"Вставай, Україно!" у Києві 18 травня. Частина 1. Хода (дуже багато фото)

May 19, 2013 07:10



Перш за все, маю вас повідомити, що Олена Леонідівна вже нарешті одужали і перебувають на своєму бойовому посту :)) З червня, Бог дасть, працюватиму у звичайному режимі.

Тепер про акцію. Вона була майже (але все-таки не зовсім) такою, як і очікувалось. Дуже багатолюдною - думаю, не менше 25-30 тисяч народу, незважаючи на всі перешкоди, створювані владою. Мала бути - і була б - абсолютно мирною, якби не напад братків на Великій Житомирській. Переважна більшість людей - і я в тому числі - нічого цього не бачили і не чули, довідались вже постфактум. Я вже думала, що писатиму: "Ще одна така сама акція, як завжди". Цього разу вийшло не як завжди, але - тільки для тих, хто брав у сутичці участь або бодай бачив її на власні очі. Вони, певно, отримали справжній драйв :) Дехто отримав травми. А решта, як завжди, нічого не помітили. Україна в мініатюрі :(

Мітинг був потужним, але більше за кількістю, ніж за духом. Градус радикалізму, як мені здалося, був набагато нижчий, ніж під час попередніх великих протестних заходів (хоча проплачених мітингувальників на вигляд було значно менше, ніж раніше). Навіть "Зека геть!" скандували мало. Може, це тому, що акція проводиться у день Європи, а Європа політкоректна й толерантна? :) Зате почула нове правильне гасло - "Янукович - фашист!" і нові плакати, на яких він був зображений із зачіскою і вусами Гітлера. На Хрещатику у натовпі двічі чи тричі бахкали петарди. Це все.

Як і більшість нормальних людей, я не хочу кровопролиття. Але дуже-дуже чекаю, коли вже нарешті людей - справжніх, непроплачених - прийде стільки, і настрій у них буде такий, що вони вже не підуть, а підуть чивокуні. Але для цього, звісно, лідери мають поводитися інакше.

У підсумку сьогоднішнього дня - лідери опозиції не домовились про єдиного кандидата, але підписали декларацію, що того, хто вийде у другий тур, підтримають усі. А якщо Янукович пропхає закон, щоб обирати президента в одному турі - от тоді вони висунуть єдиного кандидата.
Декларацію цю вони підписали прилюдно - і виходить, що задля того, аби бути присутніми при цьому підписанні, тисячі людей з цілої України діставалися до Києва, як диверсанти лісом, обходячи ворожі заслони :(

З одного боку - ну, не вірю я, що вони зможуть, балотуючись нарізно, не обливати один одного брудом.
З іншого - а як їм зараз висувати єдиного кандидата, якщо Яценюк і Кличко (і Захід, який їх підтримує) навряд чи можуть одразу (до першого тура) погодитись на єдиного кандидата Тягнибока (гадаю, причини зрозумілі), а добра частина свободівців не пробачать своєму лідеру, якщо він відмовиться від президентських амбіцій і почне працювати на якогось ліберала-центриста. Ця проблема була наочно продемонстрована хоч би й сьогодні, коли початок довжелезної колони скандував "Юлі - волю!", а а хвіст "Тягнибок - президент!".
Не сваряться - і це в такій ситуації добре. А мітинг сам, хоча й не дуже вразив мене "протестністю" - все ж розгойдування човна. Перед Помаранчевою теж було багато подібних мітингів, і ніхто й не чекав, чим вони закінчаться.

У цьому пості буде звіт з ходи, а те, що було на Софійському майдані - у другій частині.



Софійський майдан о пів на дванадцяту ранку.



Голова Київського жіночого товариства ім. Олени Теліги, дружина політв’язня Віталія Применка Олеся Применко і чемпіонка світу з кікбоксінгу Катерина Тарновська



Біля костьолу на Трьохсвятительській - повно міліції



11:45. Вид згори на Європейську площу... (це самий кінець колони, початок її на Майдані)





...і Хрещатик



Серед прапорів ВО "Свобода" - прапор "Патріоту України"



Праворуч - Настя Розлуцька



Червоно-чорний прапор розігрівся на сонці, під ним - дуже спекотно









На Європейській народу багатенько. Переважно свободівці

























Активістка Комітету визволення політв’язнів збирає кошти





"Свободівці, розійдіться! Пропустіть вперед червоно-чорний прапор!"



Костю Каменяра всі знають :)





Молодіжка "Фронту Змін"









Люди старшого віку рятуються від сонця панамками з газет



"Юлі - волю!"















Був би молодший - певно, мав би неприємності :)











Народний депутат Андрій Павловський



Чоркомівці :)



Богдан Тицький і Ганна Сінькова (Лисиця)



Колона наблизилась до повороту на Михайлівську. Займаю улюблене місце... :)
А ось які ракурси звідси:







Лідери опозиції попереду колони







Дуже багато людей, знайомих і незнайомих, машуть мені руками













Цікаво прапор "Батьківщини" просвічує крізь державний







































Дуже правильний і дієвий метод боротьби. В народі - "що на мене, то на тебе". Втім, свободівці у Раді винайшли ще кращий. Коли регіонали кричать на них "фашисти!", вони скандують у відповідь "Ідіоти!" :)











Частина колони на Михайлівській



Ударівці - "червоні шапочки" :)







У цього чоловіка наліпка "Я тут не за гроші". Я йому вірю. Бо, крім наліпки з емблемою "Спільної справи", у нього пов’язка "Свободи", що славиться відсутністю проплачених мітингарів.









Насаджу на тризуб!



















Народ стихійно скандує "Тяг-ни-бок!". Їх зупиняють. Ось і нова кричалка: "Ре-во-лю-ція!"





Цій літній жіночці, мабуть, важко іти. Але вона дійшла.

ВІДЕО:

image Click to view



Учасники ходи скандують: "Свободу чесним! Свободу Павліченкам!"

ПРОДОВЖЕННЯ ТУТ:
http://www.bilozerska.info/?p=13843
http://bilozerska.livejournal.com/727988.html

опозиція, протести

Previous post Next post
Up