Про спробу регіоналів створити прецедент "судового роздеплення"

Feb 18, 2013 13:29

Під час останнього ефіру у Шустера Михайло Добкін висловив здивування: чому, коли "помаранчеві" сваряться між собою, винні все одно регіонали? Він мав на увазі реакцію опозиції на позов екс-нардепа Юрія Кармазіна, згідно з яким ВАСУ прийняв рішення визнати недійсними вибори в округах, де перемогли самовисуванець Олександр Домбровський (виграв у кандидатки від "Батьківщини") та висуванець від ЄЦ Павло Балога (переміг кандидата-регіонала) і позбавити обох депутатських мандатів.
Добкін дістав відповідь, що Кармазін - перефарбований.

Ця регіонівська схема ясна й зрозуміла, як і всі їхні примітивні хитрощі. Вони перекуповують котрогось із опозиціонерів і роблять його провідником своїх ідей, певніше, інтересів (ідей у них немає). Щоб ці ідеї начебто виходили з вуст опозиції. Наскільки мені відомо, Кармазін - не перший випадок.

Далі - вони спеціально обрали у "жертви" самовисуванця, який виграв у кадидатки від "Батьківщини" - щоб опозиція проковтнула. Адже, якщо у цьому окрузі оголосити перевибори, то перемога, скоріше за все, дістанеться БЮТівці, і "Батьківщина" отримає ще один багнет у ВР. А Балогу просто увіпхали в цей позов за компанію, щоб покарати за те, що він спочатку увійшов до фракції ПР, а потім вийшов з неї.

Але опозиція не повелася і шалено захищає цих двох депутатів, хоча обидва не були опозиційними (тепер вже, мабуть, будуть). Бо розуміє, що це прецедент: дозволити "роздепити" цих - і влада за цією ж схемою, через куплені суди, позбавлятиме повноважень будь-кого з опозиційних нардепів. Повівшись на цей розвод, опозиція, можливо, отримала б на одного депутата більше - і втратила б, принаймні, кількох. А влада отримала б потужний важіль тиску на мажоритарників.

З цього приводу цікавою є репліка Шустера: він звернувся до переповненого залу з проханням підняти руки тим, хто довіряє українським судам. Не піднялася жодна рука. (Тут варто згадати, як карають людей за "неповагу до суду" - весь народ, виявляється, за цією статтею слід покарати).
А коли Кармазіна напередодні спитали, чому саме ці два округи і ці два нардепи увійшли до його позову, він відповів, що це ще, мовляв, не кінець - просто "відповіді від правоохоронних органів надійшли тільки стосовно згаданих двох округів".
Чи треба казати, що рівень довіри до українських правоохоронців - приблизно такий самий, як до українських судів.

А взагалі, ця історія нагадала мені прочитане колись давно інтерв’ю з людиною, яка в радянські часи виконувала смерті вироки - розстрілювала людей. Новачкам у цій професії спочатку доручали розстрілювати явних нелюдів - убивць і гвалтівників дітей тощо. А потім, коли вони вже звикали - всіх, кого засудив суд.

депутати

Previous post Next post
Up