"Свобода" проти нелегалів у Чернігові + старовинні чернігівські храми

Nov 29, 2009 07:06




Вчора, у суботу 28-го листопада, біля 80-и активістів ВО "Свобода" провели у Чернігові ходу проти нелегальної міграції. Це вже друга після київської подібна акція.
А храми - то так, в якості бонусу :). Вперше була у місті - що встигла на бігу сфотографувати - те вам і показую.

Майже всю дорогу туди й назад (їхати до Чернігова десь півтори години) я проспала. Якщо не рахувати цього, зараз у мене закінчується третя доба без сну - такого не було зі студентських років, навіть у Помаранчеву не було. Вдень біганина, вночі блог, за пару останніх днів всі радощі життя, включно з "улюбленим" стоянням під відділком і автозаком.

Погода, коли приїхали, була гірше нікуди: холодно (значно холодніше, ніж у Києві), сиро, вітер і дощ. Фотік вимок, мабуть, до матриці, не знаю, як не здох :)




Збір був біля Катерининської церкви - тієї самої, за яку тривало дуже жорстке протистояння з УПЦ МП. Зараз у храмі служать панотці Київського патріархату, але "московські" не здалися і поставили біля храму намет з табличкою на ньому "Походный храм святой великомученицы Катерины Украинской православной церкви московской патриархии" (останні два слова - навмисне підкреслення, бо УПЦ МП майже завжди називає себе просто УПЦ). І великий портрет патріарха РПЦ Кірілла праворуч від входу.



"Не дадим раскольникам и расстригам осквернить православную святыню!"

В обох церквах ішли служби. Поки хлопці готувалися до акції, встигла постояти на тій і на тій. По-перше, холодно і мокро, по-друге, цікаво, по-третє, справді давно не була на службі, це відчувається, і сьогодні зі зрозумілої причини знов не буду.

У "московському" наметі мені скоріше сподобалось, ніж не сподобалось. Всередині він був обладнаний і як житло для багатьох людей (судячи з великої кількості посадочно-спальних місць), і як церква, з великою кількістю гарних ікон (звернула увагу на велику ікону Св.Трійці).
А у "київському" храмі на стінах були прекрасні вишиті ікони у рушниках - далеко не в кожній церкві таке побачиш...




Захід "Свободи" почався зі служби за жертв геноциду. Служив отець Євген, мені розповіли, що він за допомогою дружини-білоруски спеціально вивчив білоруську мову і служить тепер також нею - для білорусів.




"Борцям за волю України".




Далі, розгорнувши знайомі гасла ("Нелегали, геть додому!", "Україна належить українцям!", "Вимагаємо розірвати угоду про реадмісію з ЄС!" та інші) розпочали ходу.
Хода була тихою, крім "Слава Україні!" кілька разів, не було ніяких кричалок - у день пам’яті жертв геноциду вони були б недоречними. Лише Андрій Мохник пояснював у мегафон суть акції.




Кінотеатр ім. Щорса. Час перейменовувати.







Перехожих (бо субота і дощ) було небагато, агресивної чи просто негативної реакції на прапори і гасла "Свободи" не проявив жоден. Схвальний відгук почула від одного дядька: "А це хто? "Свобода"? Молодці!".





Не дуже чітко видиме через туман, нас зустрічало опудало в кепці. Переконана: поки стоїть бесарабський недобиток - стоятиме і цей, і всі інші. На постаменті - добре наліплений портрет Бандери і погано змита фарба :) За ним містився червоний комуняцький агітнамет.




Ось тут уже хлопці трохи подерли горлянки: "Комуняку на гілляку".



Несумісне

Кінцевим пунктом ходи був будинок Чернігівської обласної адміністрації. Під ним і провели мітинг.





Андрій МОХНИК і Андрій ІЛЛЄНКО говорили приблизно те саме, що й на акції в Києві - роз’яснювали суть угоди про реадмісію, розповідали про колишні військові містечка і палац Бадені у Буську, які перероблюють під табір для нелегалів; згадали історію відставника з Дніпропетровщини, якого покалічили представники етнічної мафії, а їх прикрили куплені суди. Також Андрій Мохник закликав чернігівську владу не приймати нелегалів.



Прес-секретар Чернігівської "Свободи", довірена особа кандидата О.Тягнибока Олександр ЯСЕНЧУК обурювався, що на одного хворого у лікарні виділяють 4,5 грн., а на одного нелегала - 20 грн. Розповів про одне українське село, яке, за його словами, вже фактично належить сирійцям - вони взяли в довгострокову оренду всю землю. Відбувається витіснення українців. Якщо не допомагає еволюція, допоможе революція.



Керівник Чернігівської "Свободи" Андрій МІЩЕНКО: "У моєї бабці з 13 членів родини в Голодомор загинуло десять. Якщо порахувати, скільки українці втратили від окупації Москвою, то вийде, що зараз нас було б 100 млн. Якщо така демографічна ситуація, як зараз на Чернігівщині, триватиме і далі, то до 2049 року область зникне. Це все робиться навмисно, щоб витіснити українців з нашої території. Бо українці розумні люди, вони собі місце у ЄС знайдуть. А на заміну привозяться нелегали, які в євросоюзі не потрібні і їх хочуть сюди заслати".




А.МІЩЕНКО розповів схему: спочатку мігранти за 300-500 доларів купують собі український паспорт. Потім 200-300 таких новоспечених "громадян" "заїдуть у якесь село, яке зараз викреслюється з карти України, ідуть місцеві вибори, вони голосують за себе, обирають свого голову сільради. Через півроку вони приймають рішення збудувати там мечеть, потім їх у селі стане більшість. Нас намагаються витіснити з нашої землі". Казав про далекоглядність "Свободи", яка першою піднімає питання, про які через кілька років починають говорити всі.



"Свобода" стукає у двері Чернігівської адміністрації :)

В понеділок "свободівці" занесуть до Чернігівської адміністрації звернення про те, щоб місцева влада належним чином відреагувала на угоду про реадмісію і загрозу, яку вона несе українцям.

А ці кадри - просто так, дуже сподобались саме як кадри:



Фокус на бабусі...


... і на дівчатах-міліціянтках

Далі акція завершилася, і перед від’їздом я поспіхом подивилася і пофоткала старовинні чернігівські храми.




Спасо-Преображенський (Спаський) собор (закладений у 1030-их pоках князем Мстиславом Володимировичем)


Табличку доведеться підкоригувати...



Борисоглібський собор ХІІ ст. (за ним - Спаський собор)




Колегіум XVIII ст. і сучасний пам’ятник Мазепі біля нього. Впізнати, ІМХО, можна тільки за гербом :)



Катерининська церква (УПЦ КП)

свобода, нелегали, християнство, чернігів, церква, фото, акції, мохник

Previous post Next post
Up