Газ і Теффт

Dec 21, 2012 14:39

"Дешевий газ не є рішенням українських економічних проблем. Він раптово не зробить українські компанії конкурентоздатними на світовому ринку. Це буде тільки залежністю від палива, неефективності та корупції", - сказав посол США в Україні Джон Теффт.
За його словами, Україна має достатньо ресурсів, щоб бути майже повністю енергетично незалежною, адже Україна має власні потенційні запаси сланцевого газу.

Посол зазначив, що нові угоди з МВФ є кращим рішенням для України, щоб впоратися з складною фінансовою ситуацією в 2013 році.


У перекладі з дипломатичної українською: якщо не підете у Росію по дешевий газ, то вам допоможе МВФ. А якщо підете, тоді вам уже ніхто й ніщо не допоможе.

Втім, Польща, яка знаходиться від Росії географічно ближче, ніж Німеччина, платить за газ дорожче. Так що макроекономіка й ринкові ціни тут ні до чого - питання це політичне, а ціни - путінські.

Час нарешті назвати речі своїми іменами. Проблеми наші в тому, що абсолютно всі політики, які досі приходили до влади в Україні, прагнули не зменшити залежність України від російського газу, що є єдиним шляхом до суверенітету, а осідлати, разом зі своїм кланом, газову трубу. І згодні були платити Росії ще більше, ніж попередники - аби тільки гроші йшли не попередникам, а їм.
А тепер вже досідлалися, що й сідлати скоро не буде чого. Янукович ось-ось віддасть трубу Москві.

Звичайно, можна припустити, що Путін просто по-хамськи, оскільки інакше не вміє, тисне на всіх сусідів, прагнучи зібрати СРСР докупи. Але ж можна і припустити, що Янукович, балотуючись у президенти, пообіцяв віддати йому трубу разом зі всією Україною. Чого за Межигір’я не пообіцяєш! І Путін тепер вимагає, щоб Янукович вів себе як порядний пацан: пацан сказал - пацан сдєлал.

До речі, якщо продати суверенітет за газ, то це буде одноразова угода. А далі за газ все одно доведеться платити більше. Тільки невідомо, чим, адже суверенітету вже не буде.

Висновок, як завжди, той самий: поки не пізно, треба позбуватися "пацанів". Але не розраховувати, що на їхнє місце прийдуть янголи з крильцями. От за тими, що прийдуть, під якими б гаслами не прийшли - лише тоді і треба буде стежити, щоб не присмоктувались.

газ

Previous post Next post
Up