У Софіївській Борщагівці депутати захопили сільраду

Jul 13, 2011 20:32

Колишній голова не схотів віддати печатку

Цю цікаву статтю написала і прислала мені для публікації журналістка Олена Талаєва, відома своєю багаторічною боротьбою проти міліцейського свавілля.
Втім, цього разу в її статті йдеться про інше. Ситуація, що склалася у Софіївській Борщагівці, - карикатура на політичне життя у всій Україні. Те ж саме, що в цілому в державі: фальсифікації на виборах, обіцянки виборцям, які завідомо неможливо здійснити, політичне рейдерство і так далі.


- Я після відпустки вийшла на роботу, - каже Олена Ковальчук, 25 років. - Працюю в сільраді інспектором по субсидіям. Але мене не пустили на роботу. Біля сільради натовп роз'ярених жінок. Боюсь і заходити. А позавчора бабки облили уксусом двох депутатів. Добре, що не в обличчя.

Село Софіївська Борщагівка в кілометрі від столичної Окружної дороги. В центрі - двоповерхове цегляне приміщення сільради. Біля неї сидять на лавках, якими перекритий вхід до будинку, з 50 сільчан. Переважно жінки. Ліворуч розбитий намет, де стоять столи.

- Депутати оголосили себе правлячою партією і захопили сільраду, - пояснює касирка Людмила Михайлівна. - Це безпредел, а міліція не втручається.

Торік на виборах сільчани Села Софіївська Борщагівка обрали головою сільради місцевого жителя Юрія Денисенка, 45 років, і 32 депутатів.

- Село у нас велике, - каже депутат сільради Василь Гарницький, 54 роки. Більше 5 тисяч виборців. Денисенко на вибори привіз два автобуси битком набиті людьми. Я не знаю, як він виграв вибори. За нього тільки 18 процентів проголосували. На виборах була маса порушень.

Роботою нового голови депутати незадоволені. Денисенко сам собі створив виконком, привів "своїх" заступників і секретарку. Заступник голови Василенко був раніше судимий і тепер, тікаючи від обвинувачення у хабарі в 42 тисячі доларів, перебуває у розшуку. Кожна довідка, оформлена у сільраді стала вартувати сільчанам великих грошей.

- Раніше, щоб отримати дозвіл на проведення газу люди платили 7 тисяч гривень. А тепер ціна за те, щоб врізатись у сільську газомагістраль підросла до 20 , - обурюється Гарницький. - Бізнесменам голова відкрито натякав на відкат. Щоб магазинчик відкрити, люди не могли отримати дозволу півроку. Все їх мучив, то те не так, то інше.

Гарницький каже, що Денисенко його сусід. Будував дачу нині покійному генералу КДБ. Був прорабом, одружився на генеральській доньці і став мешканцем села.

- Він прийшов на голову, аби підзаробити, - переконує Гарницький.

В околицях Софіївської Борщагівки столичні будівельники зводять житловий мікрорайон з десяти висоток. Квартири тут коштують тисячу доларів за квадрат. Є вбудовані гаражі. Будівельник турбуються про новоселів. Будуть дитячі майданчики, планують звести дитсадочок і школу. Буде й магазин. Сьогодні заселено три п'ятиповерхівки. Десятиповерхівки ще будуються.

- Відтоді як прийшов Денисенко на голову сільради, - наша робота паралізована, - скаржиться начальник ЖЕКу мікрорайону Роман Гах. - Перше, що він зробив, то це відмовився прописувати наших новоселів у селі. У секретарки облікові книжки забрав, а сам приколюється, що зайнятий. На благодарность напрошується відкрито. Але ми податки платимо, а не хабарі.

Новий голова сільради відмовився реєструвати у облікових книжках сільради акти купівлі-продажу земельних ділянок і будівельники, проплативши за землю селянам, не можуть оформити свою власність.

- Ми вже не знаємо як годити, - зітхає керівник забудовників мікрорайону Валерій Мартинов, 37 років. - Просив допомогти на храмове свято селу - допомогли. Хочемо поробити пішохідні і наземні переходи. За свій кошт зробили більш як 5 кілометрів сільських доріг до села. Провели озеленення. Посадили у селі ялинки, туї, самшитові кущики. Навіть полив влаштували. А голова замість подяки вставляє палиці в колеса, не дає працювати.

18 червня 23 депутати сільської ради Софіївської Борщагівки провели у актовому залі школи сесію і висловили недовіру Денисенкові. Згідно з законом, до призначення нових виборів голови очолити виконком має секретар сільради. Але Денисенко відмовився віддати печатку. Намовив жителів села бунтувати проти депутатів.

- Денисенко пообіцяв людям повидавати земельні ділянки. Понаприймав заяв про оформлення землі, аби його відвойовували. Він бреше людям, - продовжує Гарницький. - Вільної землі в селі немає. А на заявах про видачу земельних ділянках Денисенко понаписував "до відома". Мешканцям двоповерхівок, колишнім працівникам радгоспу "Совки", познижував вартість оплати комунальних. Тепер у бюджеті села дірка. Не знаємо, як будемо з боргів вилазити.

Депутати розказують, що на минулій сесії, коли вони зайшли до сільради там був натовп намовлених Денисенком сільчан. Жінки виривали з-під депутатів стільці, обсипали сіллю, перцем, кидали яйцями. Сесія була зірвана.

- Це Денисенко спеціально зробив, щоб на сесії не розглянули призначення нового секретаря і заступника голови сільради, - пояснюють депутати.

5 липня о четвертій ранку депутати силоміць захопили сільраду. Троє чоловік на чолі з новим секретарем сільради Василем Перегінцем зачинились в кабінеті голови. Нікого не пускають. Їжу і одяг родичі передають депутатам через вікно. Натомість підбурені Денисенком сільчани перекрили лавками вхід до сільради знадвору. Людей в сільраду не пускають. Міліція не втручається у протистояння між депутатами та екс-головою сільради. Кажуть, що не мають вказівок від начальства. Кримінальну справу проти депутатів за захоплення сільради в прокуратурі району відкрити відмовилися - немає складу злочину. Двері не поламані, замки не зірвані, сейфи не відкриті.

- Передзвоніть мені за годину, - сказав мені Юрій Денисенко, 45 років, у телефонній розмові, коли назвалася кореспонденткою.

Через годину у слухавці пролунав молодий голос. Перепитавши, чи це я не той самий кореспондент, незнайомець запропонував домовитись. В іншому разі Денисенко зустрічатися не буде.

Олена ТАЛАЄВА

















вибори, бєспрєдєл, село

Previous post Next post
Up