Звикнути до цього місяця

Sep 18, 2015 19:15

 Пише письменниця (а читачі читають, еге) про те, як вона звикає до нового календарного місяця і що буває, якщо процес звикання затягується. Есей цей мені вельми сподобався, тому подаю його недосконалий переклад нижче.

Звикнути до цього місяця (Кікуко Цумура)

Вибачте за моє несподіване питання, але чи можете Ви з упевненістю сказати, що правильно відчуваєте нюанс наступного мовного звороту: “Я знаю багато про серпень”. Або можна сказати і “трохи звик”. Мається на увазі такий стан, коли настрій минулого місяця повністю зник, а теперішній настрій можна схарактеризувати як такий, коли від самого дна серця усвідомлюєш, що живеш у ~місяці. Перефразовуючи, відчуваєш себе стовідсотково як мешканець цього місяця, а не хтось інший.

У моєму випадку, я не можу сказати що я “трохи звикла” десь до 14 числа цього місяця. До 13 числа я проживаю дні у відлунні і сум’ятті попереднього місяця. “Уже серпень, але ще нібито як липень” - промовляю я навіть після 10 числа. За відчуттями це схоже на те, зник чи ще не зник “новорічний настрій”, але у випадку із “Новим роком” значимість події ні в кого не викликає сумнівів, а мені йдеться про щось подібне до наступного: “Нібито тільки минулого місяця розпочався новий рік, а вже квітень!..”. Тобто це скоріше проблема недоумкуватості або непристосовансті до плину часу.

І навіть якщо десь числа 14 нарешті подумаєш, що ти “трохи звик”, цей місяць незабаром закінчується. Бо всього за два тижні він добігає свого кінця. І, думаючи, як же швидко пробіг і цей місяць, вступаєш у місяць новий. А в новому місяці тягнеш за собою настрій із місяця минулого, не можеш перелаштуватися, різні справи затримуються, спохопишся - а вже знову 14 число.

Таким як я, можливо, краще ділити рік не на місяці, а на 365 днів, і думати, що, наприклад, сьогодні 90-й день, а наступний дедлайн буде у 110-й день, тому треба потроху ворушитися. На щастя, в моєму записнику кожного дня пишеться, скільки днів уже минуло в цьому році і скільки днів залишилося до його кінця. Цього року минуло вже цілих 229 днів. Саме час трохи звикнути до 2015-го року, але я все ще живу із настроєм року 2014-го. 
This entry was originally posted at http://brovary84.dreamwidth.org/189342.html. Please comment there using OpenID.

ніпрошо, переклад

Previous post Next post
Up