Виставка про про провідників ОУН та УПА на Майдані (ФОТО)

Oct 14, 2013 12:55



У неділю 13 жовтня 2013 року до 71-ї річниці з Дня створення УПА КМО "Спілки української молоді" організувала на Майдані Незалежності виставку "Сила волі. Провідники визвольного руху" (Євген Коновалець, Степан Бандера, Роман Шухевич, Василь Кук). Це були стенди з фотографіями, а також вітрини з відзнаками та іншою символікою українського визвольного руху ХХ століття.

Авторами виставки є історики Центру досліджень визвольного руху та Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» Володимир В’ятрович, Руслан Забілий, Ігор Дерев’яний, Василь Стефанів та Андрій Шевців, дизайн виконала Ольга Сало.

Біля виставки екскурсоводи розповідали присутнім про життєвий шлях українських провідників і взагалі про історію - як створювалась ОУН, як виникла УПА... Це було дуже цікаво, враховуючи те, що непідготовлена людина не буде занурюватись глибоко в серйозні історичні праці і мемуари, видані в діаспорі, а в коротких енциклопедичних довідках навряд чи прочитаєш, наприклад, що малий Роман Шухевич так добре грав на фортепіано, що коли у день чийогось весілля він зайшов у хату, де стояв інструмент, який чоловіки ось-ось мали віднести туди, де збиралися на весілля гості, і йому запропонували зіграти - хлопчик грав так добре, що чоловіки не стали переривати його гру, а віднесли його на стільці разом з інструментом.
Це начебто дрібничка - але ж про психологію майбутнього генерала УПА вона каже дуже багато.

Людям було цікаво, десь по півсотні людей слухали кожну екскурсію, серед них були діти. Дуже правильне і корисне діло зробили хлопці.










































упа, покрова, оун

Previous post Next post
Up