Як чергове відзначення річниці Помаранчевої революції вилилося у сутичку з "Беркутом" (фото, відео)

Nov 23, 2012 01:32

Сьогоднішня, восьма, річниця Помаранчевої революції обіцяла стати черговим маргінальним заходом із закликами до того, що ніколи не здійснюється. За роки, що пройшли з часів Майдану, вірите - піднабридло.

Власне, так він і починався. Це дуже тяжко пояснити - комусь конкретному наче й нема чим дорікнути (крім, хіба що, якогось навіженого діда з натовпу, але що вирішує той один дід?), а дивитися соромно.




Прийшли нормальні політики (ненормальні на такий захід і не могли прийти). Зібралися небайдужі непроплачені кияни. Людей десь до 700 було, мабуть - наче й не так мало, як для такої "скомпрометованої" дати.
Ведучим був Микола Коханівський, який завжди вміє запалити натовп. Прийшли і виступали Андрій Павловський, Олександр Бригинець, Тетяна Меліхова, Анатолій Гриценко, Ігор Мазур (Тополя), Олександр Данилюк, Артем Скоропадський та інші. На парапеті, з якого виступали промовці, весь час товклося повно народу (і я в тому числі). Народ перманентно наступав на шнур, від чого зникала озвучка. Народ довго і терпляче умовляли зійти з парапету.

Були прапори - бютівські, УНП, УП, державний, червоно-чорний. Був великий прапор з обличчям Тимошенко і навіть американський прапор. Основна тема - що треба консолідуватися і готуватися до виборів 2015 року. Навіжені діди з натовпу вигукували, що це занадто довго, і закликали до негайного повстання. Матір Божа, як же я це не виношу. І як жалюгідно це виглядає. Коли до революції закликає Коханівський, так він хоча б Леніну носа відбив і може кому треба і коли треба затопити в пику. А ці... Ну чому я, бажаючи цієї революції явно не менше, ніж вони, ніколи не кричу про це з натовпу??

Коханівський, до речі, правильно сказав: що коли він відбив носа Леніну, половина з цих присутніх (або такі самі, як вони) обзивали його провокатором. Бо ж як тільки доходить до реальних дій (причому байдуже яких) вони починають кричати, що це провокація.

Народу так і кортіло посваритися один з одним, ведучий і промовці насилу їх втихомирювали. Дійшло до того, що якийсь тип почав буквально силою рватися на сцену з криком, що Юля крадійка, вкрала "Криворіжсталь", а тут ще вимагають, щоб її відпустили. Шановний, вкрала у тебе Юля "Криворіжсталь" - то не голосуй за неї. А решта, поки вона в тюрмі - то вже аморально.

Коротше, змерзнувши і занудьгувавши, я вже хотіла піти. Але, будучи людиною ввічливою, не маю звички йти, не попрощавшись зі знайомими. Знайомі й нашепотіли мені у вуха, що планується страшний злочин - несанкціоноване встановлення намету. Почувши це, я зрозуміла, чому дехто весь час нервово смикає занадто балакучих промовців: "Закінчуй швидше, бачиш - народ почав розходитись!".

Міліції поруч видно не було, отже, символічний намет встановили миттєво. Поскандували біля нього "Банді смерть!". Далі Мар’ян Ощановський оголосив, що намет, цей символ революції, буде перенесено на інший бік Майдану - до монументу Незалежності.
Під "Червону калину" зі сцени намет підняли і понесли. Коли донесли до проїжджої частини, буквально з-під землі набігла сила-силенна "Беркуту". Почалася сутичка, народ відтіснили. Я намагалася знімати одночасно фото і відео, виходило погано. Під час першої частини сутички опинилася за спинами високих хлопців-фотокорів, за якими нічого не було видно, під час другої - потрапила у самісінький центр "замєсу". Тут вже було не до зйомки, треба було рятувати ребра й техніку. Ніколи б не подумала, що вмію так голосно верещати і лаятися "собаками" :))
Незважаючи на це, я все-таки зробила кілька фото. На жаль, вони вийшли трохи розмитими, бо у штовханині полетіли всі налаштування діафрагми й витримки і дивом не полетів весь фотік :)

Під час сутички "космонавти" кілька разів вдарили фотокора Макса Требухова, який був з бейджиком і великим фотоапаратом. Збили його з ніг на землю, але він і лежачи продовжував знімати. Не знаю, в той або інший момент Макс побачив, як "беркути" підібрали чийсь гаманець, що випав під час штовханини, і "роздерибанили" гроші, які були у ньому. Він навіть устиг сфотографувати їх з цим гаманцем в руках.

Під час цих бійок і одразу після них було затримано трьох активістів, серед них Мар’яна Ощановського. Ще приблизно чотирьох зловили пізніше, вже коли акція давно скінчилася, по різних кутках Майдану. Серед затриманих був і хлопець, який до акції не мав жодного відношення - просто, будучи напідпитку, гуляв з дівчиною і попався "космонавтам" під гарячу руку.

Станом на 12-у годину ночі усі затримані, крім отого "лівого" хлопця, сиділи у Шевченківському РУГУ МВС на Герцена. Їм інкримінують адміністративні статті - порушення порядку проведення масових заходів, дрібне хуліганство, непокору працівникам міліції. За словами депутата Юрія Гримчака, який приїхав до райвідділу, скоро їх мають випустити, а завтра буде суд.
(UPD. Усіх затриманих відпустили о другій ночі. Завтра, 23 листопада, їх судитимуть у Шевченківському райсуді на Смірнова-Ласточкіна. У Коханівського, якого забрали в міліцію просто під відділком, суд на 9:00, у Мар’яна Ощановського - на 10:00).

Вся ця історія, з провокаційним встановленням абсолютно безневинного намету - а провокацію, вочевидь, слід було робити, щоб рятувати "вшанувально-відзначальний" захід, бо треба ж розгойдувати човна, щоб крису нарешті знудило - вся ця історія могла б стати гарненьким ляпасом для наших доморощених закликачів братися за вила. Якби хоч щось могло їх бодай чомусь навчити.

Може, треба менше базікати про революцію, а більше до неї готуватися?
















Андрій Павловський і Микола Коханівський




Анатолій Гриценко



















Микола Коханівський




Дехто з людей мав на собі помаранчеву символіку










Олександр Данилюк













Артем Скоропадський




Віталій Черняхівський та Ігор Мазур













Ігор Мазур (Тополя)










Початок встановлення намету
















"Банду - геть!"




"Зека - геть!"




"Банді - смерть!"




Мар’ян Ощановський




Намет понесли у бік монументу Незалежності




Початок сутички з "Беркутом"




























Розмова з ментами на тему "Ви ж наші діти, ми ж вас любимо..." :((













P.S. Практично все відзняте відео я залила на ЮТуб. Вийшов ролик на 22 хвилини. Для полегшення перегляду - ось зміст відео:

00:07 - виступ Андрія Павловського
04:30 - уривок з виступу Анатолія Гриценка
04:58 - уривок з виступу Олександра Данилюка, ракурс на натовп згори
07:05 - Микола Коханівський
07:52 - виступ Ігоря Мазура (Тополі)
11:05 - встановлюють символічного намета, скандують "Банді смерть!" і т.ін.
14:23 - виступає Мар’ян Ощановський, каже, що намет буде перенесено на той бік Майдану.
15:40 - намет підняли і понесли. Далі сутичка з "Беркутом" і обурення людей
21:45 - коротка підбірка фото з сутички - те, що не потрапило на відео.

image Click to view

купр, мєнти, коханівський, майдан

Previous post Next post
Up