З приводу вчорашнього відкриття у Києві біля посольства ФРН фрагменту Берлінської стіни

Nov 10, 2009 15:11





(По-русски читать тут)
Німці повстановлювали ці фрагменти у столицях різних держав і дуже радіють. Звичайно, для них падіння Берлінської стіни було великою перемогою. Знаєте, як західні німці називали східну підрадянську Німеччину? Коротко і чітко - die Zone.
Але німці чи то не усвідомлюють, чи свідомо не беруть до уваги, що для інших держав це зовсім не обов’язково привід для радості. Не думаю, наприклад, що в Москві радіють - адже падіння Берлінської стіни було першим великим відступом СРСР, після якого все посипалось, і імперія втратила значну частину своїх територій.

"Берлінський мур упав фізично, а фактично залишився. Він просто «переїхав» із Берліна на кордон України і ЄС", - видав учора Яценюк. З цього приводу він пропонує створити Східноєвропейський простір - з "нашими партнерами у Східній Європі. Це і Білорусь, і Молдова, й Росія, і Грузія».
Зрозуміло, що якщо в якомусь союзі присутня Росія, то керувати ним будуть з Кремля, а Східноєвропейський простір стане ще однією назвою Московської імперії (так само, як, скажімо, Радянський Союз).

Але подражнити цим Захід можна і треба. Як казав Рейган, нам потрібен мир, але не за будь-яку ціну. Отак нам зараз до Європи треба :)
Бо Німеччина, наприклад, схоже, натякає нам, що Берлінську стіну не зруйнували, а просто перенесли.

європа, геополітика, яценюк

Previous post Next post
Up