Квантова філологія

Jul 23, 2020 16:25

Оригінал допису тут: https://ukurainajin.dreamwidth.org/251203.html

Продовжуємо знайомитися з цікавим і корисним українським Ютьюбом. Нещодавно до мого переліку науково-пізнавальних каналів, де вже мешкали «Цікава наука» та «Клятий раціоналіст», додався новий - «Твоя Підпільна Гуманітарка». І знаєте, маю таке враження, наче всі вони там одна банда друзів-однодумців, що змовилися захопити світоглядну галузь в усіх її стратегічно важливих проявах і поступово наближаються до цієї мети. Принаймні одне з одним вони, начебто, знайомі :)
Отже, цей канал з'явився десь понад три місяці тому і вже встиг оприлюднити чимало цікавого. Атака на мозок українців здійснюється з філологічно-історичного напрямку. Автор, котрий ся називає Остапом Українцем, присипляє пильність своїх жертв балачками про універсальні сюжети в історії людства чи про те, як читати Біблію в ненудний спосіб, а сам готує замах на святе - на Міт. Причому робить це хитро: не спростовуючи міфів і не сміючись із них - навпаки, усіляко наголошуючи на важливості міфів для суспільства - він своїми підступними гуманітарними пазурами підточує саму основу, чи то міфічне мислення. Замість того, щоби вкотре поглузувати з «вигаданих австрійським генштабом українців», він пояснює, які історичні процеси лягли в основу цього твердження. Замість того, щоби вкотре запевнювати, буцімто, українська не є зіпсованою поляками російською, він розповідає про ізоглоси і суперстрат (або детальніше про все це). І готово - чорно-білим уявленням нема куди сховатися, тож вони перелякано тікають.
Наостанок я зацитую сказане Остапом у ще одному відео з провокативною для когось назвою «Чому українська мова не перша за милозвучністю?»:

«Безперечно, кожній культурі потрібні міти, якими ця культура живиться. Зрештою, саме на мітах виростає масова культура. Але для нас же краще, щоби ці міти не виглядали як відчайдушне намагання знайти у собі хоч щось цінне. Особливо коли цього цінного є дуже і дуже багато, і знайти його, насправді, не складно.»

відео, для понимания процессов, історія, освіта, языкознание, это интересно, мова

Previous post Next post
Up