Річниця...

Nov 24, 2012 20:24


На ходу-вшанування жертв Голодомору я не потрапила, була на міжнародній конференції правозахисників, розповідала іноземцям про наших політв'язнів. Тож до монументу прийшла вже ввечері. Постояла трошки. Запалила свічку. Зробила кілька фото.

На великому екрані демонструвався документальний фільм про Голодомор. Не знаю, новий він чи ні, але під час минулорічних вшанувань я його не бачила. Цей фільм, у якому показували документи і меморіальні плити, де викарбувані імена селян - "такий-то, така-то і четверо дітей" - справив на мене значно більше враження, ніж огидні жалісливі плачі-завивання минулих років. У фільмі розповідалося про те, що на смерті кожної людини радянська влада заробила приблизно 90 доларів. Не знаю, чи багато це, як на ті часи - але хіба це має якесь значення?

У фільмі порівнювали жертв Голодомору із жертвами блокадного Ленінграду і щось трохи забагато розповідали про подвиг великого радянського народу у боротьбі з фашизмом. Нічого не маю проти, але що саме цього дня - це трохи дивно.

Багато киян, як завжди, привели з собою дітей. Діти переймаються настроєм дорослих і, незважаючи на яскраве видовище, стоять серйозні, як у храмі.
Добре, що не забувають. І не забудуть.


















































голодомор

Previous post Next post
Up