Суд над Віталієм Запорожцем 20.03.2012

Mar 20, 2012 11:38


Сьогодні, 20 березня, у Броварському суді продовжився розгляд справи Віталія Запорожця, який 4 вересня минулого року застрелив у с.Семиполки майора міліції Симоненка. Засідання почалося о 9:30 і тривало приблизно до 11:30.

Була імовірність, що Віталій Запорожець сьогодні даватиме свої свідчення. Чекаю цього моменту з нетерпінням, бо дуже цікаво почути саме його версію того, що сталося. Але Віталій сказав, що він погано себе почуває (судячи з його вигляду, це правда), до того ж, він хоче дотриматися встановленого порядку судових засідань - щоб спочатку вислухати всіх свідків (привід останніх двох призначений на 22-е), а вже потім він даватиме свої свідчення.

На початку захисник Іван Макар заявив відвід головуючій судді - Тамарі Міхієнковій:
«Через те, що вчора, 19 березня, під час допиту свідка Оксани Янченко головуюча замість того, щоб зробити зауваження свідку, яка не відповідала на мої прямі запитання, а вчинила суперечку зі мною, головуюча втішалася, що хоч один із свідків дав мені відпір. Кримінальний процес є не для того, щоб свідки давали відпір, а щоб відповідали на запитання суду. Це був ключовий свідок, яка показала (лише вона одна), що Запорожець заздалегідь мав намір убити Симоненка. Але головуюча не дала мені допитати свідка, повністю виявити суперечності і поставити під сумнів його свідчення. Така поведінка головуючої судді, яка фактично зірвала допит свідка, свідчить про те, що головуюча є зацікавлена у результатах розгляду даної справи».

Інші захисники - Кізін і Попов - Кізін підтримав це клопотання, Попов - на розсуд суду, Запорожець підтримав, прокурорка сказала, що вона проти і це спрямовано на затягування справи. Потерпіла (вдова Симоненка) підтримала прокурорку.

Судді пішли до нарадчої кімнати. Нас на цей час попросили вийти у коридор. Повернувшись до зали, коли вже суддя Міхієнкова була всередині, ми почули, як вона казала Запорожцю: «Нащо цей піар? (адвоката Макара) Ви стали заручником цього піару».

У клопотанні про відвід Міхієнкової суд відмовив.

Далі суддя зачитує наступне письмове клопотання Івана Макара, яке складається з багатьох пунктів. У ньому, зокрема, йдеться про ексгумацію трупа Симоненка для проведення експертиз. Також Іван Макар хоче допитати усіх свідків, що були того вечора у кафе «Лелека», допитати експертів, які брали аналізи крові у Симоненка і встановили, що він нібито був тверезий, також допитати прокурора Бургелу з приводу знущань над затриманими свідками, лікаря, який надавав допомогу побитому Запорожцю. Він не проти, щоб деякі з цих питань перенести на пізніше.
Далі захисник Макар клопочеться, щоб з’ясувати, які заходи були вжиті міліцією по дзвінку Запорожця 31 грудня 2010 року, коли у нього відбувся конфлікт із Симоненком. Далі - з’ясувати, які стягнення мав Симоненко протягом останніх років служби (їх було багато).
Допитати всіх членів слідчої групи, які катували свідків.

Також - провести виїзне судове засідання на місці події. Зробити слідчий експеримент, з’ясувати, скільки часу треба було Запорожцю, щоб збігати додому, зарядити рушницю і повернутися.
«Скільки часу я лежав непритомний», - додає Запорожець.

Один із присутніх у залі каже: «Абсолютно логічно», - суддя робить йому зауваження, після чого звинувачує цього чоловіка у поганому жесті на її адресу. Чоловік і адвокати, які сиділи до нього обличчям і бачили це, кажуть, що він всього лише затулив рота, зробивши жест «я мовчу».

У задньому ряду люди сидять з піднятими саморобними плакатами на підтримку Запорожця.


Захисник Костянтин ПОПОВ підтримує клопотання про виклик свідків. Решта - після дослідження матеріалів справи.
Кізін підтримує Макара. Запорожець теж - оскільки суд взяв на себе відповідальність і зобов’язання усунути недоліки необ’єктивного попереднього слідства.
Прокурорка каже, що це клопотання передчасне - до допиту підсудного і дослідження матеріалів справи.

Суд, порадившись на місці, ухвалив клопотання задовольнити частково - щодо зроблення запиту у ГУ МВС у Київській області і витребувати матеріали щодо притягнення до дисциплінарної відповідальності Симоненка. До решти питань суд повернеться після дослідження матеріалів справи і допиту підсудного.

Що ж до виклику свідків - суддя заперечує, бо не названі їхні повні дані. Захисники і Запорожець обурюються - адже прокурор Бургела і багато хто інших відомі.

ЗАПОРОЖЕЦЬ: «Кожна людина має право на захист і всебічне об’єктивне розслідування. У процесі судового засідання з’ясувалося, що на дискотеці було біля 40 людей. Допитано у суді було біля 13-15. Вважаю за необхідне встановити і допитати всіх присутніх. Це моє законне право на всебічне і об’єктивне розслідування».

СУДДЯ МІХІЄНКОВА: Ми вислухаємо двох свідків, які у нас залишилися, дослідимо матеріали справи, вислухаємо підсудного, розглянемо клопотання захисника Макара, а тоді будемо думати про решту клопотань.

ЗАПОРОЖЕЦЬ: Ви не хочете викликати свідків.
МІХІЄНКОВА: Як же ми не хочемо, якщо ми додатково викликали 8 свідків, заявлених захистом?

МАКАР: Встановлені особи, які проводили слідство - прокурор Бургела і члени слідчої групи. Вони є у матеріалах справи. І викликати їх неважко. Прошу суд зараз вирішити питання про їхній виклик.

МІХІЄНКОВА: Суд уже вирішив. Ці питання будуть розглянуті після дослідження матеріалів справи і допиту підсудного.

МАКАР: Підсудний не буде давати свідчення, поки не вислухаємо всіх свідків.
МІХІЄНКОВА: Підсудний не хоче порушувати встановлений порядок денний. Спочатку 22-го будуть допитані два свідки, далі ми дослідимо матеріали справи, потім вислухаємо підсудного.

ЗАПОРОЖЕЦЬ: Я не бачу бажання суду усунути недоліки попереднього слідства. Знаю наперед, що ви скажете, що доказів достатньо і відмовите у задоволенні цих клопотань.

Суддя оголошує перерву до 22 березня 10:00, коли будуть допитані двоє свідків - один обвинувачення, другий захисту.

Після засідання суду у коридорі двоє журналістів складають акт про те, що вони бачили, як учора перед початком судового засідання свідка Кобзар (16-річну дівчинку) заводили до кабінету судді Міхієнкової, після виходу вона плакала та мала наляканий вигляд.

На вулиці, як завжди, триває пікет свободівців та співчуваючих. Люди скандують «Слава Запорожцю!» і називають його своїм отаманом.

семиполки, кізін, суд

Previous post Next post
Up