Метеглин The Closet of Sir Kenelm Digby Knight Opened с.53-54

Jul 22, 2014 09:37


TO MAKE WHITE METHEGLIN OF SIR JOHN FORTESCUE
Take twelve Gallons of water, one handful of each of these herbs, Eglantine, Rosemary, Parsley, Strawberry-leaves, Wild-thyme, Balm, Liver-wort, Betony, Scabious; when your water begins to boil, cast in your herbs, and let them boil a quarter of an hour. Then strain it from the herbs. When it is almost cold, then put in as much of the best honey, as will make it bear an Egge, to the breadth of two pence; and stir it till all the honey be melted. Then boil it well half an hour at the least, and put into it the whites of six Eggs beaten to a froth to clarifie it; and when it hath drawn all the scum to the top, strain it into woodden vessels. When it is almost cold, put barm to it, and when it worketh well, Tun it into a well-seasoned vessel, where neither Ale nor Beer hath been, for marring the colour; and when it hath done working, take a good quantity of Nutmegs, Mace, Cinnamon, Cloves and Ginger bruised, and put it into a boulter bag, and hang it in the barrel.
If you will have it taste much of the spice, let it boil 3 or 4 walms in it, after you have put in the honey. But that will make it have a deep colour.


Scabiosa columbaria, типовой вид рода Scabiosa

Возьми 12 галлонов воды, по пригоршне каждой из этих трав: шиповник красно-бурый, розмарин, петрушка, листя клубники, тимьян, мелисса, печёночник, буквица лекарственная, скабиоза. Когда вода начнёт закипать, добавь травы, и пусть варятся четверть часа. Затем отцеди травы. Когда совсем остынет, добавь столько лучшего мёда, сколько сможет удержать яйцо над поверхностью на ширину двух пенсов, и размешивай, пока мёд не растворится. Вари пол часа, и добавь 6 яичных белков, взбитых в пену, чтобы очистить его. Когда они оттянут всю пену наверх, отцеди его в деревянный сосуд. Когда совсем остынет, добавь закваску, и если бродит хорошо, перелей в подготовленный сосуд, в котором не было эля или пива, чтобы не испортить цвет, и когда выбродит, возьми хорошее количество истолчённого мускатногоореха, мускатного цвета, корицы, гвоздики и имбиря, поклади в фильтровальный мешок и подвесь в бочке.
Если хочешь получить более пряный вкус, вскипяти их(пряности) в нём три или четыре раза, после того как добавишь мёд. Но это сделает его более тёмным.

digby, мои переводы, 17в., метеглин, мёд, гербарий пивовара, рецепты, Англия

Previous post Next post
Up