було багато скандалів з монопольними змовами і розкраданням державних і європейських грошей, але масштаби не такі як наші і ці випадки освітлювалися пресою, навіть покарали когось-там...
Я тут багато в чому змінився, через ставлення людей. На приклад, тут я не соромлюся в магазині щось запитати чи попросити продавця про допомогу, вони не нав'язливі і деколи щиро а деколи ні будуть тобі посміхатися навіть якщо ти нічого не купиш. В Україні процедура спілкування з нашими "ввічливими" працівниками торгівлі зробила дуже скованим і не охочим до спілкування з ними, навіть якщо вони посміхаються щиро і не стараються мені втиснути якесь барахло.
Багато поляків виїхало на захід як тільки відкрилася завіса і багато з них там і залишиться. Кілька років тому найуживанішою мовою в Британії після англійської пула пакистанська, але тепер польська потіснила її на третє місце, отже якщо знаєте Польську, в Британії не пропадете :) Але багато з них тепер повертається до Польщі, вони навчилися як вести бізнес, заробили грошей і тепер повертаються щоб працювати в своїй країні і справді роблять її кращою.
Мої тутешні співробітники часто мене питають чи не хотів би мешкати тут і як воно життя в Україні.
При цих розмовах мені одного разу зробили зауваження, що я багато нарікаю на свою країну, в Польщі теж багато проблем але вони не нарікають аж так сильно, бо тими наріканнями нічому не зарадиш. Це справедливе зауваження добряче мене заткнуло, як би це банально не звучало, але: "досіть скігліті". В польщі жити трохи легше ніж в Україні, але мій знайомий з сихова колись сказав одну фразу яка мені запам'яталася -- "Простіше життя не означає краще, якщо я тут народився, то це не просто так."


Не знаю як дати посилання на пост на VK.com тому просто нагло ліплю весь текст не прибираю ім'я авторки.
Лучше всех Aleksandra Kovaleva высказалась.
Саша, Молодец!

"НАТО, НАТО, вызываю огонь на себя! Дорогие граждане стран ЕС.
Сегодня наш президент Виктор Янукович превратился в нового Чаушеску, когда разогнал мирный митинг, разбивая головы 19-летних студентов, стариков и девочек в кровь. Брусчатка на главной площади страны вся в крови. Эти люди стояли за интеграцию Украины с Европой и за будущее нашей страны.
http://www.youtube.com/watch?v=28txCv_TV2Q

Читая материалы в иностранной прессе, общаясь с вами лично, слушая ваши «зачем вам в ЕС, здесь так плохо» я пришла к выводу, что вы не понимаете, что происходит в Украине.

Разрешите, я вам объясню.

Дело не в ЕС. Дело не в вашей шенгенской зоне, не в ваших ценностях и прочей ереси.

Наш так называемый «президент» дважды сидел в тюрьме за ограбление в юности. Наш так называемый «премьер» не говорит на украинском. На английском никто из них не говорит вообще.

Все наши суды коррумпированы и работают на интересы мафиозной семьи Януковича. В стране процветает рейдерство.

Наша полиция насилует женщин, убивает людей и избегает тюрьмы http://news.yahoo.com/ukraine-rape-draws-outrage-over..

Сыновья наших депутатов и сами депутаты убивают людей, садясь за руль пьяными. И они никогда не оказываются в тюрьме
http://www.kyivpost.com/content/ukraine/deputy-in-sec..

Милиция на дорогах берет взятки ВСЯ. Они уже не фиксируют нарушения. Они просто вымагают взятки: http://www.youtube.com/watch?v=Ul_yDZgFEDo

В Скандинавии король катается на автобусе, ваши министры ездят на велосипедах.
Вот так наши президент и премьер-министр ездят на работу:
http://www.youtube.com/watch?v=Eoa_6L-Osp8
http://www.youtube.com/watch?v=ftnX_yN8SpU

Все дороги по пути следования кортежа перекрываются на 20-40 минут. Машины простых смертных прижимаются к обочинам или просто ждут. Так несколько раз в день

Когда перекрыть движение не удается, охранники нашего премьер-министра матерятся на водителей и бьют их машины:
http://www.youtube.com/watch?v=gtJGUkg0-vg

Что делают украинцы? Они сигналят из своих авто, чтобы выразить свой протест: http://www.youtube.com/watch?v=94xXhGO7vAw Помогает ли это? Разумеется нет.

Вы говорите, Украина сильно зависит от России и российского газа. Давайте считать.

Украина добывает около 21 миллиардов кубометров газа в год. Для сравнения, государство Польша в год потребляет менее 15 миллиардов кубометров. Украинского газа Украине должно хватать. Почему мы каждый год закупаем в России более 30 миллиардов кубометров газа и куда он весь девается, я не знаю. Пожалуй, об этом нужно спросить у монопольной компании «Нафтогаз Украины».

Вы говорите, Украина зависит от экспорта в Россию. Это правда. ¼ всего украинского экспорта идет в Россию. Знаете, куда идет еще ¼ украинского экспорта? К вам. В страны ЕС. Мы можем справиться с потерей торговых отношений с Россией. Тем более, что соглашение с ЕС подразумевает расширение торговли с Европой. Та же Польша справилась с подобными сложностями весьма быстро.

Давайте сравним цены в Европе и в Украине.

Платье в Берлине - 50 евро - http://www.zara.com/de/de/damen/kleider/enges-kleid-c..
такое же платье в Киеве - 65 евро - http://www.zara.com/ua/en/woman/dresses/tube-dress-c2..

Сыр:
Франция - 2 евро - http://www.auchandirect.fr/produits-laitiers,-œufs/fromages/pointe-de-brie/id1/466/16839
Украина - 7 евро - http://megamarket.ua/catalog/search.php?s=President&a..

Молоко:
Польша - 0,70 евро - http://www.fudi.pl/index.php?ktg=67&pytMarka&..
Украина - 1.1 евро - http://megamarket.ua/catalog/search.php?s=молоко+незб..

Продолжать?

А теперь давайте сравним зарплаты:

Средняя зарплата хирурга в Украине составляет менее 300 евро в месяц. А сколько зарабатывают ваши хирурги? http://en.for-ua.com/news/2013/04/16/161041.html

Средняя зарплата по Украине 320 евро, а какая у вас зарплата? http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Ukrainian_oblast...

Вы думаете, куда же деваются деньги страны, в которой люди так усердно работают? Пожалуйте:

Среди множества недвижимости нашего президента: это - новый дом Януковича под Киевом. Несколько бассейнов, озеро, поле для гольфа. Площадь - 1,8 гектар:
http://mignews.com.ua/ru/articles/106801.html
+ 30 гектар леса. От поместья к Киеву нашему президенту выделена отдельная полоса на дороге.

А это - дача Януковича в Крыму. http://gazeta.ua/ru/articles/politics/_yanukovichu-v-..
Наш президент купил более 3 гектар земли национального заповедника «Мыс Айя» всего за 800 000 долларов. Опустим тот факт, что нельзя. продавать. заповедник! Но почему так дешево? (квартира на 100 кв.м. в соседнем Севастополе стоит в среднем 70 000 долларов) Наверное, потому что он «президент».

Это лишь неполный список успехов семьи Януковича.

Я не буду вспоминать, как клан Януковича убирает своих конкурентов и бывших друзей. Посмотрите в интернете - Евгений Щербань, Евгений Кушнарев, Георгий Кирпа, Зиновий Кулик. Посмотрите, как они умерли. Ничего не докажешь, но я и не настаиваю.

Янукович - не КГБ, не Лукашенко , не Путин, не Чаушеску. Он - бандит. За ним стоит его мафиозная семья - Янукович Младший, Ринат Ахметов, Сергей Левочкин, Дмитрий Фирташ и т.д. Все они воруют из украинского бюджета миллиарды евро ежегодно. Все они ведут бизнес в Украине, занимаются рейдерством и сведением страны к дефолту. Их не интересует европейский рынок. Поэтому дело для них не в геополитике, у них не стоит выбор - Россия или ЕС. Им выгодна изоляция Украины. Потому что в изолированной стране они смогут делать все, что захотят. Сейчас Янукович фактически выставил Украину на торги - кто больше даст, Россия или Европа. Призвав ЕС вести переговоры в трехстороннем порядке - ЕС, Украина, Россия, он фактически признал, что Украина не является суверенным государством, она принадлежит России, которая должна договориться с ЕС «за сколько» и "продлевать будем?". Потому что для Януковича и его банды Украина - это не страна. Это бизнес-проект. Это насос, перекачивающий деньги в их карман.

Сейчас вы наверное спрашиваете себя, как же мы живем. Как видите, мы боремся. Лично я - борюсь. Получив европейское образование и работая во Франции, я решила вернуться на Родину, потому что люблю свою страну. На руководящих должностях в культурной области, я неплохо (по украинским меркам) зарабатываю и неплохо живу. Я бываю в вашем «ужасном, ужасном» ЕС несколько раз в год, но возвращаюсь в Украину, стараясь помочь моей стране. И так поступают очень многие люди. Мы образованы, мы умеем работать, и что важно мы не собираемся сдавать свою страну. Потому что для нас Украина - не бизнес-проект. Это наша Родина.

Поэтому мы протестуем уже много долгих дней и холодных ночей.
Петиция в белый дом США с просьбой арестовать счета Януковича собрала 100 000 подписей менее чем 4 дня - https://petitions.whitehouse.gov/petition/impose-pers..
В воскресенье нас было более 100 000 человек
http://novostiua.net/main/48867-nochyu-miliciya-trizh..
http://www.youtube.com/watch?v=thKaZSxmd4I
http://www.youtube.com/watch?v=Atg24ceVQrA

А власть собрала милицию и привезла несколько тысяч спортивных маргиналов - «титушек». Каждый из них получил от 20 до 100 евро. И задача каждого из них - провоцировать драки или просто бить людей. http://www.youtube.com/watch?v=Lw60LDMk5F8
В течение последних нескольких дней они избили многих, в том числе нескольких журналистов (в частности иностранных) и даже двух милиционеров, которые пытались защитить корреспондентов. И этой криминальной армии, собранной за 4 года правления Януковичем, ничего не будет.

Сегодня утром власть, применяя силу, за которую в Европе каждый милиционер уже сел бы в тюрьму, разогнала мирный #Євромайдан - http://news.liga.net/video/politics/932675-video_krov..

Некоторые люди успели убежать и нашли укрытие в Михайловском монастыре. Но милиция приехала и туда. В церковь. Теперь безоружные люди пытаются забаррикадироваться от сотни беркутовцев во дворе храма - http://www.segodnya.ua/politics/pnews/aktivisty-evrom..

Это, страна, в которой я живу. Это - моя родина. В которой 45 миллионов людей не могут избавиться до кучки бандитов из 10 человек, захвативших власть в государстве.

Наш «президент», зная, что никогда не выиграет выборы 2015 года, сейчас всеми силами старается узурпировать власть. Стать вторым Лукашенко. Но ни Янукович, ни Путин не понимают одной простой вещи. Украинцы, это не россияне и не беларусы. В нас нет антиутопического фатализма, как в русских. В нас нет чрезмерной терпимости, как в беларусах. Но, в отличие от России и Беларуси, мы успели узнать, что такое настоящая свобода, мы успели победить власть в 2004 году, и теперь мы не сдадимся так просто.

А теперь скажите мне, наши митинги, потому что мы хотим к вам в ЕС?

Нет, дорогие. Мы прекрасно знаем о всех сложностях в ваших странах. Мы прекрасно знаем, как нам будет тяжело с евроинтеграцией. Но для нас соглашение с ЕС, это не безвизовый режим, не высокие зарплаты, не хорошая медицина и образование. Для нас соглашение с ЕС, это знак, что криминальная система будет разрушена. Это в первую очередь - контроль Европейских политиков за бандой у власти. Именно этого наш президент так боится. И это именно то, чего мы так хотим.
Так что дорогие европейцы. Пожалуйста, следите за своим языком, когда говорите о своей родине. И цените то, что у вас есть - вашу свободу. - от Aleksandra Kovaleva

На шляху до Європи полякам було і є тяжко, тут не рай і ми до раю теж не потрапимо підписавши угоду чи навіть вступивши в ЄС, але до європейських цінностей треба йти. Буде тяжко і буде боліти, цю процедуру можна порівняти з лікуванням зуба (тут посміхається мій керівник курсової) неприємно, але зробити треба і чим довше затягуєш тим потім гірше і дорожче...

Україна

Previous post
Up