Ось кого ми з вами вбивали

Jan 21, 2009 20:01




Оце його ми з вами вчора і сьогодні вбивали. Спецслужби можуть заспокоїтись :)
Сподіваюся, нікому, крім мене, його не шкода? :)

Райнхард Гейдріх (Хайдріх) - керівник РСХА (туди входили всі спецслужби Третього Райху, крім Абвера - армійської розвідки), друга людина в СС після Гіммлера.

У 1941 р. Гітлер призначив його виконуючим обов’язки протектора (тобто головним) у протекторат Богемія і Моравія (це сучасна Чехія). У травні 1942 р. троє чехів, парашутистів, засланих з Лондону, здійснили замах, який я змалювала у ввідній.

От як це відбулося (офіційна версія, описана всіма науковцями).

Гейдріх виїхав зі свого маєтку під Прагою і поїхав у відкритій неброньованій машині удвох з водієм своїм щоденним маршрутом. Того дня він мав летіти у Берлін з важливими документами для Гітлера.
На маршруті був крутий поворот, де водій Кляйн (до речі, не постійний водій Гейдріха, з постійним того дня щось трапилось) мав загальмувати.
Чехи Ян Кубіш і Йозеф Габчик стояли за поворотом. У Кубіша була граната, у Габчика - автомат (певніше, не автомат, а англійський пістолет-кулемет «Стен»). Третій чех, Йозеф Вальчик, стояв до поворота і сигналізував дзеркальцем про наближення машини протектора.

Коли водій скинув швидкість, Габчик вискочив на дорогу перед машиною зі своїм «Стеном». Побачивши людину зі зброєю, водій Кляйн, чи то справді недосвідчений, чи то зрадник, замість того, щоб натиснути на газ, зупинився.
Але зброю Габчика (офіційна версія!) заклинило, жодного пострілу не було. Гейдріх вихопив пістолет. Габчик кинув «Стен» на землю і кинувся тікати.
Гейдріх і водій вискочили з машини і почали стріляти. Тоді Кубіш кинув гранату.
Вибухом Гейдріх був важко поранений, але продовжував бігти за нападником і стріляти. Поранив його в ногу (ще й по ногах стріляв - намагався затримати!), але упав. В результаті чехи, обидва легко поранені, втекли, один за допомогою велосипеда.
Гейдріха прооперували, але через тиждень від помер у лікарні. Офіційно - від сепсису.



Поворот і машина Гейдріха після вибуху

Дуже довго мені здавалося логічним спочатку кинути у відкриту машину гранату. Навіть якщо промажеш, водій і пасажир певний час будуть приголомшені вибухом. Тоді вже дострілювати.

Але оскільки спочатку був задіяний Габчик зі «Стеном», у мене склалося враження, що у них було завдання не убити протектора, а викрасти - якщо не його самого, то документи, які він віз Гітлеру. Навіщо і за чиїм наказом - довга історія, але у логіку подій вписується.
Підозріло, що у професіонала заклинило зброю.
Підозріло, що він вибіг на дорогу перед машиною, замість стріляти з невеликої відстані - щоб його не задавила машина і не дістали з пістолетів Гейдріх або водій.
Підозріло, що граната всього одна - під час війни, гадаю, їх не так важко дістати. І закидати гранатами.

Через це й спитала вашої думки - як найкраще організувати замах. Дякую всім, хто допоміг розібратися.
Що тепер скажете?

фашисти, напад

Previous post Next post
Up