Вроцлав

May 20, 2013 21:02

Цієї весни ми з дружиною скористалися перевагами перебування в Польщі і відвідали місто Вроцлав.


[Читати і дивитися...]

З Лодзя ми вирушили у подорож польськимбусом, заплативши 51 злотий за квитки (що вдвічі дешевше, ніж рейсовий автобус чи електричка). Загалом компанія працює як бюджетні авіалінії - чим швидше замовиш квитки, тим дешевше буде. Автобуси мають комфортні сидіння, кондиціонер, розетку на 220v під кожним сидінням і WiFi (який інколи не працював).



Вони курсують між великими містах Польщі, а ще в них є напрямки Берлін, Прага, Відень, Братислава. Можна добре покататися.




Автостанція і вокзал розташовані поруч один одного. На автостанції нічого цікавого нема, а от вокзал був відреставрований під Євро2012 і виглядає дуже симпатично. Від них розходиться багато ліній трамваїв і автобусів у різні сторони і проблема тільки в тому, що зупинок дуже багато і тяжко зорієнтуватися, куди саме тобі треба. Юзерам андроїда, які подорожують Польщею, я б порадив встановити цей додаток. Попередньо розібравшись з ним і картою міста, можна швидко (або не дуже) зорієнтуватись, куди треба їхати. Навколо вокзалу на зупинках є багато автоматів, у яких можна купити собі квитки на міський транспорт, а також залізничні квитки. Розплатитися можна як готівкою, так і кредиткою. Останнє, як на мене, зручніше, бо не треба шукати кантори і тягати з собою купу паперів з мертвими польськими королями і що найгірше багато важких монет, котрі використовуються в обігу готівки дуже активно. Ми придбали собі 24-годинні квитки, вони дають право на проїзд у всіх видах міського транспорту, зручно і дешевше, ніж купувати квитки кожного разу як сідаєш в трамвай/автобус.


Готелів у Вроцлаві повно, ціни і умови різні, але думаю кожен знайде собі щось підходяще. Ми зупинилися у готелі, який був трохи далі від центру і пішки туди йти було б прикольно, але якщо ти в місті тільки на вихідні, то краще сісти на трамвайчик і проїхатись 10-15 хвилин. Ще однією перевагою готелю був краєвид з його вікон :)





Найцікавішим для оглядання у центрі міста є острів Тумский. Це найдавніша частина Вроцлава, розташована в старому руслі Одри.



Розказувати про визначні місця немає сенсу, самі поїдьте і подивіться, воно того вартує.



Костелів у Вроцлаві багато, усі вони схожі своєю готичною архітектурою, чудовими вітражами і тим, що більша частина з них була знищена під час війни і пізніше відбудована. Саме тому вежі костелів порушують запроектовану симетрію.







Оскільки Вроцлав розташований на Одрі і чотирьох її притоках, мостів у цьому місті більше двох сотень. Ми не встигли оглянути навіть частину цих цікавих об'єктів, але маю надію колись по них походити :)






Площа ринок у Вроцлаві - це теж важлива туристична атракція, там багато кафешок, дешевших і дорожчих, магазинів з сувенірами і все, чого тільки не забажає душа туриста.


Ратуша дуже гарна і її однозначно варто оглянути.



Зацікавлення викликають відреставровані кольорові кам'яниці, кожна з яких по-своєму унікальна.





Нагадує Львів і Краків

Сучасною туристичною фішкою Вроцлава є гноми, всі туристи їх шукають і фоткають, магазини з сувенірами продають карти з позначеними на них місцями проживання красналів. Це справді досить цікаво, тому ми не стали винятком і наробили купу фоток з ними. Як каже вікіпедія, статуетки гномів почали з'являтися у 2001 році і з того часу постійно додаються нові, а старих крадуть (бронза все-таки) і нищать (п'яні туристи то ще ті вандали). Підтекст теж досить цікавий, бо гном це символ мистецько-політичного руху 80-років "Pomarańczowa Alternatywa", осередок якого був саме у Вроцлаві.
















I za 5 złotych tak sie męczyt!
Власне таку фразу видав один поляк, коли він (як і ми) підіймався на 90метрову оглядову вежу крутими гвинтовими сходами... Але власне вартувало так помучитися бо побачити звідти можна справді багато.

















Гарних всім подорожей!

Previous post Next post
Up